Little Mix: ”Emme ole toistemme kilpailijoita, vaan olemme vahvempia yhdessä”

Little Mix on maailman suurin tyttöbändi, jonka jäsenistä on tullut toisilleen kuin siskoja. Suorasanaiset naiset ovat ylpeästi feministejä, eivätkä pelkää käyttää ääntään naisten ja vähemmistöjen puolesta.

Neljä epävarmaa nuorta naista astelee kohti rottinkisohvaa, jolla istuvat laulajat
Tulisa

ja
Jessie J

. Tyttöjä jännittää. Kreikan paahtavan auringon alla hädin tuskin täysi-ikäiset
Perrie Edwards

,
Jesy Nelson

,
Leigh-Anne Pinnock

ja
Jade Thirlwall

esiintyvät ensimmäistä kertaa ryhmänä X Factor -mentoreilleen. Kaukana kotoa Englannista, Tulisan hulppean kesähuvilan takapihalla tytöt esittävät
Fergien

haikean
Big Girls Don’t Cry

-kappaleen, joka saa katsojat ja mentorit rakastumaan heihin. Tunteikkaan esityksen jälkeen jännitys purkautuu, ja kyyneleet nousevat nuorten naisten silmiin. On vuosi 2011, ja Little Mix ottaa ensimmäisiä askeliaan.

Seitsemän vuotta myöhemmin epävarmuudesta ja haparoinnista ei ole tietoakaan. Britannian X Factorin voitettuaan Little Mixistä on kasvanut maailman suosituin tyttöbändi, jonka hitit nousevat kerta toisensa jälkeen listojen kärkeen. Bändin feministinen sanoma, vilpitön samaistuttavuus ja vahvaa nais-
energiaa huokuva musiikki purevat erityisesti milleniaaleihin.

– Kuka olisi uskonut silloin alussa, että tässä kävisi näin? Emme me ainakaan! Seitsemän vuotta on pitkä aika, mutta meillä menee nyt paremmin kuin ikinä, Jade Thirlwall kertoo Cosmolle puhelimitse vahvalla Pohjois-Englannin murteellaan.

”Julkkiksena on hirveä paine olla täydellinen. Aina pitäisi näyttää viimeisen päälle laitelulta, olla iloinen ja jokaisesta kappaleesta pitäisi tulla listaykkönen. Se ei kuitenkaan ole mahdollista. Kukaan ei ole täydellinen.”

Jadea on helppo uskoa, sillä bändin keskinäinen dynamiikki todella toimii. Monet kykykilpailuissa kasatut lauluryhmät hajoavat ristiriitoihin, mutta ei Little Mix. Heistä on tullut parhaita ystäviä, jotka ovat jakaneet niin ilot kuin surutkin.

– Kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta emme riitele juuri koskaan. Emme ole toistemme kilpailijoita, vaan kaikki samassa veneessä. Isojen egojen puuttuminen on se, miksi tämä toimii meillä niin hyvin. Olemme vahvempia yhdessä.

Kiertueilla Little Mixin naiset pitävät leffailtoja, ja aina ennen lavalle nousemista he nostattavat ryhmähenkeä hukuttamalla toisensa kehuihin.

– Jesy on tsemppipuheiden kuningatar! Hän osaa sanoa juuri oikeat sanat, jotta kaikille tulee hyvä fiilis. Hän on tosin välillä hieman kömpelö. Kerran keikalla Jesy kompastui portaissa ja satutti jalkansa. Hänelle jouduttiin hakemaan pyörätuoli, mutta hän veti keikan kunnialla loppuun. Jesy on supernainen, Jade ylistää kollegaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neljä muskettisoturia

Yksi Little Mixin menestyksen salaisuuksista ovat naiset itse. Lavalla ja musiikkivideoissa he ovat täydellisessä harmoniassa keskenään, mutta he ovat mielenkiintoisia myös omina persooninaan. Aivan kuten Spice Girls 1990-luvulla, jokainen voi löytää Little Mixistä jäsenen, johon samaistua.

Kurvikas Jesy on kuin kehopositiivisuuden ruumiillistuma, Leigh-Anne on ottanut julkisesti kantaa musiikkibisneksessä vallitsevaan piilorasismiin ja Jade on suuri
RuPauls Drag Race

-fani, joka tukee vankkumattomasti LGBTQ-yhteisöä. Kuvankaunis Perrie taas on jokaisen vasta eronneen naisen pyhimys, kiitos muutaman vuoden takaisen eron laulaja
Zayn Malikista

. Entisestä One Direction -komistuksesta kertoo myös Little Mixin isoin hitti
Shout Out To My Ex

, jonka musiikkivideolla Perrie heivaa Zaynilta saadun nallekarhun.

”Deittailu tässä ammatissa on todella haastavaa. On vaikea tietää, kuka on kiinnostunut sinusta oikeasti ja kuka vain sen takia, että olet lehtien kansissa. On helpompaa deittailla toisia julkkiksia, koska silloin ei tarvitse miettiä, yrittääkö toinen vain hyötyä suhteesta.”

– Deittailu tässä ammatissa on todella haastavaa. Ihmisiin on ylipäätään vaikea luottaa, mutta julkkiksena täytyy olla vielä enemmän varuillaan. On vaikea tietää, kuka on kiinnostunut sinusta oikeasti ja kuka vain sen takia, että olet lehtien kansissa. On helpompaa deittailla toisia julkkiksia, koska silloin ei tarvitse miettiä, yrittääkö toinen vain hyötyä suhteesta, Jade kertoo.

Little Mixin viides albumi
LM5

julkaistiin marraskuussa, ja kaikki levyltä irrotetut singlet ovat olleet isoja hittejä. Ylistystä on kerännyt etenkin voimaannuttava ensisingle
Woman Like Me

, jolla räppää bändin jäsenten pitkäaikainen idoli
Nicki Minaj

.

Jaden, Perrien, Leigh-Annen ja Jesyn elämä ei kaikesta menestyksestä huolimatta ole kuitenkaan pelkkää onnea. Megajulkisuudella on kääntöpuolensa.

– Elämä suurennuslasin alla käy joskus raskaaksi. Monet rakastavat meitä, mutta on myös paljon ihmisiä, jotka odottavat epäonnistumistamme. Julkkiksena on hirveä paine olla täydellinen. Aina pitäisi näyttää viimeisen päälle laitelulta, olla iloinen ja jokaisesta kappaleesta pitäisi tulla listaykkönen. Se ei kuitenkaan ole mahdollista. Kukaan ei ole täydellinen.

Onneksi Little Mixin tytöt osaavat myös nauraa itselleen. Kysyttäessä nolointa hetkeään bändissä, Jade ei epäröi hetkeäkään, vaan alkaa kertoa tarinaa illasta, jolloin hän ja tytöt istuivat iltaa musiikkimoguli
Simon Cowellin

luona.

– Simonin hovimestari täytti viinilasejamme jatkuvalla syötöllä. Olen pienikokoinen ja tulen helposti huppeliin. Katsoimme porukalla netistä hauskoja videoita ja minua alkoi naurattaa niin paljon, että pärskäytin viinit suoraan Simonin kasvoille. Se oli niin noloa! Minun teki mieli vajota maan alle. Kaikki nauroivat tilanteelle katketakseen, ja Jesy taisi jopa pissata housuihinsa.

Teksti Mona Kuoppamaa
Kuvat MVPhotos