Miten luovuutta voi kehittää? Neljä helppoa vinkkiä, joista on hyötyä jokaiselle

Kerrotko ansioluettelossasi olevasi luova? Kannattaisi, sillä se on etusi tulevaisuuden työmarkkinoilla.

1. Uuden harrastuksen aloittaminen on helppo keino lisätä luovuutta arkeen. Nobel-palkituista tutkijoistakin moni harrastaa työnsä vastapainoksi jotain perinteisesti luovaksi miellettyä, kuten näyttämötaiteita tai soittavat jotain instrumenttia. Heittäydy sinäkin ja kokeile jotain uutta. Ilmoittaudu vaikka runokurssille tai aloita aikuisbaletti.

2. Uskalla olla tuntea isosti. Uudet ideat ja ajatukset kumpuavat henkilökohtaisista tuntemuksista. Niistä puhuttaessa on asetettava itsensä alttiiksi ja oltava haavoittuvainen. Siksi vaatii rohkeutta ilmaista itseään ja omaa luovuuttaan. Luova ratkaisu on aina hyppy tuntemattomaan, ja se sisältää mahdollisuuden valtavaan menestykseen, mutta myös epäonnistumisen riskin. 

3. Rentoutunut mieli on avoin unelmille, uusille ideoille ja niiden yhdistelylle. Kun stressi ja väsymys valtaavat mielen, ei henkisellä kovalevyllä ole tilaa luovuudelle. Levon merkitystä korostetaan, mutta mielessä on tehokkuuden ylläpito. Jos paahtaa sata lasissa tehtävästä toiseen, milloin jää tilaa luovuudelle?

4. Tunnista tilanteet, joissa toimit aina samalla tavalla ja ala toimia toisin. Olipa luovuus vahvuutesi tai heikkoutesi, pyri tietoisesti olemaan kangistumatta kaavoihin. Jos tänään et tekisikään lounassalaattiasi kuten aina, vaan kokeilisit siihen ihan uusia lisukkeita? Tai jos neukkarin sijaan pitäisittekin aamupalaverin puistossa kävelyn merkeissä?

Juttua varten on haastateltu kauppatieteiden tohtori Piia Uusi-Kakkuria, joka tutki väitöskirjassaan muun muassa luovuuden johtamista.
Kuva: iStock

Katso myös:

Eva & Manu -yhtyeen Eva: ”Lähteminen yhdeksän kuukauden matkalle oli elämäni paras päätös”

Katso, millainen tatuointi sinulle sopisi horoskooppisi perusteella parhaiten

Mielipiteitä jakava Reino Nordin: ”Kyllästyin murjottamiseen ja katkeruuteen”