juhlaetiketti

Juhlaetiketti haltuun – näillä vinkeillä et mokaile juhlissa

Näillä ohjeilla olet jokaisten kemujen unelmavieras.

MISTÄ JUTTELEN?

Mielenkiintoisen keskustelun starttaaminen tuntemattoman kanssa voi olla haastavaa. Sään päivittelemisen sijaan jutustelu kannattaa aloittaa positiivisista ja neutraaleista aiheista, kuten itse tilaisuudesta ja sen tarjoilusta. Myös tuleva juhlasesonki jouluineen ja uuden vuoden viettoineen on mukava tapa jakaa kuulumisia.

Taitava keskustelija osaa poimia heti yhteisiä kiinnostuksenkohteita ja pitää jutustelun soljuvana. Vaikka terveysongelmasi tai parisuhdekriisisi puhuttaisivat sinua kovasti, anna toiselle tilaa kertoa itsestään.

Antoisinta keskustelu on silloin, jos tietää ennestään toisesta jotain ja voi jakaa tunnelmia syksyn opiskeluista tai firman kuulumisista.

OSAANKO VERKOSTOITUA?

Tapasitko kekkereissä mielenkiintoisen ja hauskan tyypin ja haluat tavata vielä uudelleen? Lähetä Facebookin kaveripyynnön tai Linkedin-yhteyden kylkeen viesti, jossa kiittää hyvästä seurasta.

KIITÄNKÖ KIVOISTA JUHLISTA VIELÄ JÄLKIKÄTEEN?

Jokainen juhlien emäntä on varmasti otettu, jos vieraat piristävät seuraavaa päivää tunnelmoimalla menneitä kekkereitä. Tekstari tai soitto, jossa kiität herkullisista tarjoiluista ja mukavasta illasta lämmittävät mieltä, ja se kuuluu hyviin tapoihin.

RSVP?

Kutsuun on kohteliasta vastata mahdollisimman nopeasti. Mutta sen sijaan, että klikkaat jokaiseen tilaisuuteen maybe attending, ilmoittaudu vasta sitten, kun olet varma saapumisestasi. Ehdottomasti ehkän ilmoittaminen ei kerro juhlien järjestäjälle mitään, vaan vaikeuttaa tarjoilujen varaamista ja tapahtuman suunnittelua. Myös avec on kohteliasta ilmoittaa aina etukäteen.

MITÄ VIEN TULIAISEKSI?

Kukaan ei ole varmasti koskaan pahoittanut mieltään pienestä lahjasta, joten spontaanille kukkapuskalle on aina paikkansa. Lisäksi yhteiseksi iloksi tuotu viinipullo tai pikkupurtava otetaan varmasti ilolla vastaan. Jos tuomisiin haluaa panostaa, ajatuksella hankitut lahjat ovat varmasti menestys. Mikä sopisikaan paremmin tupaantuliaisiin viemisiksi kuin modernisoitu versio klassikkolahjasta: pussi laadukasta ruususuolaa ja luomuruisleipä! Hauska tuparilahja voisi olla myös juhlan jälkeistä oloa kohentava paketti särkylääkettä ja herkullista mehua.

KOSKA JUHLIIN SOPII SAAPUA?

Juhlien aikataulu on yleensä sidoksissa kutsuttujen määrään. Pienen porukan intiimeille illanistujaisille on syytä tulla ajoissa, suurissa bileissä päinvastoin. Jokainen juhlia järjestänyt tietää, että aikataulut tuppaavat venymään. On vain kiusallista, jos vieraat ovat oven takana, kun itse on vasta föönaamassa hiuksiaan. Saavu siis 10–15 minuuttia ilmoitetun ajan jälkeen. Jos juhlien järjestäjä on sinulle läheinen, on kohteliasta ilmoittautuessaan kysyä auttavien käsien tarvetta ja tulla etukäteen paikalle auttamaan koristeluissa.

MILLOIN KANNATTAA LÄHTEÄ?

Juhlien järjestäjän ei pitäisi joutua koskaan kehottamaan vieraitaan poistumaan, vaan tilanne olisi syytä osata lukea. Jos emäntä alkaa siivota ja vihjailla
väsymyksestään, kannattaa suunnata kotiin. Älä lähde tylsistäkään juhlista ennen pientä minglausta ja kesteistä kiittämistä. Tunti on hyvä vähimmäisaika illanistujaisissa pyörimiseen, mutta toisaalta tylsyyden iskiessä on parempi poistua ajoissa kuin liian myöhään. Yksin nurkassa murjottava ja haukotteleva vieras latistaa muidenkin juhlatunnelmaa.

MITÄ TEEN, JOS EN TUNNE JUHLISTA KETÄÄN?

Jos päädyt istumaan iltaa seurassa, josta tunnet vain yhden ihmisen, onnistuneen illan takaa avoin ja positiivinen asenne. Kannattaa tarkkailla, mitä muut tekevät ja mennä rohkeasti mukaan. Boolikulhon vieressä on yleensä ruuhkaa, joten siinä voi aloittaa luontevasti jutustelun iloliemen koostumuksesta tai siitä, mistä kaikki tuntevat juhlien emännän.

MITEN PUKEUDUN?

Pukeudu aina mieluummin vähän liian hienosti kuin pikkuisen liian huonosti. Tilaisuuden arvokkuutta kunnioittava pukeutuminen osoittaa, että tilaisuus on panostuksesi arvoinen. Jos pukeutuminen mietityttää, kysy illan järjestäjältä tai toiselta juhliin osallistuvalta, miten on sopivaa pukeutua.

MITÄ PÄÄLLE, JOS KUTSUSSA LUKEE SMART CASUAL?

Vapaamuotoinen smart casual sallii miltei kaikenlaiset vaatteet, kunhan ne ovat siistit eivätkä paljasta liikaa. Arkisempi mekko toimii hyvin, samoin silkkipusero ja farkut korkokenkien kera. Myös jakku ja juhlavampi toppi on toimiva yhdistelmä.

… TAI TUMMA PUKU?

Valitse tumman puvun tilaisuuksiin juhlava, polvipituinen tai kokopitkä mekko, housupuku tai hame-jakkuyhdistelmä. Nimestä huolimatta asun ei tarvitse olla musta, vaan värikäs cocktailmekko sopii mainiosti.

MITEN FREESAAN ITSENI TÖISTÄ JUHLIIN?

Silloin kun sinun täytyy lähteä kilistelemään suoraan konttorilta, suunnittele juhlalookisi tarkkaan etukäteen. Meikki sekä hiukset kannattaa laittaa jo aamulla huolellisesti, jotta työpäivän jälkeen ehostautuminen sujuu nopeasti. Voimakas huulipuna tai rajatut silmät riittävät tekemään päivälookista juhlavan. Asusta saa juhlavamman vaihtamalla matalat kengät korkokenkiin, käsilaukun pienempään ja lisäämällä näyttävän kaulakorun.

Lue myös:

Kuinka kesähäihin kuuluu pukeutua?

Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivä: ”Vastaan vain esimieheni, siskoni ja miesystäväni puheluihin”

Teksti VIVIAN NIEMINEN
Kuvat Fotolia