Haaveena lomamatka tai muu isompi hankinta? Säästä rahaa huomaamatta helppojen vinkkien avulla

1. Piilota rahasi (itseltäsi)

Siirrä jokaisesta palkastasi edes pieni os säästötilillesi. Jos sinulla ei ole säännällisiä kuukausituloja, suosittelemme kaivamaan kaappien kätköistä vanhan kunnon säästöpossun. Tyhjennä sinne viikottain lompakkoosi kertyneet kolikot.

2. Kirjaa menosi

Jos koet, että rahankäyttösi on ajoittain hallitsematonta, ala kirjata menosi ylös. Näin realisoit kulutuksesi itsellesi. Saatat yllättyä, kuinka paljon tuhlaat esimerkiksi take away -kahveihin tai sushilounaisiin. 

3. Aseta viikkobudjetti ja noudata sitä tiukasti

Jos budjetissa pysyminen tuntuu haastavalta, säännöstele käyttötilisi balanssia. Päätä vaikka, että siirrät joka maanantai käyttötilillesi tietyn summan rahaa, jolla sinun on pärjättävä koko viikon ajan. Jos tavoitteenasi on säästää tiettyä hankintaa tai vaikkapa reissua varten, nimeä tilisi sen mukaan. "Thaimaanloma 2018" -niminen tili kannustaa siirtämään rahaa sivuun innokaammin kuin "Säästötili."

4. Säästä kaverin kanssa.

Juttele rahasta avoimesti bestiksesi kanssa. Jakakaa säästövinkkejä toisillenne ja päättäkää, että keräätte yhdessä rahaa esimerkiksi ensi kesän interrailiin.

5. Pakkaa lounaasi eväsrasiaan

Tee koko viikon ostokset sunnuntaisin, ja valmistele silloin myös tulevan viikon ruoat. Lounas- ja eväsrasioiden huolellinen pakkaaminen säästää rahaa ja auttaa ylläpitämään terveellistä ruokavalioa.

6. Älä osta vaatteita täyteen hintaan

Shoppaile aleaikaan. Myös netti on pullollaan erilaisia outlet-verkkokauppoja, jotka sopivat erinomaisesti budjettishoppailijalle. Kirppareilta teet ketjuliikkeitä persoonallisempia (ja edullisempia) löytöjä.

7. Suosi käteistä

Useat tutkimukset osoittavat, että pankki- tai luottokortin käyttäminen saa ihmiset tuhlaamaan enemmän. 

8. Varo korkoja

Ole varovainen esimerkiksi luottokorttien korkojen kanssa. Tee itsellesi sääntöjä, äläkä lipsu niistä. Päätä vaikka että et koskaan käytä esimerkiksi 2000 euron luottorajastasi enemmäin kuin 25 % kuukaudessa, ja maksa aina koko luottolasku kerralla. 

Katso myös:

Netin parhaat outletit: kahdeksan suosikkisivustoamme

Näistä emme luovu: markettien parhaat kosmetiikkalöydöt – kaikki alle 25 euroa

Rakastatko mysteerejä, ihmissuhdekiemuroita vai poliittista juonittelua? Löydä oma suosikkisarjasi suoratoistopalveluista

Kuva: MVPhotos