6 keinoa tehdä työstäsi kivempaa

Innostuimme toimituksessa selailemaan vanhoja Cosmoja. Tämä helmi löytyi 15 vuoden takaa! Näiden edelleen ajankohtaisten vinkkien avulla saat uutta puhtia työpäivääsi. 

1. Hoida homma kerrallaan

Toivotko jo alkuviikosta, että olisi perjantai ja viikonloppu edessä? Kaksi kokonaista päivää, jolloin ei tarvitse tulla töihin. Jos et elä tätä päivää, saatat haaskata koko elämäsi haaveiluun. Turhautuminen vie työstä kaiken mielenkiinnon. Sen taustalla voivat olla omat asenteesi, jotka voit helposti korjata. Älä tuhlaa työaikaasi tulevien pohtimiseen vaan keskity käsillä olevaan tehtävään. Näin sinulle jää enemmän aikaa nauttia myös vapaa-ajasta.

2. Löydä työsi helmet

Mitkä ovat työsi hyvät ja huonot puolet? Voisiko epäkohdille tehdä jotain? Keskustele ratkaisusta esimiehesi kanssa.

Keskity työsi parhaisiin puoliin. Myönteinen asenne ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kaunistella asioita tai hinkua työintoa hampaat irvessä. Asennemuutoksen avulla voit katkaista kielteisyyden kierteen, jossa hyvät asiat jäävät huomaamatta. Kielteisyys ruokkii kielteisyyttä.

3. Tee tylsästä kiinnostavaa

Mieti, miten voisit tehdä tylsältä tuntuvasta työstä mahdollisimman mielenkiintoisen. Mitä luovempi olet, sitä suuremmat ovat mahdollisuutesi edetä. Ylennyksiä ja haastavia työtehtäviä ei yleensä anneta valittajille.

4. Tunne jaksamisesi rajat

Haalitko itsellesi liikaa tekemistä? Se on varma tapa joutua vaikeuksiin. Olet aina valmiina, kun joku tarvitsee pikku palvelusta. Totta kai se käy eikä tee tiukkaakaan, vaikka omissa töissäkin olisi ihan tarpeeksi tekemistä.

Lopputulos on aina sama. Työtaakka alkaa ahdistaa ja tunnet itsesi uupuneeksi. Työtehosi laskee, eikä mielialasikaan ole kovin korkealla. Sinusta alkaa tuntua siltä, että työkaverisi käyttävät sinua hyväkseen ja sysäävät sinulle sellaiset tehtävät, joita eivät itse viitsi tehdä.

Opettele tunnistamaan vaaran merkit ja oman jaksamisesi rajat. Mieti, milloin kannattaa sanoa kyllä ja milloin ehdottomasti ei. Joskus voi olla pakko uhrautua yhteisen edun nimissä. Valinta on sinun.

5. Ole läsnä tässä hetkessä

Tässä ja nyt elämisen taitoa voi harjoitella. Kun huomaat, että ajatuksesi lähtevät harharetkille, yritä palata välittömästi nykyhetkeen. Keskity käsillä olevaan tehtävään tai siihen, mitä näet ja kuulet tässä ja nyt. Toista sama aina, kun ajatusten virta lähtee viemään sinua kesken työpäivän muille maille vierahille.

Jos sinulla on keskittymisvaikeuksia, syynä voi olla stressi ja saata olla levon tarpeessa. Jos mahdollista, ota muutama päivä vapaata ja nuku pahin väsymys pois. Pohdi sitten, miten voit keventää taakkaasi.

6. Elä myös työn ulkopuolella

Miksi työuupumus ei iske kaikkiin? Miksi toiset jaksavat ja toiset eivät? Yksi jaksamisen salaisuus on hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä.

On ihmisiä, joiden työtahti on päätähuimaavaa, mutta uupumuksesta ei näy minkäänlaisia merkkejä. Tutkimusten mukaan heidän salaisuutensa on selkeä raja työelämän ja muun elämän välillä. He tekevät paljon töitä, mutta työ ei ole heille kaikki kaikessa. He viettävät aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa, harrastavat ja opiskelevat ja ovat avoimia uusille asioille, työelämässä ja sen ulkopuolella.

Jos tunnet uupumuksen uhkaavan, laita asiat tärkeysjärjestykseen myös työn ulkopuolella. Mikä on sinulle tärkeintä? Perhe ja ystävät? Vapaaehtoistyö vai tanssitunnit? Vai haluatko ehtiä useammin kuntosalille? Mitä tahansa kaipaatkin, raivaa sille itse tilaa elämässäsi.

Juttu julkaistu alunperin Cosmopolitanissa Helmikuu 2000, teksti Richard Carlson (Älä hikeenny pikkuasioista WSOY 1998) 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös nämä:

Tee nämä 5 asiaa, jos haluat menestyä

Tälläistä on suomalaisten elämä LA:ssa

5 tapaa päästä eroon esiintymiskammosta