natalia kallio

Ihmisoikeusaktivisti Natalia Kallio: ”Menen sinne, missä muutos tehdään”

💪💪💪

Natalia Kallio, 23, on ihmisoikeusaktivisti ja kirjailija. She Needs Bigger Boots -runokokoelma ilmestyi syyskuussa. @nataliakallio

”Jo pikkutyttönä kirjoitin ystäväkirjoihin, että aikuisena haluan pelastaa maailman. Olin kauhean huolissani, miten tämä maailma voi, ja näin eriarvoisuutta ihmisten välillä. Tajusin, että tytöille ja pojille on eri säännöt, ja että miehillä on naisia enemmän valtaa. Sen kaiken ymmärtäminen sai minut vihaiseksi.

Sairastin lapsena änkytystä, ja aina, kun esimerkiksi aloitin uuden harrastuksen, minulla oli ystävä mukana, joka esitteli minut. Minulla olisi ollut hirveästi sanottavaa ja olin sosiaalinen ja puhelias, mutta änkytyksen vuoksi minulla ei ollut ääntä. Siksi ääni ja puhe merkitsevät minulle paljon.

Ihmisoikeusaktivistina haluan avata muille ovia ja auttaa ihmisiä saamaan äänensä kuuluviin. On niin paljon ihmisiä, joita ei kuulla, ja tiedän, miltä se tuntuu. Ei vain siksi, että änkytin, vaan myös siksi, että kuulun itsekin seksuaalivähemmistöön. Ajattelen, että minun on mentävä sinne, missä muutos tehdään.

Haluan avata ovia muille ja auttaa ihmisiä saamaan äänensä kuuluviin.

Olen koko elämäni ollut herkkä negatiiviselle palautteelle, mutta muistan yhden positiivisen, josta olen saanut voimaa. Yläaste oli lopussa ja olin lähdössä Järvenpäästä Helsinkiin opiskelemaan. Yksi luokkakavereistani sanoi, että sinun täytyy nyt mennä ja näyttää koko maailmalle, että sinä olet täällä. Se jäi soimaan korviini ja ajattelin, että vitsit, noin teen!

She Needs Bigger Boots -runosarja sai alkunsa ’isot saappaat’ -hokemasta. Aloin kirjoittaa siitä, miten naisten ja vähemmistöjen pitäisi saada isommat saappaat. Kokoelmani on omistettu kaikille väärinymmärretyille. Toivon, että se antaa voimaa ja vertaistukea. Nyt olen löytänyt itsellenikin buutsit – en vielä isoja, mutta tähän hetkeen sopivan kokoiset.”

Lue myös:

Sukupuoliaktivisti Ruby Rose neuvoo: ”Ympäröi itsesi ihmisillä ja asioilla, jotka tuovat parhaat puolesi esiin”

Somevaikuttaja Kaisa Ojala: ”CP-vamma ei estä minulta juuri mitään”

 

Teksti Johanna Lätti
Kuvat oona markkanen