MØ: ”Olen oppinut nauttimaan jännityksestä”

Tanskalainen pop-laulaja MØ eli Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen kertoi Cosmolle punkkarivuosistaan ja suhtautumisestaan esiintymiseen.

”Tiesin jo lapsena, että haluan poptähdeksi. Olen kuitenkin aina potenut kovaa esiintymisjännitystä. 11-vuotiaana perustin bändin luokkakavereideni kanssa: pojat soittivat, minä lauloin bestikseni kanssa. Valmistauduimme ensimmäiseen esiintymiseemme koulun kevätjuhlassa. Juhlapäivänä ystäväni ei saapunutkaan paikalle. Minun olisi laulettava yksin. Yleisössä istuivat kaikki kaverit ja sukulaiset. Ajattelin, etten mitenkään pysty siihen. Halusin perua keikan.

Kuva: Instagram @momomoyouth

Silloin tajusin, että jos poptähteys todella on unelmani, en voi perääntyä. Se oli nyt tai ei koskaan -tilanne. Keikka meni lopulta hyvin, ja esiintyminen oli ihanaa. Kun seuraavana aamuna heräsin, tunsin itseni itsevarmemmaksi ja fyysisesti pidemmäksi.

Jännitän yhä keikkoja melkein yhtä paljon kuin silloin ala-asteikäisenä. Jos jännitys tuntuu nousevan sietämättömäksi, muistutan itseäni siitä, miten onnekas olen, kun saan toteuttaa unelmaani.

18-vuotiaana aloin soittaa punkbändissä. Kiersimme ympäri Eurooppaa ja esiinnyimme pienillä anarkistien keikkapaikoilla. Toimintamme oli hyvin poliittista: vastustimme rasismia ja fasismia. Punk-keikoilla oli mahtava energia, kun yleisö ja esiintyjät olivat samaa porukkaa keskenään.

Nykyään teen aivan toisenlaista musiikkia, mutta tavoittelen yhä samaa energiaa kuin punkvuosinani. Joskus minulle saattaa tulla lavalla jotenkin irrallinen olo, aivan kuin olisin liian etäällä ihmisistä. Silloin menen yleisön joukkoon hetkeksi tanssimaan. Se luo tunteen, että keikka on minun ja yleisön yhteiset bileet. Jos minua hermostuttaa, myönnän tunteen ja vain elän sen kanssa. Olen oppinut nauttimaan jännityksestä. Se saa minut tuntemaan, että elän hetkessä.”

MØ julkaisee uuden albuminsa ”Forever Neverland” 19.10. Levyltä on tullut ulos jo singlet ”Nostalgia”, ”Sun In Our Eyes”, ”Way Down” ja ”Imaginary Friend.”

LUE MYÖS:

Eva & Manu -yhtyeen Eva: ”Lähteminen yhdeksän kuukauden matkalle oli elämäni paras päätös”

Ruotsa­lai­sar­tisti Janice: ”Haluan muuttaa kauneus­kä­si­tyksiä”

Jenni Vartiainen: ”Suorittaminen on ajanut minua eteenpäin, mutta pahimmillaan se on tappanut elämästäni ilon”

Teksti Iida Sofia Hirvonen