9 asiaa, jotka tapahtuvat kun et nuku tarpeeksi

Elämäsi on parikymppisenä täynnä uusia töitä, treffejä, reissuja ja juhlia, joiden ansiosta uni saattaa helposti jäädä vähiin. Valitettavasti nukkumattomuus aiheuttaa sivuvaikutuksia, joita edes vahvin kuppi kahvia ei pysty ennaltaehkäisemään. Liian lyhyet yöunet pitkällä aikavälillä saattavat olla osallisena seuraaviin asioihin:

1. Sairastut flunssaan helpommin

Uupumus saattaa aiheuttaa hämmennystä elimistössäsi, kun kroppasi ei unen puutteen takia luo riittävästi vasta-aineita. Tämä heikentää immuunisysteemiäsi ja saata potea ärsyttävää köhää koko kevään.

2. Stressi ei helpota millään

Kun et saa tarpeeksi unta, kroppasi vapauttaa enemmän stressihormonia. Tällöin haastavat tehtävät tuntuvat entistäkin vaikeammilta.

3. Luovuutesi kärsii

Tutkimusten mukaan aivot järjestelevät tietoja aivoissasi levossa, joten kun sinun on paljon vaikeampi keskittyä ja keksiä uusia ideoita, kun et ole nukkunut tarpeeksi.

4. Kiukuttelet rakkaimillesi

Myönnetään: olemme uupuneina helposti todella kiukkuisia – ja se on normaalia. Jos siis harmistut kultasi ärsyttävistä tavoista entistä herkemmin, laita tarpeeksi pitkät yöunet prioriteettilistasi numero ykköseksi. Unenpuute vaikuttaa mielentilaan jopa enemmän kuin vaikkapa suorituskykyyn.

5. Teet huonoja valintoja

Monet osat aivostasi aktivoituvat sinun tehdessäsi päätöksiä. Jos aivosi eivät saa tarpeeksi lepoa, päädyt helpommin huonoihin päätöksiin kuin silloin, kun olet levännyt tarpeeksi.

6. Herkuttelet helpommin

Maistuvatko viinerit ja sipsit sinunkin mielestäsi entistä paremmalta huonosti nukutun yön jälkeen? Väsyneenä sinun on helpompi napata kaupasta matkaan suklaapatukka tai valmispizza itse kokatun ruoan sijaan.

7. Reaktioaikasi hidastuu

Kun aivosi eivät ole saaneet tarpeeksi lepoa, ne eivät vastaanota ja prosessoi informaatiota yhtä nopeasti kuin normaalisti, etkä reagoi ärsykkeisiin kuten normaalisti.

8. Unohtelet asioita

Haluatko pitää muistisi virkeänä? Nuku tarpeeksi. Väsyneenä myös keskittymiskykysi heikkenee.

9. Farkut eivät mahdu jalkaan

Unenpuute yhdistetään usein nälkään ja kasvaneeseen ruokahaluun. Kun et nuku tarpeeksi, syöt helposti normaalia enemmän ruokaa sekä mielesi tekee herkkuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös nämä:

Miksi näemme painajaisia?

6 vinkkiä, joiden avulla nukut paremmin

5 syytä herätä klo 6

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com
Kuva: MInna Somero