haiseva hengitys

Ongelmana haiseva hengitys? Näin pääset siitä eroon

Käsi ylös, jos pidät kahden metrin turvaväliä puhekumppaniisi tai jauhat pakkomielteisesti purkkaa, koska pelkäät, että muut kavahtavat pahanhajuista hengitystäsi. Ei hätää, kokosimme vinkit suun raikastamiseen.

Haiseva hengitys antaa epäsiistin ensivaikutelman ja aiheuttaa nolon yllätyksen pussailuasteelle edenneillä treffeillä. Haiseva suu on yleinen ongelma, jota ei itse usein huomaa, koska oma nenä tottuu kaikkeen.

– Suu voi haista niin pahasti, että ihmiset välttelevät, mutta eivät silti kehtaa huomauttaa asiasta. Jos suussa maistuu pahalta, se yleensä myös haisee, kertoo Oral Bulevardin hammaslääkäri, hammaslääketieteen tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Marita Luomanen.

MARS HAMMASLÄÄKÄRIIN

Puhtaasta ja raikkaasta suusta haaveilevan on suunnattava ensimmäiseksi hammaslääkärille, joka kartoittaa suun terveyden.

– On tosiseikka, että ihminen on bakteerien elatusalusta. Suu on ison röörin alku, missä on kilotolkulla bakteereja. Osa bakteereista on toki hyödyllisiä, Luomanen kertoo.

Jos suuta ei hoida hyvin, ientaskuihin ja hammasväleihin muodostuu plakkia. Poistamaton plakki aiheuttaa tulehdusta ja haitallisia rikkiyhdisteitä, jotka haisevat. Tulehdus leviää pikkuhiljaa pehmytkudokseen. Siitä seuraa ientulehdus, ja ikenet ja leukaluu alkavat vetäytyä.

– Mitä enemmän ien vetäytyy, sitä enemmän sinne kasaantuu tavaraa ja sitä enemmän hengitys haisee.

Siksi suusta pitää poistaa kaikki tulehduslähteet. Reiät ovat bakteerien muodostamia, joten ne pitää paikata. Lisäksi ientaskut pitää puhdistaa. Usein osittain puhjenneet viisaudenhampaat, joista on vain nurkka paljaana, kannattaa poistaa.

– Osittain hampaan päällä oleva ikenen alla mahtuu elämään hurja määrä bakteereja. Tähän avoimeen tilaan ei yleensä tule särkyä, mutta se on bakteerihautomo.

Mitä enemmän ien vetäytyy, sitä enemmän sinne kasaantuu tavaraa ja sitä enemmän hengitys haisee.

OMAHOITOA AVUKSI HAISEVAAN HENGITYKSEEN

Ykkössääntö on tämä: pese hampaat aamuin illoin.

– Se, pesetkö hampaat ennen vai jälkeen aamiaisen, riippuu siitä, mitä syöt. Jos syöt happamia tuotteita, kuten mehua tai hedelmiä, hampaita ei saisi harjata tuntiin, sillä muuten kiille liukenee, Luomanen kertoo.

Happamien tuotteiden syönnin jälkeen suu tulisi huuhtoa vedellä tai fluoripitoisella liuoksella.

Lisäksi perushuoltoon kuuluu kielen puhdistaminen silloin tällöin. Putsaa hammasvälit päivittäin langalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla ja mielellään varuiksi kahdella eri puhdistusvälineellä.

– Puinen hammastikku on paras, koska se joustaa. Tikku pitää kastella kraanavedessä tai omassa suussa, jottei se katkea.

Ota peili käteen ja avaa suusi oikein isoksi. Näetkö nielurisojen poimuissa valkoisia palloja, eli niin sanottuja proppuja? Proput eivät ole vaarallisia, mutta ne haisevat ikäviltä.

– Proteiinipitoinen ruokavalio, plakki ja kuiva suu aiheuttavat niitä. Se on samaa massaa, mitä kertyy ientaskuihin, jos niitä ei puhdista.

Proput voi poistaa varovasti tylpällä instrumentilla ja suun voi kurlata lievästi antiseptisella suuvedellä.

– Mikäli proppuja tulee usein, kannattaa tutkituttaa, muhiiko nielurisoissa tulehdus. Tarvittaessa nenä- korva-kurkkulääkäri arvioi, pitääkö risat poistaa.

Liika sokeri, proteiini ja hiilihydraatti ovat hyvä kasvualusta bakteereille. Kasvispainotteinen ruokavalio voi auttaa.

RUOKAVALIO KUNTOON

Yksipuolinen ruokavalio voi olla syynä haisevaan hengitykseen.

– Liika sokeri, proteiini ja hiilihydraatti ovat hyvä kasvualusta bakteereille. Kasvispainotteinen ruokavalio voi auttaa, Luomanen vinkkaa.

Haju voi tulla vatsalaukusta, jos kärsii suolistosairauksista, on keliaakikko tai laktoosi-intolerantikko.

– Tiettyyn pisteeseen asti voi kokeilla, saako vaivan hallintaan dieetillä.

Suu kannattaa huuhdella ruokailun jälkeen vähintään vedellä. Voit myös kuljettaa mukana ksylitolipurukumia, pienen purkin alkoholitonta fluorihuuhdetta ja hammastikkuja tai lankaimia.

Suuvesikin raikastaa, mutta uskaltaako sitä käyttää? On puhuttu, että jotkin suuvedet voisivat altistaa syövälle.

– Suuvedet on tutkittu tarkkaan, joten en allekirjoita väittämää. Voimakkaasti alkoholipitoisia suuvesiä ei kuitenkaan pitäisi käyttää jatkuvasti, sillä ne kuivattavat suuta ja poistavat suojatekijöitä suun limakalvon pinnasta. Hoitavia suuvesiä voi käyttää päivittäin.

PIDÄ SUU KOSTEANA

Bakteerit viihtyvät paremmin kuivassa suussa.

– Sylki on elämän eliksiiri suussa. Sylki neutraloi happoja ja pitää bakteeritasapainon kurissa.

Stressi, liika suolan syöminen, vähäinen vedenjuonti, suu auki nukkuminen, nenän tukkoisuus, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö ja monet lääkeaineet kuivattavat suuta. Syljen eritystä voi stimuloida ksylitolipurukumilla, mutta jos kotikonstit eivät auta, on syytä mennä yleislääketieteellisiin tutkimuksiin.

– On olemassa sairauksia, kuten Sjögrenin syndrooma, jossa sylkirauhaset eivät toimi normaalisti.

HOIDA ENNALTAEHKÄISEVÄSTI

Suun tehopuhdistus kannattaa tehdä kerran tai kaksi vuodessa. Suuhygienisti tai hammaslääkäri puhdistaa ientaskut ja poistaa hammaskiven ja hampaan pintaan kertyneen biofilmin.

– Kun biofilmi poistetaan, hampaat myös vaalenevat luonnollisesti, eikä niiden pintaan kerry niin paljon bakteereita. Sen päälle kannattaa laittaa vielä hammaskiillettä vahvistava fluorilakka, Luomanen kertoo.

Hammastarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti kerran vuodessa.

– Ongelmasuutkin saadaan varmasti kuntoon. Sen jälkeen suuta kannattaa hoitaa ennaltaehkäisevästi ja säännöllisesti, ettei ongelmia tule.

Lue myös:

Saisiko olla yksi (tai useampi) hyvä kauneusniksi? Listasimme 15 vinkkiä, joilla muutat kauneusrutiinisi lopullisesti

10 syytä, miksi aamuseksi on parasta (ja miksi sitä pitäisi harrastaa enemmän)

 

Teksti Hertta Hiltunen
Kuvat Fotolia