Mimosa Willamo

Mimosa Willamo: ”Riskien ottamista ei kannata pelätä”

Jussi-palkittu Mimosa Willamo, 24, muistuttaa, että jokaista jännittää ja ahdistaa joskus, eikä kukaan ole syntyessään bosslady.

Mimosa Willamo

1. Älä pelkää ottaa riskejä

”Päätin opiskeluni 2013 ylioppilaskirjoituksiin. Nyt on menossa kuudes välivuoteni. Olen tehnyt töitä vaikka missä, mutta olen elättänyt itseni freelancer-näyttelijänä kolme vuotta. Minulla ei ole mitään koulutusta näyttelijän ammattiin. Riskien ottamista ei kannata pelätä, koska minkään ratkaisun ei tarvitse olla lopullinen. Ei minustakaan tule isona näyttelijää. Tämä on tällainen vaihe. Haluan ehdottomasti vielä kouluttautua ja hankkia jonkun ammatin. Voin tehdä tätä työtä nyt, mutta en usko, että jaksaisin näytellä loppuelämääni. Ei 24-vuotiaana tarvitse tietää, minkä alan ammattilainen minusta tulee.”

2. On ihan normaalia olla epävarma

”On normaalia jännittää uusi asioita. Usein kehotetaan menemään kohti tuntematonta tai omaa epämukavuusaluetta. Allekirjoitan sen, mutta sen lisäksi on tosi ok edetä vähän kerrallaan. Tyhjän päälle hyppääminen on sairaan pelottavaa, eikä niin tarvitse tehdä. Itse aloitin näyttelemisen samalla, kun tein koulunkäyntiavustajan töitä. Lisäksi tein vuoroja Finnkinon kassalla. Onneksi työnantajani suostuivat aina antamaan vapaata kuvausten ajaksi. Vaikka asiani ovat nyt hyvin, stressaan sitä mitä teen huhtikuun jälkeen. Silloin on viimeinen tiedossa oleva kuvauspäiväni. Tuntuu hirveältä, että en tiedä mitä töitä minulla on loppuvuonna. Teen edelleen muutakin näyttelemisen lisäksi, käsikirjoitan ja teen dubbauksia.”

 

”Tuntuu naurettavalta, että saan näytellä ja elättää itseni tällä ammatilla, vaikka olen kirjoittanut lukiosta keskinkertaiset paperit.”

3. Varasuunnitelma kannattaa olla

”Varasuunnitelma ei ole merkki siitä, ettei sinulla ole intohimoa tai luottoa itseesi. Kun lähdin lukiosta, ajattelin, että menen opiskelemaan maantiedettä tai kääntämistä. Ajatus ei tunnu mahdottomalta nytkään. Juuri tällä hetkellä minulla on onni saada tehdä unelmatöitä, mutta tuntuu ihanalta, kun on myös muita mielenkiinnon kohteita. Jos kokee, että nykyinen työ tai opiskelupaikka ei tarjoa koskaan mitään, kannattaa tehdä jotain muuta. Aina löytyy muita vaihtoehtoja, kun vain kerää uskallusta lähteä kohti jotain uutta – vaikka vähän kerrallaan.

4. Tee aina parhaasi

”Puhu ihmisille, kuuntele heitä ja nauti elämästä niin töissä kuin vapaalla. Älä stressaa esimerkiksi verkostoitumisesta, minäkin tulin alalle täysin puun takaa. Olen sukumme ensimmäinen näyttelijä. Myönnän, että minulla on ollut myös todella hyvä tuuri. Esimerkiksi Jussi-palkinto ensimmäisestä roolistani tuntuu edelleen epätodelliselta. En osaa tarjota kenellekään oikotietä onneen, mutta omaa sydäntään kannattaa seurata. Muista myös se, että onnistumiset ja epäonnistumiset eivät ole juuri koskaan vain yhden ihmisen ansiota. Etenkin elokuvissa tulos on monen ihmisen ja asian summa. Omaan osuuteensa voi vaikuttaa siten, että tekee aina parhaansa.”

5. Luota itseesi

”Kärsin huijarisyndroomasta, vaikka olen itse se, joka hokee muille, että asioilla on tapana järjestyä ja asiat menevät juuri oikein. Tuntuu naurettavalta, että saan näytellä ja elättää itseni tällä ammatilla, vaikka olen kirjoittanut lukiosta keskinkertaiset paperit. Vältän sitä, että miettisin iltaisin, mitä elämässäni on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana. Silloin huijarisyndrooma nostaa päätään ja alan kyseenalaistamaan kaikkea. En aina luota itseeni, mutta siihen kannattaisi pyrkiä. Kaikkia pelottaa, jännittää ja ahdistaa joskus. Omista epävarmuuksista pääsee yli, kun vain uskaltaa yrittää. Kukaan ei ole syntyessään bosslady.”

Lue myös:

Tarvitsetko sinäkin mentorin?

Oletko hakemassa töitä? Näillä keinoin saat paikan todennäköisemmin

Ystävät ovat salainen aseesi työnhaussa! Näin he voivat auttaa sinua ja sinä heitä

Teksti Annika Vuorensola
Kuvat Heli Blåfield