Caroline Suinner

Caroline Suinner: ”Jokaisella on oikeus olla rauhassa omassa kehossaan”

Caroline Suinner

Caroline Suinner on taiteilija ja Pehmee- kollektiivin sekä Ruskeat tytöt -median perustajajäsen. @carolinesuinner ja @pehmeeofficial.

”En pidä sanasta kehopositiivisuus. Se vihjaa, että pitäisi jotenkin aktiivisesti rakastaa itseään, jotta voi olla olemassa. Tykkään enemmän kehorauhan käsitteestä: se kuvaa sitä, mitä jokaisen tulisi saada olla, eli rauhassa omassa kehossaan. Oli kroppa sitten ruskea, lihava, vammainen, trans tai mitä vain.

Elin nuoruuteni vaaleiden ja hoikkien ihmisten keskellä, ja minuun iskostui ajatus, että lihavat ovat epäterveitä. Asenteeni alkoi muuttua, kun päädyin perustamaan Ruskeat tytöt -mediaa Koko Hubaran kanssa. Tajusin, miten paljon on ääniä, jotka eivät pääse kuuluviin. Ruskeat tytöt vahvisti ruskeaa identiteettiäni ja lupaa olla sellainen kuin olen.

Toinen käänne tapahtui pari vuotta sitten, kun tapasin tulevan ystäväni Meriam Trabelsin. Hän alkoi puhua minulle kehopositiivisuudesta ja ehdotti podcastin perustamista. Itse kuvittelin, että kehopositiivisuushan on epäterveellistä, lihavuuden ihannointia ja whatever. Hiljalleen aloin uskaltaa sanoa ääneen ajatuksen, jonka olin jo sisimmässäni tiennyt: dieettikulttuuri on vaarallista ja lihavuusfobiset ajatukset on iskostettu koko yhteiskuntaan. Lähdin myös mahalaukun ohitusleikkausjonosta.

On ollut vapauttavaa ymmärtää, etten ole yksin – tai yksin outo, lihava ja ruskea.

Nyt teemme yhdessä Meriamin kanssa Pehmee-podcastia. Opin eräältä vieraaltamme, Javiera Marchant Aedolta, että peilin edessä ensimmäinen ajatus on usein negatiivinen, yhteiskunnan ajatus. Kun katsoo itseään pidempään, saattaa saada hiljalleen jotain positiivista mieleen. Kuten että näyttääpä pylly hyvältä tai paita on kivan värinen.

On ollut vapauttavaa ymmärtää, etten ole yksin – tai yksin outo, lihava ja ruskea. Itse en nuorena nähnyt minun näköisiäni ihmisiä missään. Jos joku nuori ihminen voi skipata syömishäiriösekoilut sen takia, että on nähnyt minun näköiseni ihmisen, se on aika siistiä, sitä oikeaa influencer-meininkiä.

Nyt suhtaudun kehooni ymmärtäväisesti, vaihdellen vihaan ja rakastan sitä. Harva meistä on jatkuvasti fiiliksissä omasta kropastaan. Prosessi ei ehkä ole ikinä valmis, mutta hyväksyn sen. Jos takaraivossani on pohjalla ajatus, että kehoni on ihan ok, olen jo aika pitkällä.”

Lue myös:

Little Mix: ”Emme ole toistemme kilpailijoita, vaan olemme vahvempia yhdessä”

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Eva-Liisa Orupõld