Miksi Carrie Bradshaw on sittenkin huono esikuva naisille?

Sinkkuelämää-sarja maalaa surullisen kuvan siitä, millainen naiskuva oli vielä vuosituhannen vaihteessa.

Kun Sinkkuelämää-sarjaa katsoo vuonna 2018, monet sarjassa käsitellyt teemat ja ongelmat tuntuvat auttamattoman vanhanaikaisilta. On toki luonnollista, että monet näkökulmat ovat vanhentuneet sitä mukaa kuin yhteiskunnallinen keskustelu ja ymmärrys esimerkiksi seksuaalisuuden monimuotoisuudesta on lisääntynyt. Kautta aikain sarjan suurin ongelma on kuitenkin ollut sen tarjoama naiskuva. Feminismi sarjassa typistyy liian usein naisten kykyyn puhua seksistä ääneen ronskeilla termeillä. Ja naiskuvan pahin ilmentymä – se on sarjan päähenkilö Carrie

Siinä missä muut Sinkkuelämää-porukan jäsenet ovat liioiteltuja stereotyyppejä, Carriesta on kehystetty kuva samastuttavana ja ihailtavana esikuvana. Kuka Sinkkuelämää-nelikosta olisit? -testeissä suurin osa sarjan faneista on toivonut saavansa Samanthan tai Mirandan sijaan nimenomaan Carrien. 

Mutta muistatko esimerkiksi sen Sinkkuelämää-jakson (kausi 4, jakso 16), jossa Carrie yrittää ostaa vuokra-asuntonsa omakseen ja törmää yllättävään ongelmaan: hänen likvidi omaisuutensa on 1657 dollaria. Sillä ei osteta asuntoa, eikä saada pankistakaan lainaa. Kun ystävät kyselevät, minne säännöllistä palkkatyötä tekevän Carrien rahat ovat hulahtaneet, vastaus on tietenkin kenkiin.

 

”Ei kai sarjan alkuaikoina, melkein 2000-luvun taitteessa, todella voitu olla niin pihalla, että uramenestys ja taloudellinen itsenäisyys luokiteltiin epäcooleiksi ominaisuuksiksi?”

Jotenkin 35-vuotiaalle kolumnistille ei ole tullut mieleen, että 40 000 dollarin sijoittaminen kenkiin ei välttämättä ole se järkevin tapa käyttää rahaa. Paikalle lipuu limusiinillaan Mr. Big, joka tarjoutuu maksamaan käsirahan Carrien asunnosta. Taloudellista itsenäisyyttään vaalivana naisena Carrie kuitenkin kieltäytyy tarjouksesta ja kääntyy tyttökavereidensa puoleen. Lopulta ongelma ratkaistaan toisen ex-miehen avulla, Charlotten Treylta saamalla timanttisormuksella. Sitä ennen Carrie ehtii loukkaantua siitä, ettei Charlotte heti oma-aloitteisesti ollut jakamassa omaisuuttaan Carrielle.

Kyseisen jakson jälkeen Carrien raha-asioihin ei sarjassa enää palata. Eikö Carrie olisi voinut myydä osan korkkareistaan kirppiksellä ja sen jälkeen vaikka sijoittaa osakkeisiin?  

Sarjan viimeisellä kaudella Carrie alkaa seurustella venäläisen taiteilijan kanssa, joka ei juurikaan vaivaudu tekemään uudelle naisystävälleen tilaa elämässään. Carrien ystävätkin inhoavat ylimielistä ja itsekästä äijää. Silti Carrie jättää oman uransa ja muuttaa miehen perässä Pariisiin. Vain huomatakseen, että suhde ei todellakaan toimi. Jokaisen suhdehistoriasta toki löytyy tapauksia, joista olla vähemmän ylpeä, mutta pahinta on, että Carrie ei lähde suhteestaan itse, vaan pelastajan paikalle huristelee jälleen Mr. Big. 

Sinkkuelämän ehdottomasti järkevin hahmo, Miranda, taas on kehystetty sarkastiseksi ämmäksi, joka on naisnelikosta ehdottomasti epäcoolein. Ei kai sarjan alkuaikoina, melkein 2000-luvun taitteessa, todella voitu olla niin pihalla, että uramenestys ja taloudellinen itsenäisyys luokiteltiin epäcooleiksi ominaisuuksiksi? Luojan kiitos Miranda on lopulta se, joka saa ”kaiken”. Luottokorttivelan ja shoppailuaddiktion sijaan Mirandalla on lady boss -työpaikka, aviomies, lapsi, oma talo ja vielä koirakin. 

Kuva: MVPHOTOS