Kuinka usein gynekologilla pitäisi käydä?

Onko viimeisestä gynekologikäynnistäsi kulunut huomaamatta jo useampi vuosi? Niinpä. Varaa aika vastaanotolle jo tänään.

Rutiinitarkastus

Normaali gynekologinen tarkastus olisi hyvä tehdä yhden kahden vuoden välein. Yhtä usein suositellaan otettavaksi myös papakoe. Nuorilla, jotka käyttävät e-pillereitä, se onnistuu luontevasti e-pillerireseptin uusimisen yhteydessä. Ensimmäinen gynekologinen tarkastus kannattaa tehdä silloin, kun ehkäisyasiat alkavat olla ajankohtaisia. Myös kivuliaat, pitkäkestoiset tai epäsäännölliset kuukautiset ovat hyvä syy käydä gynekologilla. Kolmekymmentä vuotta täyttäneet naiset saavat kutsun joukkutarkastuksiin viiden vuoden välein aina 60-vuotiaaksi asti.

Sukupuolitaudit

Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta, mutta siihen ei voi koskaan luottaa sataprosenttisesti. Jos epäilet saaneesi sukupuolitaudin, käänny välittömästi lääkärin puoleen. Esimerkiksi klamydiatapauksissa potilas saa heti suun kautta otettavan antibiootin. Hoidon jälkeen kontrollinäyte kertoo, onko tauti parantunut.

Piilevät vaarat

Klamydia voi olla pitkäänkin oireeton. Onneksi sen voi testata nykyisin yksinkertaisella virtsakokeella. Papanäyte kertoo mahdollisista solumuutoksista, jotka tarvitsevat seurantaa tai hoitoa. 

Ehkäisy kuntoon

Seurustelusuhteen vakiintuessa kondomiehkäisy voidaan vaihtaa esimerkiksi e- tai minipillereihin. Ihon alle asennettava ehkäisykapseli on ollut viime vuosien hitti. Sen vaikutusaika voi olla joko kolme tai viisi vuotta. Jos unohdat napata pillerit, kannattaa pohtia myös ehkäisykierukkaa.

Kaikki ei liity seksiin

Valitettavasti on joukko gynekologisia sairauksia, joihin aktiivisuus petipuuhissa ei vaikuta. Niitä ovat esimerkiksi vuotohäiriöt ja kuukautiskivut. Gynekologi suosittelee tarvittaessa seurantatutkimuksia.

Muista rinnat

Rinnat kannattaa tarkastaa omatoimisesti kerran kuukaudessa kuukautisten loputtua. Silloin ne eivät ole enää arat, ja tutkiminen on helpompaa. Nuorille naisille ei suositella mammografiaa, vaan rinnat tarkastetaan ultraäänen avulla. 

Juttua varten haastateltiin synnytyksen ja naistentautien erikoislääkäriä Teija Lehmosta Mehiläisestä.

Katso myös:

4 totuutta, joita et tiennyt rinnoistasi

15 väitettä lapsettomuudesta

Tämän takia kannattaa nukkua alasti

Kuva: MVPhotos