Mikä on ASMR ja miksi sinunkin pitäsi hurahtaa siihen?

Kuiskimista, rapistelua ja taputteluääniä. ASMR-videot ovat kiinnostava uusi ilmiö, joka parhaimmillaan vähentää stressiä ja auttaa uniongelmiin.

Minulla kaikki alkoi Pokémon-korttien avaamisvideoista. Ne olivat kiehtovaa ja rentouttavaa katsottavaa, joten päädyin katsomaan niitä usein Youtubesta juuri ennen nukahtamista. Korttien esittelyn edetessä silmäilin sivupalkista uusia videoehdotuksia. Silmiini osui todella samanlainen video kuin se, jota juuri katsoin, mutta yhdellä erolla: videon otsikossa oli sana ASMR.

Videolla esiintyvä henkilö puhui hitaasti ja hiljaisesti, hymyili paljon ja taputteli ja silitteli kortteja. Hämmennyin, mutta sitten päässäni ja koko kropassani alkoi tuntua väristyksiä ja kihelmöintiä. Video kesti 30 minuuttia, mutta se ei ollut tarpeeksi: siirryin seuraavaan ASMR-videoon – vain nukahtaakseni pari minuuttia sen alkamisen jälkeen.

Seuraavana iltana palasin videoiden pariin uudelleen. Valikoin tällä kertaa ASMR-meikkitutoriaalin. Yllätyksekseni videossa meikattiinkin minut! Videon tekijä oli muun muassa levittävinään meikkisiveltimellä poskipäilleni highlighteria. Olin tutustunut täysin uuteen, mielenkiintoiseen rentoutumisen muotoon. Ja rakastunut siihen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kihelmöintiä kropassa

Sanoista Autonomous Sensory Meridian Response tuleva ASMR tarkoittaa suomeksi itsehallinnollista aistihavaintoa. Se on siis kehon luonnollisesti tuottama reaktio erilaisiin ärsykkeisiin. Sitä kutsutaan joskus myös aivo-orgasmiksi. ASMR-tuntemuksia kutsutaan yleisesti ”kihelmöinniksi”, ja niitä kuvaillaan lämpöisiksi, pisteleviksi, rentouttaviksi tuntemuksiksi.

Suosituimpia ASMR-videotyyppejä ovat erilaiset roolileikit, kuten parturissa käynti. Video sisältää yleensä hiustenleikkuuta ja -pesua sekä päähierontaa. Youtubessa suosituin ASMR-videoiden tekijä on Gentlewhispering-nimimerkillä toimiva Maria Viktorovna. Hänen kanavaltaan löytyy esimerkiksi teekauppa-teemainen video, rentouttavia kokkausvideoita ja video, jossa hän liimaa tarroja katsojan kasvoille. Kanavalla on tällä hetkellä noin 1,4 miljoonaa tilaajaa.

”Suosituimpia ASMR-videotyyppejä ovat erilaiset roolileikit, kuten parturissa käynti. Video sisältää yleensä hiustenleikkuuta ja -pesua sekä päähierontaa.”

ASMR:stä on tehty hyvin vähän tutkimusta, sillä sen olemassaolo on havaittu vasta tällä vuosikymmenellä. Youtubesta löytyy kuitenkin yli 13 miljoonaa ASMR-videota, ja niiden suosio vain kasvaa. Herkkyys ASMR-videoihin on havaittu vain osalla väestöstä. Vähäisen tutkimuksen perusteella on päätelty, että se on perinnöllistä. Varmuutta asiaan ei kuitenkaan ole.

Sheffieldin yliopistolla kesäkuussa tehty ensimmäinen, ASMR:n vaikutuksiin perehtyvä tutkimus osoittaa ASMR-herkkyyden mahdollistavan mukavan tuntuisia reaktioita videoiden ja ärsykkeiden kautta. ASMR:ää kuunnellessa ja katsellessa syke laskee, olosta tulee rennompi ja positiivisempi ja stressi lievenee.


ASMRtistien roolileikit

24-vuotias Matilda Koivisto kutsuu itseään ASMRtistiksi. Hän tuottaa ASMR-videoita Youtubeen nimimerkillä Whitewinterwhispers ja yrittää saada katsojassa aikaan ASMR-tunteen.

– Se on miellyttävä ja rentouttava tunne, joka kihelmöi mukavasti. Se alkaa pään perältä ja leviää usein alaspäin sormiin ja varpaisiin asti, Koivisto kertoo.

Tunne tulee yleisimmin erilaisista pehmeistä äänistä. Taputtelu, rapistelu, kuiskiminen ja silittelyäänet ovat Koiviston suosikkeja.

Koiviston varhaisin kokemus ASMR-ilmiöistä tapahtui lapsuuden partioleirillä.

– Hiljaisuudessa kuiskiminen aiheutti miellyttäviä väristyksiä, jotka tunnistan nyt, vuosia myöhemmin. Monella on samankaltaisia kokemuksia muun muassa opettajista, jotka neuvoivat lempeästi koulutehtävissä. Useimmiten ensimmäiset ASMR-tunteet koetaankin juuri lapsuudessa.

”Ihmettelyn sijaan ilmiöön kannattaa kuitenkin tutustua, sillä videot voivat auttaa esimerkiksi ahdistukseen, yksinäisyyteen ja uniongelmiin.”

Neljä vuotta ASMR-videoita tehnyt Koivisto koskettelee videoillaan erilaisia esineitä ja tutkiskelee niistä syntyviä ääniä. Inspiraatiota hän löytää oikean elämän tilanteista: jos haluaa esimerkiksi simuloida videolle hiusten harjaamista, voi käyttää peruukkia – ja samalla naputella sormilla hiusharjaa.

Erilaiset roolileikit, kuten terveystarkastus ja korujen kauppaaminen, ovat yleisiä teemoja videoissa. Koivisto sanoo itse lähinnä höpöttelevänsä videoillaan: hän pitää enemmän simppeleiden ASMR-videoiden tekemisestä.

Monen mielestä ASMR kuulostaa vain oudolta, eikä videoiden katseleminen ja kuunteleminen herätä minkäänlaisia väristyksiä. Voi olla, että silloin ihmisellä ei ole ns. ASMR-herkkyyttä, eivätkä he siksi ymmärrä, mistä ilmiössä on kyse.

– Ihmettelyn sijaan ilmiöön kannattaa kuitenkin tutustua, sillä videot voivat auttaa esimerkiksi ahdistukseen, yksinäisyyteen ja uniongelmiin. Uskon, että monet ihmiset eivät vain ole vielä löytäneet itselleen sopivaa ärsykettä, joka laukaisisi ASMR-tuntemuksia, Koivisto kertoo.

Itse poden tällä hetkellä ASMR-immuniteettia, joka johtuu liiasta videoiden katselusta. Olen menettänyt hetkellisesti kyvyn tuntea ASMR-tuntemuksia, mutta se palaa luultavasti muutaman viikon tauon jälkeen. Sitten voin taas käydä kasvohoidossa sängystäni käsin, kuulokkeet korvillani.

Tsekkaa nämä ASMRtistit:


Sita Salminen – ASMR Sita Sofia

Aiemmin tavallisia vlogivideoita ladannut Sita Salminen on viime keväästä asti tehnyt erilliselle kanavalleen ASMR-videoita. Videoilla on satoja tuhansia katsontakertoja.


Anette – ASMR Flikkaanen

Pian kaksi vuotta ASMR:ää Youtubeen tehnyt Anette tekee laajalla skaalalla videoita: kanavalla on muun muassa erilaisia roolileikkejä, ostosten esittelyä, japanilaisten herkkujen maistelua ja vaikeaselkoista kuiskuttelua.


Jasmine ja Aino – ASMR Ystävät

Ystävysten kanava on uniikki, koska harvalla asmr-videolla esiintyy useampi henkilö. Jasmine ja Aino tekevät yhdessä melkein kaikki videonsa, ja heidän suosituimmilla videoillaan vierailevat muun muassa heidän pikkusiskonsa ja Sita Salminen.


Maria Viktorovna – Gentle Whispering ASMR

Youtuben suosituin asmrtisti Maria tekee videoita englanniksi, mutta välillä myös äidinkielellään venäjäksi. Maria panostaa uusiin mikrofoneihin ja laitteisiin: hänen kanavaltaan löytyy ammattitaitoisesti tehtyjä videoita.

Roolileikkien lisäksi hän lataa myös esimerkiksi erilaisia meditaatiovideoita.


Gibi – Gibi ASMR

Gibin Youtube-kanavalla on yli miljoona tilaaja ja hän on tehnyt muun muassa videosarjan Tylypahkan tuvista. Videoilla katsoja on juuri astunut Harry Potterin maailmaan ja on aloittamassa taikuusopintojaan. Gibi hankkii videoita varten erilaisia asuja: jollain videolla hän saattaa olla suippokorvainen haltija, toisessa erikoinen täti, jonka kanssa vietät kahvihetken.


Fred – Fredsvoice

Asmr-videoiden tekijöiden joukko on naisvaltainen, mutta siihen mahtuu myös miehiäkin. Fred tekee paljon erilaisia roolileikkejä: välillä hän on pukeutunut Thoriksi, välillä töykeäksi kirjastonhoitajaksi. Fred tekee myös kustomoituja ASMR-videoita, joita voi tilata häneltä maksua vastaan.

Lähteet: sheffield.ac.uk ja sciencedaily.com.

Teksti Tommi Nikkola