Kolme naista kertoo, miksi kamala ero onkin ollut lopulta ihan hyvä juttu: ”Etsin nyt miestä, jolle riitän omana itsenäni”

Ensin sitä luulee, että kuolee. Pitkiäkin aikoja voi mennä itkuisena ja sumussa. Mutta jälkeenpäin saattaa huomata, että onneksi kävi niin kuin kävi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Jos olisin jäänyt suhteeseen, en olisi koskaan itsenäistynyt”

”Syksyisenä iltana kävimme poikaystäväni Karin kanssa kahdestaan illallisella. Olin 20-vuotias ja neljä vuotta kestänyt etäsuhteemme oli viimein vaihtunut yhteiseloon. Suhteemme oli kuitenkin kupruillut pitkin kesää. Ilta oli hauska. Tuntui siltä, että yhteys välillemme oli palautunut ja olin onnellinen, sillä tiesin haluavani olla Karin kanssa aina. Kun pääsimme kotiin Kari pyysi minua istumaan alas ja kertoi, ettei rakastanut minua enää ja halusi erota. Minulla pimeni silmissä. Ensin tulivat kyyneleet ja sitten aloin heitellä häntä raivoissani tavaroilla. Halusin, että hän keräisi kamansa heti ja katoaisi elämästäni. Oikeasti halusin, että hän jäisi ja peruisi puheensa.

Kari tuli luokseni vielä kahtena iltana, silloin puhuimme rauhallisesti useita tunteja. Hän toisti rakkauden vain loppuneen. Vaikka hän kuinka halusi, hän ei osannut rakastaa minua enää. Minä en saanut kyyneleitäni tyrehtymään. Keskeytin viikoksi opiskelut ja lähdin vanhempieni luokse.

Paluu arkeen seuraavalla viikolla oli karmea, tuntui kuin minulta olisi leikattu irti toinen jalka. En tiennyt miten pärjäisin yksin tai miten asuisin yksin. Seuraavat kuukaudet toivoin, että Kari tulisi vielä takaisin. Facebookista näin, että Kari oli rakastunut itseään yli kymmenen vuotta vanhempaan naiseen. Lähetin Karille raivokkaita viestejä, joita kaduin myöhemmin.

Ensimmäisenä jouluna ilman Karia olin pakahtua yksinäisyyteen. Parhaiten minua lohduttivat ystävät, jotka olivat itsekin kokeneet vaikean eron. Hylätyksi tulemisen tunnetta oli silti vaikea selittää. Vuodet eron jälkeen menivät yksinkertaisia asioita opetellessa. Pikkuhiljaa Karin kanssa kokemani läheisyys siirtyi useisiin ystävyyssuhteisiin ja opin myös nukahtamaan yksin.

Nyt erosta on kuusi vuotta aikaa ja olen menossa ensi kesänä naimisiin. Olen usein pohtinut, olisinko jäänyt suhteeseen Karin kanssa, jos hän ei olisi halunnutkaan erota. Jos olisin, elämäni olisi kovin toisenlaista: olisin vain puolikas itsestäni, enkä olisi koskaan itsenäistynyt. Kari opetti minulle, että rakkaus voi todella loppua ilman, että se on kenenkään vika. Nykyisin rakastan hetkessä ja arvostan jokaista onnellista hetkeä tulevan mieheni kanssa. Vaikka lupaudumme toisillemme loppuelämän ajaksi, en enää ajattele naiivisti, että asiat varmasti menevät niin. Elämä yllättää, aina. Opin myös, että tärkeämpää kuin yhden todella läheisen ihmissuhteen ylläpitäminen on se, että minulla on useita läheisiä ystävyyssuhteita, joiden hoitamiseen käytän aikaa.” Kaarin, 26

”Etsin nyt miestä, jolle riitän omana itsenäni”

”Kun vein Jaakon ensimmäistä kertaa tapaamaan isääni, minua jännitti. Jaakko oli kuitenkin huippuedustava. Hän oli juuri valmistunut loistavilla arvosanoilla ja päässyt unelmiensa työhön. Olimme seurustelleet puoli vuotta ja varmoja siitä, että suhteemme toimisi. Ovikelloa soittaessamme Jaakko katsoi minua pitkään ja totesi, että olin pukeutunut hänen mielestään epäsopivasti. Itkin vierailun ajan monta kertaa yksin vessassa. Tuntui, että itsetuntoni valahti jonnekin pohjalle. Pian sen jälkeen lähdimme lomamatkalle Roomaan. Jaakko oli kiukkuinen ja etäinen jo lentokoneessa. Espanjalaisilla portailla hän sai raivokohtauksen, kun en osannut hänen mielestään ottaa selfietä oikein. Hän raivosi ja minä itkin, siitä oli tullut jo tapa. Kun myöhemmin istuimme sylikkäin suloisen pienen ravintolan sohvalla, hän yhtäkkiä totesi tarvitsevansa naisen, jota voisi katsoa ylöspäin, enkä minä ollut sellainen. Järkytyin niin paljon, että itku tuli vasta hotellilla. Varaamamme romanttinen huone meni hukkaan, sillä makasin loppuloman peiton alla ja itkin. Soitin ystävilleni ja mietin, mitä tekisin. Jaakko oli haavoittanut minua kipeimpään mahdolliseen kohtaan ja halusi erota.

Kirjoittelimme vielä jonkin aikaa matkalta palattauamme. Toivoin vielä usean kuukauden ajan, että Jaakko haluaisi palata takaisin yhteen, mutta sen sijaan hän alkoi seurustella entisen tyttöystävänsä kanssa. Toipumisessa kesti pitkään: aina kun törmäsin Jaakkoon yliopistolla, kyyneleet kihosivat silmiini.

Nyt erosta on kaksi vuotta ja olen tajunnut, ettei Jaakko ollut läheskään täydellinen. Hän oli ylimielinen ja rakasti virallisia romanttisia illallisia. Minä taas halusin koti-iltoja, suukottelua ja läheisyyttä. En usko, että Jaakko olisi pystynyt sellaiseen intimiteettiin. Pian eron jälkeen hain vuodeksi vaihtoon ulkomaille, ja maailma avautui uudella tavalla. En etsi enää unelmavävyä vaan miestä, joka haluaa pitää minua sylissään ja jonka mielestä riitän omana itsenäni.

Onnistuin varmasti järkyttämään monin tavoin Jaakon muodollista maailmankuvaa: hän ei pitänyt tunteiden näyttämisestä julkisilla paikoilla ja itkeminen sai hänet pois tolaltaan. En usko että arvostaisin itseäni, jos olisin jäänyt yhteen Jaakon kanssa. Olisin nähnyt itseni jatkuvasti hänen silmiensä kautta: itkeskelevänä epäonnistujana. Ehkä toivoin silloin täydellistä suhdetta niin kovasti, että yritin pelata Jaakon säännöillä ja leikkiä kiiltokuvapariskuntaa hinnalla millä hyvänsä. Nykyään tiedän, että haluan olla miehen kanssa, jota minun isäni tapaaminen jännittää, ja jota minä saan ovikelloa soittaessamme halata rohkaisevasti.” Taina, 30

”Osaan olla avoimempi muissakin ihmissuhteissani”

”Olin seurustellut Sakarin kanssa muutaman kuukauden, kun riitaannuin äitini kanssa niin, että katkaisin välini häneen ja sisaruksiini. Olisi pitänyt jo silloin huolestua siitä, etten pystynyt kertomaan Sakarille asiasta. En uskonut, että onnellisen ydinperheen poika ymmärtäisi hullua perhettäni. Kun Sakari ehdotti, että hän ostaisi itselleen isomman asunnon ja minä muuttaisin sinne hänen kanssaan, olin innoissani. Oli ihanaa kiertää katselemassa kolmioita ja haaveilla yhteisestä tulevaisuudesta. Samaan aikaan kaipasin kuitenkin perhettäni, enkä vieläkään tiennyt, miten keskustelisin tunteistani Sakarin kanssa. Sakari taas oli päättänyt saada ylennyksen työpaikallaan ja huhki hommia viikonloppuisinkin. Minä en puhunut hänen kanssaan perheestäni, eikä hän puhunut kanssani töistään.

Kesällä ystäväni juhlissa kaikki kärjistyi. Olin toivonut, että Sakari tutustuisi juhlissa paremmin ystäviini. Hän oli kuitenkin niin poissaoleva, että olisi hyvin voinut olla missä tahansa muualla. Kotiin saapuessamme riita oli valmis. Sakarin työpaineet olivat kovemmat kuin olin aavistanut, mutta en saanut häntä avautumaan huolistaan. Yhtäkkiä tuntui järjettömältä, että etsin yhteistä kotia miehen kanssa, joka ei voinut jakaa kanssani murheitaan. Pitäisikö meidän erota? Kysymys karkasi huuliltani ennen kuin ehdin ajatella, mitä sanoin. Sakari ei halunnut. Hän halusi yhteisen asunnon ja suunnittelemamme tulevaisuuden. Riitelimme koko yön. Sakari lähti kodistani aamulla ja palasi takaisin vasta myöhään illalla, muuttuneena miehenä. Ero oli nyt hänenkin mielestään järkevin ratkaisu, sillä olimme selvästi kumpikin henkisesti tiukoilla.

Kirjoittelimme toisillemme koko loppuvuoden, mutta kun tapasimme, olimme entistä kauempana toisistamme. Nykyään ajattelen, ettei suhteessa kannata tehdä isoja ratkaisuja ennen kuin olosuhteet ovat kohdillaan. Rakkaussuhteessa ei voi päättää, että nyt muutamme yhteen ja sitten perua päätöstä. Se rikkoo jotain kahden ihmisen välillä peruuttamattomasti. Suhteemme jälkeen aloin kertoa ystävilleni avoimemmin myös huonoista kuulumisistani. En halunnut enää kokea samanlaista yksinäisyyttä lähisuhteissani.” Noora, 29

Katso myös:

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: ”Sterilisaation jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat”

Asiantuntija:”Parisuhdetta ei pidetä enää luotettavana statuksena”

Työpaikallaan kiusattu kertoo: ”Kontrolloiva pomo sai minut vihaamaan työtäni”