Miten ujo pärjää työelämässä? Lue, miten voit oppia hyödyntämään parhaita puoliasi vaativissa tilanteissa

Niina on opetellut hyväksymään ujoutensa, eikä hän anna sen lannistaa itseään ammatillisesti. Työelämässä on oltava tilaa muillekin kuin avoimille ja kovaäänisille ihmisille.

Kaikkein vaikeinta Niinalle, 27, ovat minuutit ennen jännittävää tilannetta. Huono olo tuntuu koko kehossa, oksettaa. Jalat ja kädet tärisevät, äänikin värisee ja sanat takertuvat kurkkuun.

– Kun nuorempana tiesin, että minun oli kohta mentävä puhumaan esimerkiksi kaupan kassalle, tuskanhiki nousi pintaan. Puhuessani punastuin voimakkaasti, vaikka mietin samalla, että mitä minä tässä oikein punastelen. Vaikka ujouden kokemus on henkinen, se tulee minulla esiin fyysisenä reaktiona, Niina kertoo.

Niina on arkkitehtiopiskelija, joka jännittää esiintymistä ja ujostelee vieraita ihmisiä ja työtilanteita. Hän on ollut ujo aina, mutta lapsena se oli jotenkin luonnollisempaa. 17-vuotiaana tuntui kamalalta joutua pitämään esitelmä 1400 opiskelijan edessä koulun juhlasalissa, arkkitehtikoulun pääsykokeissa Niinaa jännitti niin paljon, etteivät sakset pysyneet kädessä.

– Hain kouluun lopulta neljä kertaa ja pääsin sisään voimakkaasta jännityksestä huolimatta.

Nykyään Niina kuulee harmittavan usein siitä, miten hänen pitäisi vain ryhdistäytyä, reipastua ja rohkaistua, lopettaa se ujosteleminen. Niin hän ajattelee välillä itsekin.

– Tuntuu, että ujoja pidetään velttoina tai aloitekyvyttöminä, jopa tyhminä ihmisinä.

Niinan kokemuksen mukaan ujot ovat kuitenkin usein kilttejä ja herkkiä ihmisiä, jotka ottavat toiset huomioon, eivätkä halua olla kenellekään vaivaksi.

– Kun minua ujostuttaa, mietin millaisia seurauksia sanomisillani mahdollisesti on ja mitä ihmiset minusta ajattelevat. Ujona ihmisenä myös välttelen joitain tilanteita. Esimerkiksi ryhmätöissä annan mielelläni muille kaikki tilaisuudet esiintyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itsevarmuutta ja vakuuttavuutta lisää

Tutkija ja tietokirjailija Kati Tiirikaisen mukaan työelämässä on tällä hetkellä vallalla seurallisen ja reippaan työntekijän vaatimus.

– Sen huomaa jo työpaikkailmoituksia lukiessa. Toivoisin laajempaa ymmärrystä siitä, että monenlaisia ihmisiä tarvitaan työelämässä. Ujouteen liitetään usein hyvin miellyttäviä ominaisuuksia, kuten kuuntelemisen taito, toisten kunnioittaminen ja empatian kokeminen. Siinä missä joku näkee ujon ihmisen tylynä, toinen näkee hänessä myötäelävän ja viisaan kuuntelijan, joka osaa antaa tilaa muille.

Jos Niina voisi muuttaa jotain ujoudessaan, hän toivoisi olevansa vakuuttavampi ja itsevarmempi.

– Olen ujouden lisäksi todella epävarma itsestäni, mikä vaikuttaa esimerkiksi uskallukseeni esittää ideoita työpaikalla. Moni luulee minua usein myös paljon nuoremmaksi kuin oikeasti olen.

Vaikeimpia tilanteita työelämässä ovat sellaiset, joissa tuntemattomat ihmiset kuuluvat yhteisöön, johon Niina haluaisi päästä tai jossa hänen täytyisi yrittää edetä. Silloin omien sanojen ja tekojen merkitys korostuu entisestään.

– Olen monesti surrut sitä, että voin laukoa työpaikan taukohuoneessa vaikka mitä juttuja, mutta kun on kyseessä työtehtävä, en saa sanaa suustani, Niina kertoo.

– En kuitenkaan anna ujouden lannistaa minua ammatillisesti. On masentava ajatus, että työelämässä olisi tilaa vain avoimille ja kovaäänisille ihmisille. Työelämän täytyy perustua osaamiselle, ei temperamentille.

Niinan muistelee opiskelukaveriaan, joka haki lukemaan media-alaa.

– Minulle päiviteltiin, ettei tyttö soveltuisi alalle, sillä hän oli niin ujo. En todellakaan halua ajatella, että yksi luonteenpiirre voisi muka määrittää sen, voiko joku pärjätä unelmiensa alalla.

Tiirikaisen mukaan riippuu ihmisestä, paljonko jää ujouden vuoksi työelämän vaihtoehdoista syrjään.

– Kyllähän ujous voi äärimmillään eristää ihmistä muista ja kaventaa mahdollisuuksia, mutta toisaalta ujokin ihminen voi löytää juuri sen työn, jossa hän saa olla oma itsensä, mutta silti kehittyä. Ujot ihmiset ovat luoneet menestyksekkäitä uria mitä erilaisimmilla aloilla.

Hyväkin esiintyjä voi olla ujo

Niina esiintyy työssään ja opinnoissaan jatkuvasti. Moni ajattelee, että ujous kyllä hälvenee jatkuvan esiintymisen myötä. Kysymys on kuitenkin temperamentista, jonka muuttaminen ei ole helppoa. Niina tietää selviytyvänsä esiintymistilanteista, mutta ei esiinny siitä huolimatta mielellään.

– Tietenkin haluaisin olla hyvin hallittu karismaattinen esiintyjä, mutta olen se mikä olen. Ylipäätään minusta on hyvä, ettei ole ihmistä, joka olisi niin sanotusti koko paketti: hyvä esiintymään, herkkä ja hiljainen, luova, räiskyvä ja hyvä kuuntelija. Meillä jokaisella on piirteitä, joita toisella ei ole.

Kun Niinan taideopettaja pyysi opiskelijoita maalaamaan omakuvansa, Niina maalasi kankaalle profiilinsa ja sille suun. Töitä esiteltäessä Niina kertoi omakuvan kertovan hänen ujosta luonteestaan.

– Opettaja vastasi, että siinä tapauksessa oli vähän hassua, että kuvallani oli kuitenkin suu.

Ujoja pidetään usein vetäytyvinä ja hiljaisina. Sellaiseksi Niinakin itsensä kokee, mutta ei aina.

– Minulle ei tuota esimerkiksi minkäänlaisia ongelmia aloittaa keskustelua täysin tuntemattoman henkilön kanssa junamatkan aikana, Niina kertoo.

Kati Tiirikainen haastatteli ujoutta käsittelevää Ujon urakirjaa varten toistakymmentä ujoa.

– Ujot eivät ole yhdestä ja samasta muotista valettuja. Ujous ei esimerkiksi vie pois mahdollisuutta olla hauskaa seuraa tai hyvä esiintyjä, kuten ehkä joskus kuvitellaan. Moni ujo on selkeä, informatiivinen, hauska ja miellyttävä esiintyjä, vaikka esiintyminen jännittäisikin.

Niina oivalsi teini-ikäisenä tärkeän asian: sen, että tylyltä vaikuttavat ihmiset saattavat olla itsekin ujoja.

– Uskon, että suomalaisessa kulttuurissa on enemmän ujoutta kuin töykeyttä. Minulle oli tärkeää ymmärtää, että ihmiset eivät ole minun vihollisiani, eikä minusta todennäköisesti ajatella pahaa. Tylyn näköinen keskustelukumppanini saattaa käydä päässään samankaltaista painia kuin minäkin siitä, mistä aiheesta seuraavaksi keksisi puhuttavaa.

Tiirikaisen mukaan Niinan kokemus on yleinen.

– Moni ujo lienee taistellut sen asian kanssa, miten oman ujouden oppisi hyväksymään. Osalle ujous on häpeän aihe, osalle ei. Joillakin toimiva suhde omaan ujouteen löytyy iän myötä ja kokemuksen karttuessa. Ujo oppii ikään kuin näkemään ujouden sellaisena osana itseä, jonka kanssa voi elää ja samalla tulee koko ajan lisää uusia taitoja ujouden kanssa toimimiseen.

Lempeys auttaa kriisien yli

Ujous on vaikuttanut myös Niinan ihmissuhteisiin ja deittailemiseen. Hän on seurustellut nykyisen poikaystävänsä kanssa vuoden, mutta aiemmin deittailu tuntui vaikealta.

– Jos joku tuli pyytämään minua treffeille baarissa, se oli vain vaivaannuttavaa. Olemme poikaystäväni kanssa molemmat aika ujoja. Hän opiskelee kanssani samassa yliopistossa, mutta juoksi eräänä päivänä perääni ja kertoi rohkaisseensa mielensä pyytääkseen minua ulos.

Kun koulussa kaverit viettävät viikonloppuja isoissa porukoissa, Niina haluaa mieluummin olla rauhassa itsekseen tai poikaystävänsä kanssa.

– En halua lähteä isolla porukalla viettämään aikaa, koska tarvitsen viikonlopun arkipäivien sosiaalisista kontakteista toipumiseen.

Puolet Niinan läheisistä ystävistäkin ovat ujoja.

– Vaikka ujoihin ystäviin tutustuminen vie hieman enemmän aikaa, kerran saavutettu läheisyys pysyy vahvana ajasta ja etäisyydestä huolimatta. Toivon, että ujoimmat ystäväni pääsisivät irti torjutuksi tulemisen pelosta. On tärkeää huomata, että monet muutkin ihmiset pelkäävät ja ovat epävarmoja. Suvaitsevaisuus ja lempeys ovat auttaneet minua pahimpien ujouskriisien yli.

Tiirikainen korostaa, että ujoille paras yhteisö on hyväksyvä ja lempeä. Sellainen, jossa ei korosteta individualismia eikä epäonnistumisten häpeällisyyttä, vaan annetaan tilaa erilaisten tunteiden kokemiselle.

– Voi hyvin olla, että säännöllisesti ihmisten parissa oleminen tekee omaan ujouteen suhtautumisen helpommaksi. Onhan ihmisellä tarve olla kontaktissa toisten kanssa ja tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, vaikka se jännittäisikin.

Huoneellinen kuntapoliitikkoja ja opiskelijoita taputtaa käsiään. Niina on juuri esittänyt yksin kaavoitussuunnitelman kunnalle, sillä kukaan muu ryhmätyötehtävän kurssilaisista ei ole päässyt paikalle. Valtavan jännityksen keskellä Niina saa kuulla kehuja onnistuneesta esityksestä.

– Yleisö kehui vielä erikseen, että minun jännittämiseni oli tuonut kivaa inhimillisyyttä esitykseen.

Mistä ujous johtuu? Entä miten ujon kannattaa valmistautua työhaastatteluun? Lue lisää kesäkuun Cosmosta. 

Kuva: iStock

Katso myös:

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Kolumni: "Tuijotan usein kattoon ja odotan, että seksi poikaystäväni kanssa on ohi"

Meneekö ystävälläsi sinua paremmin? Asiantuntija neuvoo, miten voit oppia hyötymään kateuden tunteesta