10 vinkkiä Sen Oikean etsintään (eikä nyt puhuta puolisosta)

Moni ala kiinnostaa, mutta mikään ei tarpeeksi. Tämän jutun avulla löydät inspiraation unelmatyön etsintään.

Nuorena moni kuvittelee, että elämässä pitäisi olla selvät sävelet viimeistään kolmekymppisenä. Unelmien ura, täydellinen parisuhde, lapset, oma asunto… kaikki sievässä paketissa. Ehkä kuvittelit haluavasi lääkäriksi, mutta lääkiksen ovet eivät auenneet. Tai ehkä luotit, että elämäntehtäväsi kirkastuisi lukion tai ammattikoulun jälkeen, mutta niin ei käynytkään? Lähditkö etsimään itseäsi ulkomailta, mutta silti mielessäsi pyörii edelleen kysymys: mikä minusta tulee isona?

Jotta voisi löytää perille, on uskallettava eksyä. Tärkeää on luottaa siihen, että jokaisella askeleella on merkitystä. Sinun ei tarvitsekaan vielä tietää – riittää, että annat näiden vinkkien herätellä uusia, isoja unelmia.

1. Löydä ilosi arjesta

Elämäntehtävän siemenet löytyvät keskeltä arkea. Mieti siis tavallista arkiviikkoasi: mitkä tekemiset ja asiat innostavat sinua? Mitkä taas tuntuvat raskailta ja turhauttavilta? Listaa omat liekkisi ja lannistajasi paperille plus- ja miinus-sarakkeisiin. Keskity plussiin!

2. Pysähdy ja rauhoitu

Vaikka tuntisit kellon tikittävän ja paniikin kasvavan, mitään painetta tai kiirettä ei oikeasti ole. Elämäntehtävän löytämiseen ei ole aikarajaa. Vaikka muut ympärilläsi tekisivät jo omia juttujaan, älä vertaile omaa elämääsi heidän valintoihinsa. Jokainen kulkee omaa polkuaan, täysin omaan tahtiin.

3. Perusta tsemppiryhmä

Etsi kaveripiiristäsi 3–4 samassa tilanteessa olevaa ystävää ja perustakaa yhdessä sparrausryhmä. Sopikaa parituntinen tapaaminen, jonka pidätte esimerkiksi kerran kuussa.

Käykää ensin muutaman minuutin kuulumiskierros, jonka jälkeen jokaisen ajankohtaisia huolia ja haasteita käsitellään 20–30 minuuttia. Jokainen saa vuorollaan kertoa ajatuksistaan ja muut toimivat valmentajina. Toiset näkevät tilanteesi positiivisemmin kuin sinä itse. Ulkopuolinen tarkkailija osaa myös antaa vinkkejä, joita et itse olisi tullut ajatelleeksi. Muiden usko sinun onnistumiseesi kasvattaa omaakin uskoa!

4. Vahvuudet kartalle!

Kirjoita oma nimesi A4-kokoisen paperin keskelle ja pyydä sparrausryhmäsi jäseniä kirjoittamaan nimesi ympärille positiivisia ominaisuuksia, vahvuuksia ja kykyjä, joita he sinussa näkevät. Tehkää omat kartat jokaiselle ryhmän jäsenelle. Kysy myös perheenjäsentesi ja ystäviesi mielipiteitä vahvuuksistasi ja täydennä ne kartalle.

5. Ilo, innostus ja inspiraatio

Mikä tuottaa sinulle iloa? Mikä innostaa ja inspiroi?

Mitä sellaista teet luontaisesti, mitä sinua ei pyydetä tekemään? Oletko kaveriporukkasi tsemppari? Rakastatko sisustamista? Leivotko herkut illanistujaisiin?
Kirjoita kaikki mieleen tulevat asiat paperille ja liitä mukaan halutessasi niihin liittyviä inspiroivia kuvia. Mieti, missä työtehtävissä tai aloilla näitä asioita voisi hyödyntää mahdollisimman laajasti. Kysy neuvoa ystäviltä tai tsemppiryhmäsi jäseniltä. Täydennä karttaa matkan varrella!

6. Mitä osasit ja rakastit lapsena?

Mieti, mitkä olivat lempijuttujasi pienenä.

Nautitko esimerkiksi yksinolosta, askartelusta, esiintymisestä, eläinten hoidosta tai joukkuelajeista? Lapsuuden rakkaimmista jutuista löytyy usein punainen lanka: millainen tekeminen sopii juuri sinulle.

7. Unelmoi isosti

Unohda ”elämän realiteetit” 15 minuutiksi ja anna itsellesi lupa unelmoida ilman rajoitteita.

Mieti, mitä tekisit, jos kaikki olisi mahdollista eikä raha olisi esteenä. Mitä tekisit, jos tietäisit, ettet voi epäonnistua? Kirjoita toiveesi ylös mahdollisimman tarkasti. Näe ja tunne itsesi jo elämässä unelmiesi elämää. Kun olet luonut vision unelmastasi, alat kiinnittää arjessa huomiota pieniin johtolankoihin, jotka vievät sinua kohti päämäärääsi.

8. Hengitä syvään ja rentoudu

Anna itsellesi lupa etsiä, olla epävarma ja kokeilla eri juttuja. Elämäntehtävän ei tarvitse kirkastua hetkessä. Voit siis kulkea rohkeasti omaa polkuasi omaan tahtiin ja luottaa siihen, että asiat kyllä tapahtuvat omalla painollaan. Olet juuri oikeassa paikassa.

9. Haukkaa pala unelmaa jo nyt!

Haaveiletko pääseväsi Balille töihin merenrantakahvilaan? Miksi et tarjoutuisi jo nyt töihin paikalliseen kahvilaan? Saat fiilistellä, miltä unelma tuntuisi oikeassa elämässä. Tai jos unelmoit työstä päiväkodissa, miksi et menisi jo nyt vapaaehtoistöihin lasten pariin? Vapaaehtoistyö myös lisää tutkitusti onnellisuutta.

10. Omat arvot kirkkaaksi

Mikä sinulle on tärkeää elämässä ­­­– entä työelämässä? Mistä luopuisit viimeisenä? Löydät omat arvosi, kun mietit, mitkä ovat ne tärkeimmät asiat juuri sinulle. Monien listalta löytyy esimerkiksi nämä sanat: terveys, rakkaus, vapaus, perhe, ystävät… Omaa elämäntehtävää kannattaa miettiä aina arvojen pohjalta, sillä juuri ne tuovat työhön motivaatiota ja merkityksellisyyttä.

Vältä sudenkuopat:

1. Oletko omaksunut negatiivisia uskomuksia työnteosta ja kyvyistäsi omilta vanhemmiltasi? Onko sinulle opetettu esimerkiksi ”työn ei pidäkään olla kivaa” tai ”luovalla ammatilla ei voi elättää itseään” tai ”kaikki meidän suvussa ovat opettajia…” Listaa uskomukset ylös ja mieti, mitä mieltä olet niistä nyt. Ovatko ne totta? Voisitko korvata nämä lannistavat höpinät sinua paremmin palvelevalla ajatuksella? Kirjoita uudet, positiiviset uskomuksesi ylös!

2. Vertailetko itseäsi kavereidesi tilanteisiin ja uravalintoihin? Kulje rohkeasti omaa polkuasi ja tee omat valintasi kuuntelemalla sisintäsi.

3. Uskotko, että jokaiselle on olemassa yksi ainoa elämäntehtävä? Oma juttu ei ole näin lukittu, sillä elämäntehtävä muuttuu ja elää oman kasvun myötä. Anna itsellesi lupa haluta eri asioita eri elämänvaiheissa.

Asiantuntijana uravalmentaja Riikka Pajunen, montevista.fi.

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Adobe Stock