Ruotsalaisartisti Janice: ”Haluan muuttaa kauneuskäsityksiä”

Isän menetys sai Janicen pohtimaan nuoruudessa tehtyjä valintoja. Hän oppi ymmärtämään, että tärkeintä on olla ylpeä itsestään eikä pohtia sitä, mitä muut ajattelevat.

”Isäni kuoli kuusi vuotta sitten, ja se muutti minun ja perheeni elämää rajusti. Olin isän tyttö ja viidestä lapsesta nuorin. Surimme sisarusteni kanssa kaikki omalla tavallamme, ja se lähensi mutta myös etäännytti meitä. Äidilleni se oli tietenkin kovin paikka, siksi en halunnut vaivata häntä murheillani. Minun piti huolehtia itse itsestäni. Silloin tajusin, miten vahva olen ja että sateen jälkeen paistaa aina aurinko.

En kuitenkaan käsitellyt suruani heti, siksi toipumisessa kesti kauan. Yritin pitää itseni kiireisenä ja piilotin todelliset tunteeni. Jos joku yritti lohduttaa, en kuunnellut, sillä ajattelin, ettei kukaan voi tietää, miltä minusta tuntuu. Lopulta juuri ystävät, rakkaus ja musiikki nostivat minut takaisin jaloilleni.

Olen pohtinut vuoden aikana paljon isäni kuolemaa ja kaikkia valintojani muutenkin. Miksi olen tehnyt niin kuin olen tehnyt? Aloin esimerkiksi suoristaa tukkaani 13-vuotiaana ja käytin vuosia pitkiä pidennyksiä ja peruukkeja. Vasta nyt ymmärrän, että tein niin, koska en tykännyt omasta kiharasta tukastani. Halusin mahtua muottiin, olla kuin muut. Että ihoni olisi vaalea ja hiukseni suorat. Nykyään minulla on letit, sillä en enää jaksa pohtia ja pelätä, mitä muut minusta ajattelevat. Haluan muuttaa kauneuskäsityksiä ja tärkeimpänä sitä, miten näen itseni. Haluan olla ylpeä itsestäni, sillä ei minussa ole mitään vikaa.”

Kuva: Sony Music