charlize theron

Näyttelijä Charlize Theron: ”Elämäni on nuorallatanssia”

Charlize Theron on yksi Hollywoodin menestyneimmistä näyttelijöistä, mutta silti hän pelkää potkuja ja hermoilee ennen kuvauksia – ja toivoo, että joku mies uskaltaisi joskus lähestyä häntä.

Näyttelijä Charlize Theron, 43, on aktivisti, joka tuo mielipiteensä rohkeasti esille. Hän osallistuu naisten oikeuksia ajaviin marsseihin, vastustaa turkisten käyttöä ja tekee hyväntekeväisyystyötä. Charlize kantaa huolta myös ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta.

– Nämä asiat ovat minulle tärkeitä. Olen huolestunut ympäristön tilasta, mutta samalla optimistinen. Jopa 6-vuotias lapseni tietää kierrätyksestä, ja se on aivan mahtavaa, Charlize kertoo Cosmolle Los Angelesissa.

Charlize viittaa lapseensa Jacksoniin. Näyttelijällä on myös 4-vuotias tyttö nimeltä August. Charlize on adoptoinut molemmat lapsensa, ja Jackson on syntynyt Etelä-Afrikassa, aivan kuten Charlize.

– Tunnen olevani kuin kuka tahansa äiti, vaikka matkustankin paljon. Yritän pitää itsenäisyyteni, oman persoonallisuuteni ja perhe-elämäni tasapainossa, jotta olisin hyvä äiti. Elämäni on yhtä nuorallatanssia.

Äidiksi tuleminen ei ole muuttanut Charlizen suhtautumista työhön.

– Monet kollegani ovat sanoneet, etteivät he lapsen saatuaan halua näytellä synkissä elokuvissa. Minulle näin ei ole tapahtunut. Tunnen äidiksi tultuani tarvetta olla vieläkin luovempi, kysyä tärkeämpiä kysymyksiä ja kiinnostua asioista, joita ennen välttelin.

Ryömien vaikka lasinsirujen yli

Atomic Blonde ja Mad Max: Fury Road -elokuvia tähdittänyt Charlize haaveili nuorena balettitanssijan ammatista, mutta joutui luopumaan unelmastaan polvivamman takia. Hän teki Etelä-Afrikassa mallintöitä, ennen kuin muutti Los Angelesiin ja alkoi saada sivurooleja leffoista. Charlizen uran käännekohta oli vuonna 2004, kun hän voitti Oscar-palkinnon Monster – Aileen Wuornos -draamasta. Viime vuosina Charlize on ottanut yhä enemmän vastuuta tuottajana.

– En usko, että kukaan voi edes unelmoida tällaisesta menestyksestä. Olisi melko itsekeskeistä odottaa tähteyden osuvan omalle kohdalle.

Kaikki näyttelijät haluavat vain tulla toimeen ammatissaan, eivätkä olla tarjoilijoita päätyön ohessa.

Näyttelemisestä ei ole tullut rutiinia, vaikka ensimmäisestä elokuvasta, Maissilasten paluu, on kulunut jo 25 vuotta. Charlize ei ole koskaan ottanut vastaan roolia, joka ei olisi aluksi arveluttanut.

– Pelkään aina kuvausten alussa, että saan potkut ja hermoilen joka aamu päivän kuvauksista. Se on mielestäni hyvä asia, sillä en halua tehdä yhdentekevää työtä. En voisi kuvitella eläväni silmät kiinni ja hoitavani hommia autopilotilla.

”Naiset ovat aina taistelleet kohti tavoitteitaan. Teemme sen kovalla työllä ja ryömimällä vaikka lasinsirujen yli.”

Charlize iloitsee naisten aseman parantumisesta elokuva- ja tv-alalla parin viime vuoden aikana. #Metoo-liikkeen ansiosta miehet eivät enää uskalla vähätellä tai ahdistella naiskollegoita.

– Naiset ovat aina taistelleet kohti tavoitteitaan. Teemme sen kovalla työllä ja ryömimällä vaikka lasinsirujen yli. Naisten pääsyä tälle alalle on kuitenkin helpotettava. Meillä on vielä pitkä taival kuljettavana.

10 vuotta sinkkuna

Charlizella on ohjat käsissään uudessa elokuvassaan Long Shot – Mahdoton yhtälö. Hän esittää Yhdysvaltain ulkoministeri Charlotte Fieldia, joka päättää pyrkiä presidentiksi. Asemastaan huolimatta, tai juuri sen takia, Charlotte on sinkku, jota miehet eivät rohkene lähestyä. Charlizella on sama ongelma.

– Olen ollut sinkku kymmenen vuotta. Jonkun on vain uskallettava pyytää minua ulos, Charlize kertoi CinemaCon-tapahtumassa Las Vegasissa.

Suorapuheinen tähti seurusteli näyttelijä-ohjaaja Sean Pennin kanssa kaksi vuotta. Pari purki kihlauksensa vuonna 2015. Charlizella on ollut myös kahdeksan vuotta kestänyt suhde näyttelijä Stuart Townsendin kanssa.

Long Shot on romanttinen komedia, jossa Charlizen roolihahmo palkkaa tuulipukuisen journalistin Fredin (Seth Rogen) puheenkirjoittajakseen, kun aloittaa vaalikampanjansa. Ajatus poliitikon urasta ei innosta Charlizea.

– Politiikka ei ole missään nimessä minun juttuni. Kannatan muutosta vaativia naispoliitikkoja, joiden moraalinen kompassi osoittaa samaan suuntaan kuin omani. Olisi kyllä jo aika, että presidentiksi valittaisiin nainen. Itselläni ei kuitenkaan ole mitään halua tai intohimoa mennä mukaan politiikkaan.

”En halua tehdä yhdentekevää työtä. En voisi kuvitella eläväni silmät kiinni ja hoitavani hommia autopilotilla.”

Koska näyttelijä ei ole syntynyt USA:ssa, hän ei edes voisi pyrkiä liittovaltion presidentiksi. Sen sijaan Charlizella on vaikutusvaltaa hyväntekeväisyysjärjestönsä puitteissa. Charlize Theron Africa Outreach Project pyrkii AIDS:in ja seksuaalisen väkivallan vähentämiseen afrikkalaisten nuorten keskuudessa. Charlize on myös YK:n rauhanlähettiläs ja kutsui Etelä-Afrikan edesmennyttä presidenttiä Nelson Mandelaa ystäväkseen.

– Kun on kotoisin Etelä-Afrikan kaltaisesta maasta, on mahdotonta unohtaa, miten käsittämättömän siunattua elämäni on ollut. Työni YK:ssa tarjoaa tasapainoa ja perspekstiiviä arkeeni. Olen oppinut arvostamaan kaikkea hyvää elämässäni.

Lue myös:

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Menestyneet naiset neuvovat, miten saat kaiken irti opiskelusta

 

 

Teksti Johanna Juntunen
Kuvat MvPhotos