Linda liukas

Linda Liukas: ”Cocktailkutsut ovat painajaisiani”

Lastenkirjailija ja koodausaktivisti Linda Liukas kiertää puhumassa kansainvälisillä areenoilla tuhatpäisen yleisön edessä, mutta jännittää kahdenkeskisiä kohtaamisia.

Linda Liukas
Lastenkirjailija jaohjelmoinnin perusteiden opettaja Linda Liukas, 32, on koodauskoulu HiveHelsingin hallituksen puheenjohtaja. ”Kannustan kaikkia nuoria naisia opiskelemaan ohjelmointia. Hive Helsinki on ilmainen, korkeakoulutasoinen, kolme vuotta kestäväohjelmointikoulu.”

Turvallisuushakuinen kympintyttö. Sellainen Linda Liukas, 32, oli pienenä. Hän kuvailee itseään hikipingoksi, joka halusi varmistella saavansa kokeista aina parhaan numeron. Lukiossa Linda valitsi lyhyen matematiikan sen takia, että siitä on helpompi kirjoittaa arvosanaksi eximia.

– Olin tunnollinen ja konservatiivinen. Olin kuin Harry Potterin Hermione Granger. Tiesin usein olevani luokan paras, enkä hävennyt sitä.
Lukion jälkeen Linda pyrki opiskelemaan Helsingin kauppakorkeakouluun. Sekin oli turvallinen valinta, sillä hänen vanhempansa olivat opiskelleet samaa alaa. Linda ajatteli, että työelämä jatkuu samalla lailla kuin hänen siihenastiset opintonsa: suoraviivaisesti ja liikoja pohtimatta.

Sitten tapahtui jotain, mitä hän ei osannut odottaa. Helsingin kauppakorkeakoulun sisään päässeiden listalta ei löytynyt Lindan nimeä.

– Se tuntui kamalalta. Velloin varmaan vuoden pettymyksessä.

Lindaa ei lohduttanut edes se, että hän pääsi opiskelemaan kakkosvaihtoehtoonsa, Turun kauppakorkeakouluun.

– Kysyin itseltäni, kuka olen, jos en ole se henkilö, joka menee suoraan lukion jälkeen haluamaansa opiskelupaikkaan. Minun piti kertoa itselleni oma tarinani uudelleen.

Kolmekymppinen kunniatohtori

Pettymys opiskelupaikasta kääntyi lopulta siunaukseksi. Se sysäsi Lindan ajatusprosessiin, jossa hän joutui todella miettimään, mitä hän elämältä haluaa. Linda ymmärsi, ettei vanhempien viitoittaman polun seuraamisen tarvitse olla hänen reittinsä. Nuori nainen päätti raivata oman tiensä ja vaihtoi kauppatieteet IT-alan opinnoiksi.

Linda ponnahti julkisuuteen perustettuaan tyttöjen ohjelmointityöpajoja järjestävän Rails Girlsin vuonna 2010. Yli kahteen sataan kaupunkiin ympäri maailmaa levinneen koodaustyöpajan perustamisen jälkeen Lindan tahti on ollut hengästyttävä. Hän on muun muassa opiskellut kolmessa eri yliopistossa, ollut mukana Aaltoes-yrityshautomon ensimmäisessä perustajatiimissä, työskennellyt koulutusyhtiössä New Yorkissa sekä vastaanottanut monia palkintoja ja Euroopan komission myöntämän Digital Champion -arvonimen. Kolmekymppinen Linda on nimitetty Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi ja nostettu talouslehti Forbesin listauksessa teknologia-alalla Euroopan merkittävimpien naisten joukkoon.

”IT-alalla ei ratkota tietokoneiden ongelmia, vaan tietokoneiden avulla ratkotaan maailman ongelmia. Siksi IT-alasta tuli minulle sydämen asia.”

Miten turvallisuushakuisesta koulutytöstä varttui muutamassa vuodessa IT-alalla menestyvä maailmannainen?

– Päätin, että alan opiskella ja tehdä työkseni sitä, mikä minua kiinnostaa. Poikkitieteellisten opintojeni myötä aloin ymmärtää, että IT-alalla ei ratkota tietokoneiden ongelmia, vaan tietokoneiden avulla ratkotaan maailman ongelmia. Siksi IT-alasta tuli minulle sydämen asia.

Tyttö nimeltä Ruby

Lindan tavaramerkki on hänen kirjoittama ja kuvittama Hello Ruby -lastenkirjasarjansa. Ruby on pieni tyttö, jolla on suuri mielikuvitus. Värikkäissä kirjoissa tutustutaan ohjelmoinnilliseen ajatteluun, sukelletaan tietokoneen sisään sekä retkeillään internetissä ja tekoälyn maailmassa.

Hello Ruby -kirjat ovat voittaneet monia palkintoja ja niitä on käännetty 25:lle kielelle. Idea yhdistää koodaus ja lasten satukirja oli poikkeuksellinen. Yhtä poikkeuksellinen oli tapa, jolla Linda toteutti kirjan. Ennen kuin ensimmäinen Hello Ruby -kirja näki päivänvalon, Linda keräsi Kickstarter-joukkorahoituksella kirjan tekemistä varten ennätysmäisen 380 000 dollarin joukkorahoituspotin vain muutamassa päivässä.

– Ajattelin, että kirja voisi olla pieni projekti, jolla työllistän itseni hetkeksi. Otin suunnitelmani kuitenkin sen verran vakavasti, että purin asuntosäästötilini saadakseni markkinoitua projektiani Kickstarterissa.

Lindassa on paljon samaa kuin kirjan kekseliäässä tytössä, Rubyssa, joka osaa ajatella lapsenomaisen avoimesti.

– Opiskelin Kaliforniassa yliopiston kurssilla tietojenkäsittelytiedettä. Kurssikirjat olivat paksuja, harmaita ja ne sisälsivät pelkästään tekstiä. Ajattelin, että mitä jos niitä rupeaisi piirtämään kuviksi.

Lindan mielestä uralla etenemiseen tarvitaan sekä hyvä idea että toimeen tarttumista.

– On uskallettava ottaa riskejä. Pahinta mitä voi tapahtua, on se, että oppii jotain uutta. Jos olisin jäänyt odottamaan, että kirjaideani olisi loppuun asti hiottu, kirja olisi edelleen kirjoittamatta.

linda liukas

Kutomista ja kokkailua

Lindalla on kaksi kotia, yksi Helsingissä ja toinen hotelleissa maailmalla. Lastenkirjojen start up -tähti ja ohjelmoinnin Peppi Pitkätossu matkustaa lähes 200 päivää vuodessa. Hän luennoi yritysjohtajille, tapaa yhteiskunnallisia vaikuttajia, työskentelee lasten ja opettajien kanssa, osallistuu paneelikeskusteluihin ja pitää puheita, jotka keräävät netissä miljoonayleisöjä.

– Välillä taas istun pyjama päällä kotona piirtämässä ja kirjoittamassa kirjaa, enkä puhu kenellekään kahteen viikkoon.

Juuri monipuolisuus viehättää Lindaa. Hän teki jo nuorena rohkeita valintoja opiskellessaan koodauksen lisäksi esimerkiksi talousmaantiedettä ja runonlausuntaa.

– Olen iloinen siitä, että olen pystynyt rakentamaan omannäköiseni uran.

Linda on omien sanojensa mukaan aina töissä. Hänellä ei ole ollut työaikoja koko aikuisiällä.

– En kaipaa kellokorttia. Rakastan yrittäjän vapautta. Jos minua ei jonain päivänä huvita tehdä töitä, pidän koko päivän vapaata.

Linda on oppinut rytmittämään elämänsä niin, että kalenteriin mahtuu myös ”säläpäiviä”. Silloin Linda vastailee sähköposteihin, suunnittelee tulevia työpäiviä ja hoitaa muita juoksevia asioita.

Työtä rakastava nainen korostaa levon merkitystä. Linda lomailee heinäkuun ja ottaa lyhyempiä vapaita aina tarvittaessa.

– En ole koskaan ollut työuupunut, mutta tiedän miltä tuntuu, kun on liian monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Yrittäjän on pakko opetella laittamaan työnteolle rajat.

Linda rentoutuu lenkkipolulla, tanssitunneilla ja kutomisharrastuksensa parissa. Aivotyöläinen kaipaa arkeensa vastapainoksi käsillä tekemistä.

– Teen usein itse ruokaa, vaikka ajanhallinnallisesti olisi tehokkaampaa käydä ravintolassa syömässä. Konkreettinen tekeminen, kuten raaka-aineiden pilkkominen, rentouttaa ja rauhoittaa minua.

”IT-alaa opiskellakseen ei tarvitse olla kiinnostunut koneiden toiminnasta. Olennaista on halu ratkaista ongelmia ja muuttaa maailmaa.”

Kultaisissa pöksyissä kokoukseen

Kun Linda puhuu toiselle ihmiselle, hän on hetkessä täydellisesti läsnä. Hän katsoo suoraan silmiin ja hymyilee niin, että hänen silmänsä menevät sirrilleen. Lindan karismaan kuuluvat positiivisuus ja tyttömäinen suloisuus.

Linda on elävä esimerkki siitä, että pärjätäkseen miehisellä IT-alalla, ei tarvitse kovettaa itseään. Linda on säilyttänyt oman tyylinsä. Hän nousee esiintymään tennareissa tai korkkareissa päivän fiiliksen mukaan.

– Menen pankin hallituksen kokoukseen sujuvasti kultaisissa pöksyissä. Minun ei ole tarvinnut muuttaa itseäni sen takia, että minut otettaisiin vakavasti.

Tytöttelyyn tai seksismiin Linda ei ole työssään törmännyt.

– Olen ollut onnekas ja kohdannut IT-alalla vain tasa-arvoista kohtelua. Sukupuolta enemmän on arvioitu taitojani ja kokemustani.
Ohjelmoinnin lähettiläs uskoo, että koodaaminen on tulevaisuudessa ensimmäinen koulussa opetettava vieras kieli ja että tekniikka tulee mullistamaan elämäämme yhä kiihtyvämmällä tahdilla.

– Tapamme kommunikoida näppäimistön avulla tulee katoamaan. Tietokone löytyy tulevaisuudessa niin hammasharjasta kuin kengistämme, ja vuorovaikutuksestamme koneiden kanssa tulee keskustelupohjaista. Haluan auttaa ymmärtämään, mitä esimerkiksi puhelimen pinnan alla oikein tapahtuu ja miten tekoäly ja koneoppiminen näkyvät arjessamme. Esimerkiksi Huawein puhelimien kasvontunnistus- ja videoeditointiteknologian takana on paljon tekoälyä. Erityisesti tekoälyn sovelluksien rakentamiseen ja suunnitteluun olisi arvokasta innostaa aiempaa monipuolisempi joukko ihmisiä etsimään ratkaisuja.

Linda iloitsee siitä, että miehiselle alalle tulee koko ajan enemmän naisopiskelijoita ja että ala on yhä useamman tavoitettavissa. Yksi uusista vaihtoehdoista on opiskella ohjelmointia juuri hakunsa avanneessa Hive Helsingissä, jossa voi kouluttautua ilmaiseksi korkeakoulututkintoa vastaavalla tasolla.

Introvertin turvapaikka

Menestyksen hetkien sekaan mahtuu myös raakaa työntekoa, epävarmuuden sietämistä ja epäonnistumisen tunteita. Linda tietää tarkalleen, mikä on ollut hänen suurin epäonnistumisensa työelämässä.

– Olin hirveä esimies.

Vuonna 2014 Linda perusti Hello Ruby Oy:n ja astui samalla suoraan toimitusjohtajan saappaisiin, kymmenen alaisen pomoksi.

– Olin onneton ihmisten johtamisessa. Keskityin vääriin asioihin, stressasin yrityksen taloudesta, olin etäinen, enkä jaksanut paneutua tiimini huoliin. Tajusin lyhyen esimiesjaksoni aikana, että haluan kirjoittaa kirjoja ja tehdä luovaa työtä, en luotsata muita.

Linda kuvailee itseään introvertiksi. Hän tarvitsee paljon omaa aikaa ja tilaa. Hän selviää monen kammoamasta, suurelle ihmisjoukolle puhumisesta, koska silloin hän voi olla työroolinsa suojassa. Sen sijaan kahdenkeskinen juttelu on Lindalle vaikeampaa.

– En ystävysty enkä tutustu ihmisiin kovin helposti, sillä olen luonteeltani ujo.

Ylipäätään sosiaaliset tilanteet ovat Lindan mielestä hankalia. Pahimpia ovat verkostoitumistapahtumat. Lindalle tulee helposti tyhmä ja vaivautunut olo juuri silloin, kun itsestä pitäisi osata näyttää kiinnostava ja itsevarma puoli.

– Cocktailkutsut, joissa joudun juttelemaan monen minulle entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa, ovat painajaisiani. Joskus poistun kesken tilaisuuden vessaan näpräämään puhelintani ja toivon, ettei kukaan huomannut lähtöäni.

Epävarmuuttaan Linda suitsii harjoittelemalla. Hän ei koskaan lähde puhumaan yleisön eteen käymättä esitystään monta kertaa läpi kotona. Vaikka Linda osaisi aiheen ulkoa, hän valmistelee jokaiselle yleisölle uniikin luennon.

– Olen relannut valtavasti, mutta välillä kympintyttö sisälläni nostaa päätään.

Lue myös:

Puuttuuko uraltasi viisivuotissuunnitelma? Se voi olla vain hyvä juttu

Ystävät ovat salainen aseesi työnhaussa! Näin he voivat auttaa sinua ja sinä heitä

Näin voit saada ystäviltäsi apua työelämässä – seitsemän vinkkiä

Teksti Eveliina Lauhio
Kuvat Fabian Björk
Tyyli Anna-Kaisa Melvas