Benjamin Peltonen: ”En tarvitse menneisyyden sometähti-Benjaminia enää”

Laulaja Benjamin Peltonen, 21, poisti keväällä kaikki kuvansa Instagramista, ja siirtyi elämänsä seuraavaan vaiheeseen. Nyt hän keskittyy valmistelemaan uutta, suomenkielistä musiikkia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

KÄRSIVÄLLISYYS

”Ihmiset ovat sanoneet minulle, että kärsimättömyys on iso heikkouteni. Vihaan odottamista. Uutta musiikkia tehdessäni olen joutunut treenaamaan kärsivällisyyttä.

Teimme tiimini kanssa ensimmäisen suomenkielisen biisimme puolitoista vuotta sitten. Oikeastaan siitä lähtien olen odottanut hetkeä, jolloin pääsisin julkaisemaan uutta materiaalia. Oli kamalaa, kun en pystynyt vastaamaan mitään varmaa ihmisille, jotka kysyvät, milloin uutta musiikkia tulee. Kirjoitimme kuitenkin kaikessa rauhassa lähes viisikymmentä biisiä. Onneksi jaksoimme pysyä kärsivällisinä, emmekä julkaisseet mitään aiemmin. Nyt minulla on itsevarmempi olo kuin koskaan.

Sosiaalinen media ei tee hyvää kärsivällisyydelleni. Tykkäyksiä ja ihailua tulee Instagramissa niin nopealla tahdilla, että siihen koukuttuu salakavalasti. Kun nousin julkisuuteen, olin vasta 16-vuotias. En osannut mitenkään varautua siihen. Yhtäkkiä ihmiset tunnistivat minut kadulla ja fanit kirkuivat nähdessään minut. Pääsin esiintymään isoille yleisöille Espanjassa. Kuvittelin silloin, että artistina oleminen on helppoa. Luulin, että tykkäykset ja ihailut ovat itsessään siistejä ja tavoittelemisen arvoisia juttuja.

Kuvien ottaminen ja lisääminen someen aiheuttaa kauheasti stressiä. Somessa alkaa verrata omaa elämäänsä muiden ihmisten elämään ja miettimään, että muilla on siistimpää. Alkaa stressata siitä, miksi tämä kuva sai tuhat tykkäystä vähemmän kuin tuo toinen. Some voi pahimmillaan tehdä ihmisestä katkeran. Katkeruus on myrkkyä luovuudelle. Ihmisen arvoa ei todellakaan mitata sillä, kuinka monta tykkäystä jokin kuva saa.”

REHELLISYYS

”Keväällä poistin kaikki kuvani Instagramista kerralla. Olin miettinyt kuvien poistamista pitkään, mutta silti se tuntui hullulta. Voisinko pyyhkäistä koko some-menneisyyteni pois tuosta noin vaan? Kuvat poistettuani ihmiset järkyttyivät ja iltapäivälehdet tekivät uutisia. Ihmeteltiin, olinko lopettanut urani. Minut valtasi kuitenkin helpottunut olo. Suuri taakka oli pudonnut harteiltani ja saatoin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä. En tarvinnut sitä menneisyyden sometähti-Benjaminia enää.

Viime vuosien aikana olen joutunut miettimään, mitä rehellisyys tarkoittaa. Aiemmin esitin muiden minulle tekemiä englanninkielisiä biisejä. Moni tuli kysymään, mistä biisisi kertovat. Tajusin, etten oikein itsekään tiennyt tarinoita biisien takana. Rakastan esiintymistä, mutta se ei riittänyt. Jos haluaa kehittyä artistina ja biisintekijänä, täytyy pystyä välittämään tunteita.

Kun pidimme ensimmäiset sessiot uuden materiaalin kanssa, päätimme kokeilla, millaista musiikkia syntyisi suomeksi. Huomasin nopeasti, että suomeksi on paljon helpompi ilmaista itseään kuin englanniksi. Oman soundin löytäminen vei aikaa, mutta kun kaikki loksahti kohdilleen, biisejä alkoi syntyä. Kun soitimme biisit ensi kertaa levy-yhtiölle, ihmiset sanoivat, että wau, sä kuulostat ihan itseltäsi. Tuntui, että Benjamin 2.0 oli syntymässä.

Rehellisyys on minulle kaikkein tärkeintä, oli kyse sitten musiikista tai ihmissuhteista. Itsensä kanssa on paljon helpompi olla, kun pystyy olemaan rehellinen itselleen ja muille. On upeaa päästä laulamaan tekstejä, jotka merkitsevät ja joiden takana voin seistä. Kappaleissani en piilottele mitään. Puhun asioista, joista monien ikäisteni jätkien ei ole helppo puhua. Näytän herkän puoleni, jota ihmiset eivät ole aiemmin nähneet.

Oli huikeaa huomata, miten kaikkein ikävimmät tunteet voi kanavoida biiseihin ja siten kääntää ne voitoksi. Onnellisuudesta ei synny biisejä. Ne syntyvät paskoista ja ristiriitaisista fiiliksistä ja tilanteista, kuten eroista ja kiusaamisesta. Jotta pääsisi vuoren huipulle, on käytävä ensin alhaalla.”

ENNAKKOLUULOJEN VOITTAMINEN

”Kouluaikoina pojat nauroivat minulle ja dissasivat minua, koska tykkäsin erilaisista asioista kuin he, kuten esiintymisestä. He luulivat, että voisivat loukata minua haukkumalla minua tyttömäiseksi. Ikään kuin “tyttömäisyys” olisi kauhein mahdollinen asia. Ahtaat sukupuoliroolit ärsyttävät minua. Haluan, että pojatkin voivat ilmaista itseään ja puhua tunteistaan. Jotkut entisistä kiusaajistani ovat tulleet myöhemmin pyytämään anteeksi sitä, että väheksyivät minua koulussa. He ovat myös sanoneet, että arvostavat sitä, mitä nykyään teen. Arvostan anteeksipyyntöjä suuresti. Monelle ei ole helppoa myöntää tehneensä väärin ja pyytää anteeksi.

Epäileväisiä ihmisiä tulee aina olemaan, eikä heistä pidä välittää. Ihan sama mitä tekee, he löytävät kaikesta jotain kritisoitavaa. Kun palaan uuden materiaalini kanssa, tiedän, että ihmisillä on minua kohtaan ennakkoluuloja. Joku saattaa epäillä, että laulan suomeksi, koska haluan vain miellyttää muita. Olen kuitenkin valmistautunut voittamaan ihmiset puolelleni. Luotan tähän juttuun ja itseeni enemmän kuin koskaan. Jos antaisin muiden käsitysten vaikuttaa omiin tekemisiini, en saisi mitään tehdyksi.”

LUE MYÖS:

Cosmon haastiksessa latta­ri­poi­ka­bändi CNCO

Tässä ovat 10 Instagramin seuratuinta julkkista

Esittelyssä tuoreen Huumaa-EP:n julkaissut räppäri Dilemma: ”Käänsin keskit­ty­mis­vai­keudet voimavaraksi”

Teksti Iida Sofia Hirvonen, KUVAT Sanna Lehto, TYYLI Crista Repo
Kuvat Sanna Lehto