Jenni Pääskysaari
Toimittaja ja kirjoittaja Jenni Pääskysaaren, 43, seitsemäs kirja Hetki ennen kuin maailma muuttui julkaistiin toukokuussa.

Jenni Pääskysaari: ”Ei tarvitse olla paras tehdäkseen asioita”

Jenni Pääskysaari, 43, ymmärsi vasta aikuisena, ettei tarvitse olla paras tehdäkseen asioita.

”Olen aina ollut huono unelmoimaan. En esimerkiksi koskaan uskaltanut haaveilla kirjan kirjoittamisesta. En uskonut, että sellaiset asiat olisivat minulle mahdollisia. Ajattelin, että kirjoittavat ihmiset ovat jotenkin erilaisia, parempia kuin minä.

Vasta aikuisena ymmärsin, ettei tarvitse olla paras tehdäkseen asioita. On olemassa huippulahjakkaita kirjoittajia ja sitten on meitä keskinkertaisia kirjoittajia, jotka olemme valmiita tekemään paljon töitä. Siinä on oikeastaan avain kaikkeen tekemiseeni. En ole huippulahjakas, mutta harjoittelemalla voin tulla aika hyväksi.

Päätin, että on parempi kirjoittaa edes jotain kuin olla kirjoittamatta mitään. Olen mieluummin ihminen, joka tekee jotakin, kuin ihminen, joka märisee muiden tekemisistä. Joskus kritiikki kertoo enemmän sen antajasta kuin kohteesta.

Joskus kritiikki kertoo enemmän sen antajasta kuin kohteesta.

Olen onnekas, sillä muut ovat monesti nähneet potentiaalini. Minulle on tarjottu mahdollisuuksia kokeilla asioita, joista en ole edes osannut unelmoida. Esimerkiksi ehdotus ensimmäisen kirjani kirjoittamisesta tuli kustantajalta. Otin haasteen vastaan, vaikka hirvitti niin, että oksetti.

En koe olevani muuten kunnianhimoinen, mutta jos otan vastaan työtehtävän, yritän tehdä sen parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon, että se on syy siihen, miksi olen saanut tehdä niin monenlaisia töitä. Toivon, että työkaverini voivat luottaa siihen, että teen parhaani.

Aina kaikki ei mene nappiin. En jää märehtimään epäonnistumisia, vaan yritän oppia jotakin. Mitä olisi kannattanut tehdä toisin?

Nuorempana olin paljon herkkähipiäisempi ja huonompi ottamaan palautetta vastaan. Nykyään ajattelen, että olen onnistunut kirjoittajana vain ja ainoastaan muiden ihmisten avulla. Palautteen jäljiltä työn lopputulos on aina parempi.”

Lue myös:

Kirjailija Riikka Pulkkinen: ”Juokseminen auttaa ratkaisemaan käsikirjoituksiin liittyviä asioita”

Linda Liukas: ”Cocktailkutsut ovat painajaisiani”

Yrittäjä Ronja Salmi: ”Rohkeus on taito, jota voi opetella”

 

 

 

Teksti Anna Povenius
Kuvat Dorit Salutskij