Kuva: MVPhotos

Näyttelijä Evan Rachel Wood yritti itsemurhaa kaksi kertaa ennen kuin haki ammattiapua: ”Kohtaan raiskaajani mielessäni joka ikinen päivä”

Westworld-sarjassa näytteleminen on ollut Evan Rachel Woodille vapauttava kokemus. Se rohkaisi feministiä ja HLBT-vähemmistön oikeuksien puolustajaa avautumaan kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta ja raiskatuksi tulemisesta.

Näyttelijä
Evan Rachel Woodin

, 30, elämä on kokenut valtavan myllerryksen Westworld-sarjan myötä. Ihmisluonnon raadollisuutta ruotivassa sarjassa seurataan myös tekoälyn kehittymistä robottien isännöimässä teemapuistossa. Toisella kaudella androidit, kuten Evan Rachelin näyttelemä Dolores, alkavat taistella ihmisiä vastaan. Robotit muistavat niille tehdyt vääryydet koneoppimisen ansiosta.

– On huikeaa nähdä androidien nousevan valtaan. Ne edustavat kaikkia, joita sorretaan rodun, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen takia. Tällä hetkellä on erityisen upeaa ja osuvaa, kun naiset ilmentävät tätä metaforaa, Evan Rachel kertoo Cosmolle Beverly Hillsissa.

Biseksuaaliksi tunnustautuva Evan Rachel viittaa #metoo-liikkeeseen, jonka voimistuminen peilaa Westworldin tapahtumia. Se saa myös lisäpotkua sarjan vahvasta naisnäkökulmasta.

– On outoa, miten elämä imitoi taidetta, sillä #metoo tapahtui kuvatessamme sarjan toista kautta, jonka teemoja ovat tilinteko ja kapina. Työmme sai painoarvoa ja vastakaikua liikkeen takia.

Doloresin kehityskaarena on löytää oma itsensä ja kohdata menneisyyden traumat. Se rohkaisi myös Evan Rachelia astumaan julkisuuteen ja kertomaan kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta.

Aina kun tunnen epävarmuutta voimistani tai kyvyistäni, päätän olla Dolores.

Evan Rachel todisti helmikuun lopussa kongressin edessä Washington D.C:ssa, että hänet on raiskattu kaksi kertaa. Hän kuvaili raiskausta puheenvuorossaan ”hitaaksi kuolemaksi”. Monet syyt ovat saaneet näyttelijäperheen tyttären vaikenemaan tapahtumista tähän asti.

– Olin kertonut kokemuksistani vain viidelle ihmiselle. Tunsin niin paljon häpeää. Ajattelin, että minua syytettäisiin kaikesta tai että minua pidettäisiin hulluna. Ymmärsin, että monet muut naiset tuntevat samalla tavalla. Kyse on ongelmasta, jos emme voi kertoa rehellisesti siitä, mitä meille tapahtui.

Evan Rachelin avautumisen tavoitteena oli muistuttaa, että seksuaalirikokset ja raiskaukset vaikuttavat pysyvästi uhrin terveyteen ja hyvinvointiin.

– Käytämme paljon sanoja, kuten raiskaus ja seksuaalinen häirintä, mutta emme täsmennä, mitä ne tarkoittavat, miltä ne näyttävät, mitä eri variaatioita niihin kuuluu ja miten hämmentäviä kokemukset ovat. Siksi pidän syvällisemmän keskustelun aloittamista tärkeänä. Asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taistelu on vasta alkamassa

Evan Rachel, joka on ollut kihloissa muusikko
Marilyn Mansonin

kanssa, ei ole nimennyt raiskaajiaan. Ainakin toinen heistä oli näyttelijän mukaan ”ihminen, joka väitti rakastavansa häntä”.

– Tunsin, että syyllisten nimeäminen olisi ollut sopimatonta tässä yhteydessä. Se olisi vienyt huomion pois pääasiasta, joka oli minun tarinani ja todistukseni tekojen seurauksista ja selviytymisestä.

Näyttelijä kärsii traumanjälkeisestä stressihäiriöstä ja yritti itsemurhaa kaksi kertaa ennen kuin haki ammattiapua.

– Tunnen, että taisteluni on vasta alkamassa. Kohtaan raiskaajani mielessäni joka ikinen päivä. Odotan sopivaa hetkeä heidän kohtaamisekseen. Monen asian on kuitenkin muututtava ennen kuin se on turvallista.

Näyttelijän muutto Los Angelesista Nashvilleen liittyy myös turvallisuuteen. Siksi hän haluaa taata kolmivuotiaalle pojalleen rauhallisemman kasvuympäristön. Lapsen isä on Billy Elliot ja Fantastic Four -elokuvista tuttu näyttelijä Jamie Bell. Pari erosi 2014 oltuaan naimisissa kaksi vuotta.

– Rakastan asua Nashvillessä. Elämä on siellä rauhallisempaa vanhempieni, naapureiden ja ystävieni muodostaman tiiviin yhteisön ansiosta. Käyn vanhempainilloissa ja vietän hyvin normaalia elämää. Poikani taas voi kiipeillä puissa ja nauttia luonnosta.

Evan Rachelin elämä näyttää valoisalta, sillä pitkän epäröinnin jälkeen hän perusti Rebel and a Basketcase -bändin ja kihlautui sen toisen jäsenen, multi-instrumentalisti Zach Villan kanssa.

– Rakkaudessa on aina kyse siitä, säilyykö se, vaikka muutumme koko ajan. Olemme rakastuessamme aivan eri henkilöitä kuin myöhemmin suhteessa.

Lue myös:

Koulukiusattu laulaja Elias Kaskinen: ”En mä kehtaa -ajatus käy mielessäni lähes päivittäin”

Abreu: ”Stressaaminen heikentää luovuutta ja elämänlaatua”

Fit.fi: Eevi Teittinen: ”Rakastuneena annan kaikkeni!”

Teksti JOHANNA JUNTUNEN