Menestyneet naiset neuvovat, miten saat kaiken irti opiskelusta

Neljä Cosmo-naista kertoo, miten saat kaiken irti opiskelusta. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Seuraa intohimoasi”

Maaret Kallio, 39, psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija

"Oma suunta löytyy, kun seuraa intohimoaan. Tiesin, että tahdon tehdä töitä ihmismielen kanssa, mutta jouduin hakemaan pitkään aihetta, joka tyydytti tiedonjanoni. Opiskelin yli kymmenen vuotta ja suoritin neljä tutkintoa, mutta matka on vieläkin kesken.

Pääsin lukion jälkeen opiskelemaan sosionomiaa ammattikorkeakouluun. Tajusin pian, etteivät opinnot olleet minua varten, mutta tunnollinen tyttö sisälläni puski koulun päätökseen. Se oli hyvä, sillä ilman tutkintoa en olisi voinut edetä seksuaali- ja psykoterapeutin jatko-opintoihin.

Pistin paukut opiskeluun, sitkeään työskentelyyn ja epämukavuuden jaksamiseen. Kun löysin intohimoni psykoterapian, uuden oppimisesta ei tullut loppua. Itselleen pitää kuitenkin olla armollinen, eikä opiskelun takia kannata nipistää esimerkiksi yöunista. Ainut mikä jälkeenpäin harmittaa on se, etten juhlinut enempää. Olin bilettämiseen opiskeluaikoinani aivan liian tunnollinen.”

”Tutustu ihmisiin”

Linda Liukas, 30, ohjelmoija ja lastenkirjailija

"En ole koskaan opiskellut tietojenkäsittelyä ja olen kauppakorkea-dropout. Se tulee monelle yllätyksenä. Työt veivät mennessään, eikä kouluun ole ollut tarvetta palata.

Olen opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa sekä Aalto-yliopistossa visuaalista journalismia ja konetekniikkaa. Löysin siellä ympärilleni innostavia ja luovia tyyppejä, joiden kanssa teen edelleen töitä. Työn oppii tekemällä, mutta ilman opiskeluporukkaani en olisi lähtenyt vuodeksi Kalifornian Piilaaksoon, innostunut koodaamisesta, uskaltanut hakea töitä ulkomailta tai kirjoittaa kirjaani.

Nuorten olisi hyvä opiskella monipuolisesti itseään kiinnostavia asioita valmistumispaineesta huolimatta. Sisäiseen ääneen kannattaa luottaa. Toivon, että olisin haastanut itseäni rohkeammin enkä valinnut vain kursseja, joilla tiesin pärjääväni. Mitä sitten, vaikka todistuksessani olisi ollut ykkösiä! Ainakin olisin uppoutunut erilaisiin asioihin ja oppinut jotain uutta.”

”Kokeile rajojasi”

Minna Parikka, 36, kenkäsuunnittelija

Tiesin jo 15-vuotiaana, että tahdon kahta asiaa: kenkäsuunnittelijan ammatin ja opiskelupaikan ulkomailta. Lähdin opiskelemaan kenkäsuunnittelua heti lukion jälkeen De Monfort University -yliopistoon Englantiin. Läheiseni kannustivat ja tukivat, mutta olisin tehnyt saman päätöksen muiden mielipiteistä huolimatta.

Ulkomaille uskaltaminen kannatti. Ilman tukiverkkoa on rankkaa elää, mutta itsekseen pärjääminen antaa paljon. Ainut mikä harmittaa on se, että iso Lontoo pelotti niin paljon, että valitsin opiskelupaikaksi mieluummin pikkukylän. Alalla kuin alalla pitää olla siellä, missä tapahtuu.

Parhaan ohjeen olen saanut koulutusohjelmani johtajalta. Hän muistutti, että teemme vain kenkiä, emme rakettitiedettä. Se poisti turhan stressin. Suhtauduin opiskeluun kokeiluaikana, enkä survonut itseäni mihinkään muottiin. Kokeilin rajojani ja erilaisia tapoja tehdä. Opiskellessa ei ole vielä mikään kiire löytää omaa juttuaan.”

”Nauti vapaudesta”

Jaana Pelkonen, 39, kansanedustaja, yrittäjä ja mediatyöläinen

"Tein ennen opintojeni aloittamista töitä toimittajana ja juontajana. Media-ala ei kuulunut suunnitelmiini, mutta hain sen ansiosta valtiotieteelliseen opiskelemaan viestintää. Sivuaineena luin valtio-oppia. Poliittinen ura siinsi haaveissa, mutta pelkkä televisiosta tuttu naama ei riitä pitkälle.

Opiskeluaika oli kiireistä, sillä rahoitin opinnot lainan sijaan työllä ja hoidin viikoittain myös isovanhempieni asioita. Välillä harmittaa, ettei koulukavereille jäänyt aikaa, mutta olen iloinen, ettei lainaa jäänyt maksettavaksi.

Työläisperheen tyttönä opin varhain, että ahkeruus palkitaan. Kaikki työkokemus on opiskeluaikana arvokasta, sillä koskaan ei tiedä, mikä pesti johtaa mihinkin. Valmistumisesta ei kannata ottaa paineita, mutta opinnoissa on turha vitkutellakaan. Kaipaan opiskeluajoiltani vapautta. Opiskellessa tekemisistään on tilivelvollinen vain itselleen. Siitä kannattaa muistaa nauttia.” 

Pääkuva: MVPhotos