Kuva: MVphotos

Kerrotko somessa sijaintisi ja tägäätkö ystäviäsi? Harkitse vielä! Asiantuntija kertoo, mitä somessa kannattaa jakaa ja mitä ei

Sosiaalinen media on tirkistelijän paratiisi: pullollaan yksityisiä tietoja lähes meistä jokaisesta. Arjessa kuitenkin vain harva pysähtyy miettimään, mitä oikeasti kannattaa julkaista ja mitä ei.

Oletko koskaan joutunut stalkkauksen kohteeksi? Sosiaalisen mediassa tietosi ovat vain muutaman hassun klikkauksen päässä. Tirkistelijän näkökulmasta siis pelottavan helppoa. Mitä pitäisi siis ottaa huomioon uutta somesisältöä luodessa?

– Jokaisen on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä tietoja itsestään sosiaalisessa mediassa jakaa ja miettiä tarkkaan, mihin vetää rajan oman julkisuuskuvan ja yksityisyyden välillä, sosiaalisen median käyttöä Helsingin yliopistossa tutkinut sosiaalipsykologian tohtori Suvi Uski sanoo.

Varomattomassa somekäyttäytymisessä piilee vaaroja. Uskin mukaan suurin osa ihmisistä ymmärtää vastuullisen somekäytöksen rajat ja vastuuttoman vaarat, mutta unohtaa ne helposti päivittäisessä arjessa. Miksi?

– Meitä ohjaa halu olla mukana ilmiössä, mistä johtuen oma päätöksentekokykymme voi hämärtyä. Somessa ihminen altistuu ryhmäpaineelle ja seuraa muiden esimerkkiä. Ajatellaan, että jos tuokin, niin kyllä minäkin. Tämä voi olla ristiriidassa omien käsitystemme kanssa siitä, mitä kannattaa julkaista.

Uskin mukaan jo muutamalla keinolla voi suojella yksityisyyttään somessa. Esimerkiksi Instagramissa kuvia julkaistessa nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä vähemmän kuvaa omaa arkielämäänsä, sen parempi.

– Itse kuvaisin mahdollisimman vähän omia kasvojani, kotitaloani ja sen ympäristöä. Kodin ikkunoista otettujen maisemakuvien kautta voi pystyä päättelemään paikan sijainnin, Uski listaa.

Uskin mukaan somessa olisi hyvä välttää myös paikkatageja, jotka kertovat julkaisijan, kodin tai muun yksityisen paikan sijainnin. Tarkan osoitteen sijaan paikaksi voi merkitä kaupungin tai kunnan. Samoin tulisi miettiä tarkkaan kavereiden merkitsemistä kuviin ja pidättäytyä tägäämisesta kokonaan, jos siihen ei ole erikseen kysytty lupaa. Myös yksityinen profiili suojelee käyttäjää, ja sen suojissa moni kokee voivansa julkaista huolettomammin. Silloin on kuitenkin muistettava hyväksyä seuraajiksi vain tuttuja.

– On tärkeää ymmärtää, että pienten yksityiskohtien avulla joku voi selvittää sinusta kaiken, eikä sitä varten tarvitse olla ammattistalkkeri, Uski sanoo.

Muiden ihmisten stalkkaamisesta on tullut siis helpompaa. Meistä moni selaa eksänsä uuden tyttöystävänsä julkista profiilia tai stalkkaa ärsyttävää pomoa, eikä se vaadi kuin pari klikkausta. Silti emme pidä itseämme stalkkereina. Missä menee raja?

– Laki määrittää rajat, sille mitä somesta saatavilla tiedoilla saa tehdä. Meillä on oikeus hallita itseämme koskevaa tietoa ja säilyttää fyysinen ja psyykkinen koskemattomuus, Uski sanoo.

Juttu on ilmestynyt Cosmopolitanin numerossa 09/2017.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös:

Kuinka paljon somessa kannattaa oikeasti jakaa tietoja itsestään? Otimme selvää

Oletko koukussa Instagramiin? Kokeile parin viikon valoku­vaus­lakkoa!

Stalkkaatko eksääsi jatkuvasti sosiaalisesta mediasta? Tästä se johtuu

Teksti Jenni Vehviläinen