bujoilu

Tiedätkö jo, mitä on bujoilu?

Bullet journal on kalenteri, päiväkirja ja muistivihko samassa paketissa. Parhaimmillaan se tekee arjesta tehokasta ja haaveista totta.

Olen koukussa listoihin. Koristelen niitä mielelläni erilaisin tavoin. Piirrän usein kauppalistastakin sellaisen, ettei jokaista ostosta pysty lukemaan, jollei lappua kääntele ja vääntele ruokakaupan käytävillä. Rakastan myös kalentereita. Ennen en suostunut käyttämään puhelimeni kalenteria koskaan, sillä halusin kirjoittaa asiat fyysisesti paperille.

On siis sanomattakin selvää, että kun kuulin bullet journalista, ajattelin heti sen sopivan minulle. Homma toimii melko yksinkertaisesti, ja netti on pullollaan ohjeita. Tarvitaan vain tyhjä vihko ja kynä.

Ensimmäiselle tyhjälle aukeamalle otsikoidaan hakemisto, jota täytetään sitä mukaa, kun vihkoon tulee lisää aukeamia. Seuraavalle aukeamalle luodaan tulevaisuusloki, joka voi olla seuraavat kuusi kuukautta tai vaikka koko vuosi. Sitten tehdään kuluvan kuukauden kuukausiloki, jonka jälkeen jokaista päivää aletaan merkitä yksi kerrallaan, lyhyesti ja ytimekkäästi. Väliin voi lisätä muistitai tavoitelistoja mistä tahansa aiheesta – vaikka kauppalistoja, jos siltä tuntuu. Tämähän on kuin minulle tehty.

Olin väärässä. Menetin hermoni heti. En ymmärtänyt koko hommaa enkä jaksanut kuskata vihkoa mukanani. Siitä tuli sotkuinen ja ruma ja olin varma, ettei minusta ole bujoiluun. Päätin kuitenkin antaa itselleni tarpeeksi aikaa tehdä kirjasesta oikeasti hyvä, toimiva ja kaunis. Ja tällä kertaa siitä pitäisi olla minulle ihan konkreettista hyötyä

– Bujoilu on mahtavaa. Olen toteuttanut sen avulla unelmiani, sanoo Miia Pöllänen, joka vannoo bujoilun nimiin.

Tehokasta ajankäyttöä

Bullet journalin koko pointti kiteytyy tehokkuuteen. Kun kaikki asiat, tapaamiset ja muistiinpanot ovat yksissä kansissa, ovat ne helposti löydettävissä. Mutta voiko tyhjä vihko oikeasti auttaa unelmien toteutumisessa?

Kalenterin tai muistikirjan ajatus ei ole sinänsä uusi. Ajan laskemis- ja merkintätekniikoita on löydetty jo esihistoriallisilta ajoilta. Nekin auttoivat aikalaisiaan varmasti ajanhallinnassa ja priorisoinnissa. Metsään tiistaina, grillijuhlat keskiviikkona, lepoa torstaina.

– Olen uinut delfiinien kanssa, kävellyt jäätiköllä, sukeltanut haiden seassa ja elänyt rikasta elämää bujoilun ansiosta. Sen avulla minulla on aikaa toteuttaa suunnitelmiani.

”Olen uinut delfiinien kanssa, kävellyt jäätiköllä, sukeltanut haiden seassa ja elänyt rikasta elämää bujoilun ansiosta.”

No huh. Ei muuta kuin kauppaan aloittamaan unelmien toteuttaminen.

Vihko-ostoksilla huomaan, että myynnissä on paljon sellaisia vihkoja, joissa on hakemistosivut ja sivunumerot jo valmiina. Ne pitää nimittäin itse täyttää bujoon. Askartelijaluonteena valitsen kuitenkin täysin tyhjän vihon. Sellaisen, jossa on viivat – en minäkään ihan kaikkeen pysty.

Alku on aina hankalaa

Huomaan pian, että vihon täyttäminen päivä kerrallaan ei tunnu luontevalta. Minun on saatava hippunen perinteistä kalenteria luotipäiväkirjaani: yksi viikko per aukeama, ja näin voin myös tehdä koko hoidon etukäteen niin halutessani. Silloin kunkin päivän muistiinpanoille jää rajallinen tila, mutta kaikkea ei voi saada.

”Nykyisin bujon käsite on kasvanut laajemmaksi. Mukaan on tullut trackereita – sivuja, joiden avulla voi tarkkailla vaikka mielialojaan tai vitamiinien syömistä.”

Aito bujoilu ei kuitenkaan mene niin. Tarkoitus on nimenomaan se, että kukin päivä täytetään sitä mukaan, kun aika kuluu. Ei se, että kalenterisivut piirretään etukäteen.

– Jos tiedät jo nyt, että ensi viikolla on tapaamisia ja tehtäviä, merkitse ne kuukausilokiin. Jos ne ovat vasta ensi kuussa tai kahden kuukauden päässä, kirjoita ne vuosilokiin, Pöllänen neuvoo.

Hän myös ehdottaa, että jos kaipaa lisää tilaa suunnittelulle, kuukausilokin sijaan voi tehdä vaikka viikkolokin. – Kaikki tavat bujoilla ovat ihan yhtä oikein, eikä väärää ole. Se, mikä toimii itselle, on oikein. Hahmotamme kaikki aikaa eri tavoin. Oman tavan huomaa parhaiten vasta, kun alkaa bujoilla.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Pöllänen on itse bujoillut jo oikeastaan kaksi vuosikymmentä.

– Minulla on aina ollut paljon muistikirjoja ja rupesin kikkailemaan kalenterin kanssa jo ensi kertaa sellaisen nähdessäni.

Nykyisin bujon käsite on kasvanut aktiivisen kansainvälisen yhteisön ansiosta paljon laajemmaksi. Mukaan on tullut haastesivuja, mindmapeja ja trackereita – sivuja, joiden avulla voi tarkkailla vaikka mielialojaan, vitamiinien syömistä tai pianonsoiton harjoittelua. Mutta voiko yksi tekniikka sopia kaikille?

– Jos mikään ei kiinnosta, ei tämä sitten sovi. Mutta jos on tavoitteita tai unelmia, silloin bujoilu sopii, Pöllänen sanoo.

Bujoilu sopii Pölläsen mukaan vaikka tapahtuman järjestämiseen, talon rakentamiseen tai ikuisuusprojektiin, joka on vaikea saada tehdyksi. Bujo antaa ekstratsempin ja auttaa keskittymään asioihin, jotka ovat olennaisia.

Rentouttava ja koukuttava

Jo muutaman viikon jälkeen huomaan olevani riippuvainen uudesta muistivihostani. On valtavan tyydyttävää voida merkitä tehtäviä tehdyiksi tai siirtää niitä vaikka seuraavalle päivälle. On myös ihanaa, kun kaikki ajatukset ja listat löytyvät samojen kansien välistä. Mutta unelmiin asti en ole vielä päässyt.

– Bujoilun koko idea on, että se vapauttaa aikaa. Mutta se toimii parhaiten, jos vihkoa pitää aina mukana. Silloin ajatuksen voi kirjoittaa ylös heti, kun se tulee mieleen. Siihen voi myös aina palata, ja sen löytää nopeasti.

Vihon koristelu, joka alun perin veti minua puoleensa, jää pikkuhiljaa. Syksyllä bujoni ei ole ehkä yhtä Instagram-edustuskelpoinen kuin kesän alussa, mutta ainakin se toimii.

– Bujon tehokkuus on syy sille. Estetiikka tulee vasta toisena. Toisaalta piirtely voi auttaa esimerkiksi rentoutumaan, joten siitäkin voi olla hyötyä.

Merkitsen bujooni: Muista piirrellä. Ja unelmoida.

Lue myös:

Ota riskejä ja usko itseesi – löydä unelmatyösi näiden vinkkien avulla

Yrittäjä Ronja Salmi: ”Rohkeus on taito, jota voi opetella”

Urheilullinen, älykäs, hyvätuloinen – Vaaditko liikaa ”siltä oikealta”

 

Teksti Tiia Rantanen
Kuvat Fotolia