Edessä pääsykokeet? Kokosimme yhteen parhaat vinkit eri aloilta

Keväällä luetaan pääsykokeisiin. Cosmo-naiset jakavat parhaat vinkkinsä siihen, kuinka opinahjojen ovet aukeavat. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Pänttää ystävien kanssa”

Miisa Rotola-Pukkila, 22, on toisen vuoden puheviestinnän opiskelija Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikössä.

▶ Aloita ajoissa

Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii aikaa, viikon rykäisy ei riitä. Aloin lukea helmikuussa, pääsykoe oli toukokuussa.

▶ Luo rutiineja

Heräsin ennen seitsemää ja lähdin salille. Näin sain päivääni energisen startin. Luin kuutena päivänä viikossa noin kuusi tuntia kerrallaan.

▶ Etsi tehokas opiskelupaikka

Minulle paras paikka oli koti. Kirjastossa en olisi pystynyt keskittymään. Luin yleensä tunnin pätkissä, jonka jälkeen pidin 5–10 minuutin jaloittelutauon.

▶ Kertaa

Kirjat kannattaa lukea läpi useammin kuin kerran. Lukukerrat eivät toki kerro kaikkea, mutta yhdellä kerralla kirjan sisältöä tuskin pystyy omaksumaan. Pohdi, mikä on sinulle paras lukutekniikka ja käytä sitä.

▶ Hanki lisämateriaaleja

En käynyt valmennuskurssia, mutta tilasin itseopiskelupaketin. Se kannatti. Paketissa oli tiivistelmä kirjasta ja mahdollisia pääsykoekysymyksiä. Niiden avulla oli helppo treenata.

▶ Lepää

Viikossa on hyvä olla yksi tai kaksi päivää, jolloin ei tee mitään pääsykokeisiin liittyvää, vaan rentoutuu. Minulle päivä oli useimmiten lauantai.

▶ Hyödynnä vertaistukea

Olin onnekas, koska kolme kaveriani luki pääsykokeisiin samaan aikaan. Pidimme iltaisin kokoontumisia, joissa joimme teetä ja tsemppasimme toisiamme.

▶ Varaudu huonoihin hetkiin

Jokaiselle tulee välillä epäuskon hetkiä, jolloin ajattelee, ettei kuitenkaan pääse sisään. Kirjakin saattaa tuntua tylsältä, kun sen on kahlannut muutamia kertoja. Älä lannistu. Opiskelupaikan saaminen palkitsee kyllä vaivan.

”Kännykkä on lukemisen pahin vihollinen”

Kirsi Pyrhönen, 23, on toisen vuoden markkinoinnin opiskelija Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunnassa.

▶ Ole pitkäjänteinen

Valmistauduin pääsykokeisiin puolisen vuotta: tein aikataulun, otin selvää pääsykoevaatimuksista ja ilmoittauduin valmennuskurssille. Olin motivoitunut ja kiinnostunut, sillä halusin onnistua.

▶ Pohdi valmennuskurssia

Valmennuskurssi loi rutiineja. Suunnittelin lukemiseni sen ympärille ja tein aikataulun, jossa tietty alue piti olla opiskeltuna tiettyyn päivään mennessä. Tein töitä lähes päivittäin, kuusi tuntia päivässä.

▶ Muista tauot

Ketään tuskin auttaa istua neljää tuntia putkeen lukusalissa. Pidin tunnin välein noin viiden minuutin tauon, jonka aikana tsekkasin sähköpostit ja muut viestit. Mieti, mitkä tavat opiskella ovat sinulle tehokkaimmat.

▶ Ole offline

Kännykkä on lukemisen aikana paholainen. Jätä se laukkuusi.

▶ Hyödynnä sisällysluetteloa

Kun alat lukea, silmäile ensin sisällysluettelo. Näin saat käsityksen siitä, mitä aiheita ja missä järjestyksessä kirjassa käsitellään. Kirjoitin sisällysluettelon otsikoiden alle ranskalaisin viivoin jokaisen luvun pääasiat.

▶ Tee miellekarttoja

Ne auttavat hahmottamaan kokonaisuuksia. Minulla oli kevään lopussa yli parikymmentä sivua miellekarttoja, joiden avulla kertasin oppimaani.

▶ Hanki vastapainoa

Lukemisen rinnalla on hyvä olla jotain muuta. Kun lopetin luku-urakkani neljän aikaan iltapäivällä, lähdin salille. Tärkeintä oli, että tein välillä jotain muuta kuin istuin nenä kirjassa.

▶ Kokeile mielikuva-harjoittelua

Muutama päivä ennen pääsykoetta visualisoin tulevaa ajatuksissani. Pohdin, miten pääsykoetilanne etenee ja kuinka toimin. Se auttoi, kun h-hetki koitti.

▶ Ota kaikki keinot käyttöön

Olen ituhippi eli selvitin, miten voisin parantaa suoritus- ja keskittymiskykyäni. Otin ruusunjuuritippoja ja kalaöljykapseleita. Vaikka kyseessä oli todennäköisesti plaseboefekti, vitamiinit vahvistivat tunnetta osaamisestani. Tärkeintä on löytää oma juttu, johon uskoo.

▶ Aseta tavoite

Kun aloin lukea, päätin, että teen kaikkeni, jotta pääsen sisään. Urakka on niin iso, ettei sitä tee mielellään montaa kertaa. Oli silti selvää, että olisin pyrkinyt kouluun uudestaan, jos en olisi onnistunut ensimmäisellä yrityksellä.

Lue lisää tärkeitä opiskeluvinkkejä helmikuun Cosmosta! 

Pääkuva: Piia Arnould