Henkilöstöpäälliköstä tarjoilijaksi: ”Olen köyhempi, mutta onnellisempi kuin aiemmin”

Diplomi-insinööriksi kouluttautunut Iiris, 33, vaihtoi oman alansa työt tarjoilijan hommiin. Nykyään hän on köyhempi, mutta onnellisempi kuin aiemmin.

Neljä vuotta sitten olin kiireinen henkilöstöpäällikkö IT-alan firmassa. Viidessä vuodessa yritys oli kasvanut 30 työntekijän tiimistä yli 200 ihmisen työpaikaksi. Vastasin yrityksen henkilöstöhallinnosta. Työmääräni kasvoi vuosi vuodelta.

Normaali diplomi-insinöörin urakehitys olisi ollut siirtyä vaiheittain vielä vastuullisempiin ja stressaavampiin tehtäviin. Ajatus johtajan paikasta norsunluutornissa tuntui minusta kuitenkin vieraalta. Halusin tehdä töitä lähempänä ihmisiä.

Työasiat pyörivät mielessäni myös vapaa-ajalla, enkä tuntenut tekeväni merkityksellistä työtä. Valitin usein puolisolleni sitä, etten ollut onnellinen. Sanoin puoliksi vitsinä, että olisinpa töissä kahvilassa. Kerran mieheni sanoi minulle, että mikset mene kahvilaan töihin.

Tuo hetki oli käänteentekevä elämässäni. Aloin tosissani työstää ajatusta alan vaihdosta. Ravintola-ala tuntui kutsuvalta, sillä olen ollut aina kiinnostunut ruoasta ja elämyksellisistä ravintolakokemuksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perhe tuki päätöksessä

Opiskelin töitteni ohessa tarjoilijan ammattitutkinnon. Kun minun oli aika aloittaa opintoihin kuuluva harjoittelujakso, omien päivätöiden tekeminen ei ollut enää mahdollista.

Kolme vuotta sitten marraskuussa jätin IT-alan taakseni. Päätös ei ollut helppo. Tunsin pettäväni muiden odotukset, sillä en kulkenut elämässäni enää sitä reittiä, mitä yhteiskunta minulta toivoi. Minua huolestuttivat myös raha-asiat ja työn vakaus. Tiesin, että 3 500 euron henkilöstöpäällikön tuloni putoaisivat merkittävästi, eikä ravintola-alalla vakituinen ja täysiaikainen työsuhde ole itsestäänselvyys. Ilman puolisoni ja perheeni tukea olisin tuskin uskaltanut jättää vakituista työpaikkaani.

Alimmillaan alan vaihdon jälkeen tienasin tarjoilijana 1 600 euroa kuussa. Se oli yli puolet vähemmän rahaa kuukaudessa kuin mihin olin tottunut.

Minun ei ollut onneksi tarvetta sinnitellä pelkillä tarjoilijan tuloillani, sillä puolisoni tulot säilyivät ennallaan. Pystyimme asumaan edelleen samassa asunnossa, mutta jouduin miettimään henkilökohtaisen rahankäyttöni uudelleen.

”Alimmillaan alan vaihdon jälkeen tienasin tarjoilijana 1 600 euroa kuussa. Se oli yli puolet vähemmän rahaa kuukaudessa kuin mihin olin tottunut.”

Tingin ensimmäiseksi ulkona syömisestä. Tulojen pienentyessä tajusin, että minulla ja puolisollani oli mennyt kuukaudessa useita satoja euroja ulkona syömiseen, koska se oli meille harrastus. Aloimme laittaa kotona enemmän ruokaa.

Jouduin tinkimään myös kalliista ratsastusharrastuksestani. En lopettanut sitä kokonaan, mutta vähensin ratsastustuntien määrää.

Olin tottunut myös ostelemaan vaatteita silloin, kun mieleni teki. Vaihdettuani alaa luovuin harkitsemattomasta shoppailusta. Ostan edelleen laatua, mutta vähemmän.

Jouduin myös lykkäämään asuntolainan maksua. Tarkoituksemme oli maksaa puolisoni kanssa velka pois mahdollisimman nopeasti, noin viiden seuraavan vuoden aikana. Nykyisillä tuloillani suunnitelma ei ole mahdollinen, vaan maksamme lainaa pois pienemmissä kuukausierissä.

Harrastuksesta tuli työ

Vaikeinta alan vaihdossa ja tulojen pienentymisessä oli henkinen puoli. Vaikka taloudellinen tilanteeni oli kohtuullinen, pääni sisällä minun oli tehtävä paljon työtä uuden identiteettini kanssa. Huomasin, kuinka paljon työ oli vaikuttanut siihen, minkälaisena pidin itseäni.

Vaikka nautin tarjoilijan työstä ja tunsin olevani vihdoin oikealla alalla, tunsin aina välillä häpeää. Monien silmissä vaihdoin huonompaan asemaan. Häpeä ja huonommuuden tunteet nousivat pintaan erityisesti silloin, kun tapasin vanhoja työkavereitani.

En ole silti katunut alan vaihtoa. Nykyään pidän työstäni niin paljon, että usein odotan, milloin työvuoroni alkaa. Työskentelen tarjoilijana uudessa huippuravintolassa, jossa vastaan viineistä yhdessä ravintoloitsijan kanssa. Nautin asiakaspalvelutilanteista ja siitä, että viiniharrastuksesta on tullut minulle työ. Aiemmin en tiennyt, että töissä voi olla näin kivaa!

Kannustan jokaista seuraamaan rohkeasti oman sydämensä ääntä. Elintason laskeminen vaatii ennen kaikkea kekseliäisyyttä ja arjen pieniä muutoksia. Olen köyhempi ja onnellisempi kuin aiemmin.


Tulot ennen: 3 500 e / kk

Tulot nyt: 2 500 e / kk

Iiriksen vinkit säästeliäämpään elämään:

• Pidä kirjaa kaikista tuloistasi ja menoistasi. Kun jokaisen maitotölkin merkitsee ylös esimerkiksi Excel-taulukkoon, alkaa hahmottaa, mihin kaikkeen rahaa menee.

• Kirjanpidosta on helppo erotella kuluja sen mukaan, mitkä ovat välttämättömiä ja mistä voi tarvittaessa tinkiä.

• Tee ruokaa kotona. Ulkona syömiseen saa huomaamatta kulumaan paljon rahaa kuukaudessa.

• Osta vähemmän, mutta laadukasta. Sinun ei välttämättä tarvitse tinkiä lempifarkkujesi merkistä, jos vähennät vuosittaisten vaateostostesi määrää.

• Facebookin kirpputoriryhmistä voi tehdä hyviä löytöjä.

• Kilpailuta puhelinlaskut, netti, sähkösopimus ja muut arjen kulut.

• Kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon käytät rahaa nettipalveluihin, kuten Spotifyhin ja Netflixiin. Kymppi kuussa kuulostaa vähältä, mutta vuodessa useista nettipalveluista kertyy helposti suuri summa.

Lue myös:

Mitä mieltä miehet ovat rahankäytöstä parisuhteessa?

Oletko velkaantunut huomaamattasi? Asiantuntija neuvoo, miten saat raha-asiat kuntoon

6 asiaa, joihin EI kannata tuhlata rahaa

Teksti Eveliina Lauhio