Raksan pomo 28-vuotiaana: ”Moni on todennut pitävänsä naispuolisesta työnjohtajasta enemmän”

Ida Kuosmanen, 28, pomottaa raksamiehiä usealla työmaalla. Esimiehenä toimiminen on vaatinut sisua ja rohkeutta, herkkikset eivät alalla pärjää.

Beigen kerrostalon rapatut koristeet ovat tummanruskeat. Joka kerta, kun Ida Kuosmanen kävelee Kruununhaassa sijaitsevan talon ohi, hän tuntee ylpeyttä.

– Talo oli ensimmäisiä projektejani. Oli upeaa, kun saimme sen julkisivun valmiiksi, Ida kertoo.

Kun Ida aloittaa projektin uudella työmaalla, hän tutustuu talon historiaan. Rakenteita purkaessa paljastuu usein salaisuuksia, kuten jälkiä tulipaloista.

– Kruununhaan talosta löytyi merkkejä sodanaikaisista pommituksista.

Mitä enemmän koristeita julkisivussa on, sen parempi.

– Rakastan erityisesti vanhoja, perinteisesti rapattuja kohteita.

Uskalla hakea pomoksi

Rakennusalalla yrittäjänä työskentelevä isä rohkaisi Idan hakemaan maalausoppiin peruskoulun jälkeen.

– Olen nähnyt millainen raksa-ala on arjessa ja olen tehnyt kesätöitä muun muassa isäni firmassa. Kukaan ei siis ihmetellyt valintaani. Voin helposti jutella töistäni vanhempieni kanssa ja he ymmärtävät heti, mistä puhun.

Kun Ida kaipasi vaihtelua maalarin työhön, hän laittoi hakemuksen Metropolian insinöörilinjalle.

– Partion lippukunnanjohtajana ja ryhmänjohtajana hankkimani kokemus rohkaisi kouluttautumaan esimiestehtäviin. Toisena opiskeluvuotena hain työnjohtajaharjoittelijan paikkaa nykyisestä firmastani ja tänne jäin. Olen todella onnellinen siitä, että uskalsin hakea haastavalta vaikuttavaa työpaikkaa.

Moni on todennut pitävänsä naispuolisesta työnjohtajasta enemmän, sillä naiset kuuntelevat heidän mielestään paremmin.

Osaako pirpana mitään

Miesvaltainen työyhteisö ei ole ongelma, jos siitä ei tee itselleen ongelmaa. Opiskeluaikoina Idan luokilla oli vielä tasaisesti tyttöjä ja poikia, mutta raksalla hän huomasi olevansa lähes ainoa nainen.

– Vanhemmalta porukalta tuli aluksi kommenttia siitä, että osaako tuollainen pirpana mitään. Minun oli opeteltava esiintymään varmasti. Toisaalta moni on todennut pitävänsä naispuolisesta työnjohtajasta enemmän, sillä naiset kuuntelevat heidän mielestään paremmin. Herkkis ei tällä alalla pärjää, Ida toteaa.

Miesvaltaisella alalla johtajalta odotetaan voimakkuutta ja päämäärätietoisuutta.

– Olen aina ollut rehellinen tekijätyyppi. Olen onnellisimmillani rakennustelineillä, enkä todellakaan huolehdi, meneekö paitani pölystä sotkuun tai tuleeko hiuksiini maalia.

Idan firmassa aloitti kesällä toinen naistyönjohtaja.

– Se on mahtavaa. Pikkujouluihin on vihdoinkin naisseuraa, jonka kanssa voin miettiä illan vaatevalintoja.

Yllätyksiä ja ihmistuntemusta

Omilla työmaillaan Ida vastaa siitä, että projektit hoidetaan valmiiksi aikataulussa. Ala vaatii yllätyksien sietämistä ja ihmistuntemusta. 1800-luvulla rakennetun talon rappauksen alta voi löytyä mitä tahansa.

– Vaikeampaa on kuitenkin kestää yllätyksiä ihmisten taholta. Olen ollut luonteeltani luottavainen. Haluan uskoa ihmisiin, kun he lupaavat hoitavansa homman. Työnjohtajana olen oppinut, ettei niin aina käy. Minun on tunnistettava, koska minua huijataan ja päätettävä hyvin perustein, milloin ja keneen aion luottaa.

Työnjohtajana Ida haluaa olla vilpittömän kiinnostunut työkohteesta ja oman alansa kehityksestä. Lisäksi hän haluaa olla nopea.

– Työt eivät saa pysähtyä, vaikka mikä olisi, sillä asukkaat asuvat usein taloissa samaan aikaan, kun teemme töitä.

Lue myös:

Voiko pomo olla yhtä aikaa hyvä esimies ja ystävä?

Pitkään työelämässä ollut Helena palasi opiskelemaan: ”Vaikka olin harkinnut päätöstäni, muutoksen rajuus yllätti”

Keittiömestari Linnea Vihonen: ”Tavoitteeni on olla erinomainen joka päivä”

Teksti Jenna Parmala
Kuvat Hanna Linnakko