Kasvissyönnistä

Vierailija

Olen ollut kasvisruokavaliolla nyt muutaman viikon. Syön kyllä maitotuotteita ja kalaa.

Kaipailisin hyviä (ja halpoja) reseptejä sekä kokemuksia muilta kasvissyöjiltä.

Kommentit (11)

Vierailija

Itse oon ollut vege nyt vajaat 7 vuotta (täytän 19), syön maitotuotteita ja kananmunia, aika pitkään kalaa ja jossain välissä söin kanaakin hetken. Tyytyväinen olen!

Maitotuotteet ja kala on hyvä juttu, ei tuu sumplimista niin paljoa ja ruokavalio pysyy monipuolisena. Kunhan pidät huolen kalsiumin, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin saannista, oot selvillä vesillä. :) Mutta koska tosiaan kalaa ja maitoa, ei niistä ole tarvetta stressata ja tarkkailla turhia.

Käytätkö soijaa/linssejä/papuja? Niitä on kans hyvä käyttää, saa protskuja ja halpojakin ovat.( Soijarouhe ja suikaleet on hyvä turvottaa ennen käyttöä, myös ketittäminen käy. Itse teen niin esim. wokeissa, että laitan rouheen öljyn kanssa pannulle ja lisään veden myöhemmin, tulee rapeaa.) Tofu on myös hyvää, mutta melko kallista. :S

Oma bravuuri on linssikeitto:
rypsi/oliiviöljyä
sipuli, valkosipulin kynsi
vettä (niin, että linssit peittyy, ite en käytä paljoa)
n. 1 dl (punaisia) linssejä
n. 0,5 dl tummaa soijarouhetta
muutama porkkana
paprika
1 prk (400g) tomaattimurskaa
(muita, mitä vihanneksia haluatkaan)
mausteita (suola, chili, yrtit etc.)

Pese linssit. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa, kuullota sipulit ja valkosipuli. Lisää linssit, vesi, soijarouhe ja kuutioidut porkkanat. Anna kiehua n. 10 min, jotta linssit ja porkkanat pehmenevät. Lisää loput ainekset, tomaattimurska viimeisenä. Mausta ja anna hautua toiset 10 min (fiiliksen mukaan, kannattaa tarkkailla linssien pehmeyttä.)
Jos keitto on liian paksua, voit lisätä vettä myöhemminkin.

Myös wokit on hyviä ja helppoja:

öljyä
sipulia
Tuoreita tai pakastevihanneksia, kaikki käy
soijarouhetta tai -suikaleita/papuja/tofua
(vähän vettä)
mausteita

Jos käytät soijasuikaleita tai rouhetta, turvota niitä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaleissa menee kauemmin.
Pannu kuumaksi ja öljy pannulle, kaikki vihannekset ja soijat tms. sekaan. Kypsennä pannulla, mausta.
PS. helpon pastakastikkeen saat, kun lisäät tomaattimurskaa tai ruokakermaa.

Toivottavasti noista oli edes vähän apua. :) Tsemiä kasvisruokailuun!

Vierailija

2½ vuotta olen ollut ilman lihaa, tosin kalaa, kananmunia & maitotuotteita kyllä käytän. Tyytyväinen olen ollut, hyvältä maistuu, halvemmaksikin tulee (tosin vanhempien kanssa asun vielä) ja eettisesti hyvä valinta. Eettisistä syistä siis aloin itse kasvissyöjäksi, tosin äitikin tuli hommaan mukaan samalla kertaa. :)
Tsemppiä kaikille!

Vierailija

No mä en oo kauheesti vielä ite tehny ruokaa, kun koulussa syön päivällä. Soijarouheesta oon tehny kaalilaatikon, oli tosi hyvää. Täytyy tota linssikeittoo testata kyllä. Pitäis tehdä sellasia ruokia, että poikaystäväkin söis :)
Musta taas on tuntunut, että kasvisruoka tulis kalliimmaksi.. kun toiset sanoo että tulee ja toiset taas sanoo että tulee halvemmaks..

Vierailija

Halvemmaksi tulee, ihan varmasti. Tietysti jos kaiken proteiinin yrittää saada tofusta, sille tulee hintaa, mutta ei silti lähellekään lihan hintoja. Sienet ja pavut on hyviä ja halpoja proteiinin lähteitä.

Itse tykkään tehdä sienirisottoa - tarkkaa reseptiä en osaa antaa, sori, laitan vähän mitä sattuu oman maun mukaan, mutta perustarvikkeet on arborioriisi, sipuli, sienisilppu, ja kasvisliemeä litra joka lisätään pari desiä kerrallaan, annetaan imeytyä ja taas lisää. Menee joku 30-45min, mutta on vaivan arvoista. Sitten joku voimakasmakuinen juusto kuten parmesan lopuksi päälle. Isoista sienistä saa paistamalla myös kivoja pihvejä. Niillä sitten vain hampurilaista väsäämään.

Jos kananmunaa syöt, kaikenlaiset munapiirakat (a la quiche lorraine) on kivoja kasviksilla, sienillä ym. Pohjan voi tehdä murotaikinasta, tai perunasta jos haluaa enemmän sisältöä siihen. Munaa ei tarvi olla kuin 1-2, jatka maidolla jonkun parin desin verran ja laita lempikasviksia pohjan päälle, ja mausteita.

Tuoreita yrttejä ei muuten voita mikään. Niillä saa vähän elottomammankin ruuan maistumaan hyvältä kunhan ei kuumenna niitä kuoliaaksi, ja muutenkin ne on paljon maukkaampia kuin kuivayrtit, ja halvaksi tulee kun kasvattaa itse. Minulla kasvaa esimerkiksi persilja (ei sitä mautonta kiharaa vaan suoralehtistä versiota), basilica, korianteri ja timjami yleensä vuoden ympäri ikkunalaudalla. Kivannäköisiä kasvejakin vielä.

Vierailija

Ei kyllä kasvisruoka kalliimmaksi tule. Tai ei ittellä ole kalliimmaksi tullut. Soijarouhe on halpaa. Ja tofua voi tehdä itse. Osta pussi soijapapuja (maksaa alle kaksi euroa) ja juoksutetta. Kannattaa kokeilla samalla saat "oheistuotteena" soijarouhetta.
Ja soijarouhepyörykät ovat hyviä:
*soijarouhetta lioitettuna
*Tomaattia
*sipulia
*Paprikaa
*Mausteita
*Kananmunaa
*Vehnäjauhoja jos seos on liian ohutta
ja kaikki sekaisin ja muotoillaan palloiksi ja uuniin 200asteeseen joksikin 15minuutiksi.

Vierailija

Tosiaan, jos miettii esim, että kasvisruuassa soijarouhe korvaa jauhelihan proteiininlähteenä, tulee halvemmaksi ja paljon! Yksi soijarouhepussi maksaa sen 3-4 e ja siitä syö kuukauden!

Tofu kaupasta ostettuna (varsinkin jos haluaa eettisesti tuotettua/luomua) tulee kalliiksi kyllä.
Jännä toi tofun tekeminen ite, enpä oo kokeillut. Pitänee! :)

Vierailija

Oon ollu ny lähes semivege suunnilleen parisen vuotta. Muutaman kerran tullu hirveä syötyä, kun isä metästää sitä ja mullekkin kaupunkiin sitä mukaan välillä pistää. Pääasiallisesti kuitenki menee kala- ja kasvislinjalla. Ja kana, sillon ku se on tarjouksessa.

Vegaaniksi ryhtymistä oon kyllä miettiny. Vältän maitotuotteita jo nyt, ja nehän on eettisesti jopa kyseenalaisempia kuin kala. Samoin kananmunat. Ainakin jos ei luomua osta ja ajattelee eläinten kohtelun periaatteella. Kuitenkin olen allerginen pavuille, ja täysin vegaanina eläminen tulisi hiukan kalliimmaksi kuin nykyinen ruokavalio, ja siihen ei vielä ole varaa. Ehkä joku päivä :D Kaikenkaikkiaan keholla on paljon kevyempi ja parempi olo, kun ei syö raskaampaa lihaa, kun kaikki sulaa helpommin.

Joku aika sitten oli muuten tullut kilpailija Alpro Soyalta kotimaiselle tofulle. Kiinteä ja maustamaton, ja hintaa oli alle kaksi euroa paketille, melkein saman kokoinen kuin kalliimpi vastaava. Tätä onkin nyt tullut sitten suosittua moneen otteeseen. Tuote ei ole suomen standartien mukaisesti luomu, mutta joidenkin eurooppalaisten mukaan kyllä. Ilmeisesti kasvissyöntikin lisääntynyt huimasti kun kilpailua tulee kunnolla pikkuhiljaa :D

Vierailija

Itse syön kyllä lihaakin, mutta samasta taloudesta löytyy parikin kasvissyöjää joten kasvisruuat ovat tuttuja (: Tässä pari lemppariani:

Aasialainen kaali-viherpapusalaatti

100 g keräkaalia
1 porkkana
100 g pakastettuja vihreitä papuja
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa

Suikaloi tai raasta kaali ja porkkana. Höyrytä tai keitä pakastepapuja minuutin ajan ja jäähdytä pavut nopeasti, esimerkiksi kylmässä vedessä tai jäiden päällä.
Sekoita öljy, omenaviinietikka ja suola kaalin ja porkkanan joukkoon huolellisesti. Lisää pavut ja persilja ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.

Välimeren vihanneskeitto

2 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
2 - 4 valkosipulinkynttä
5 tomaattia
1 rkl öljyä
2 rkl tomaattisosetta
7,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
rouhittua mustapippuria
1 tlk (400 g) kidneypapuja
tuoretta, hienonnettua basilikaa

Huuhtele kasvikset. Kuori ja paloittele porkkanat, paloittele lehtiselleri ja kesäkurpitsa. Kuori ja hienonna sipulit. Lohko tomaatit.
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää tomaattisose, sipulit ja porkkana. Kuullota muutaman minuutin ajan sekoitellen.
Lisää lehtiselleri, kesäkurpitsa ja vesi. Keitä muutaman minuutin ajan.
Lisää tomaatit, kasvisliemikuutio ja pippuri. Hauduta 10 minuuttia.
Lisää lopuksi valutetut pavut. Kuuemnna ja mausta basilikalla.

Vierailija

Itse olen siirtymässä hitaasti vegeksi. Punanen liha on jäänyt pois ja seuraavaks jää pois kala ja valkoinen liha. Ensin toki opettelen syömään tofua ja soijatuotteita. Tänään ostin soijarouhetta ja -suikaleita. Saa nähdä millaista ruokaa niistä pystyy taikomaan. Oon innoissani niiden proteiini- ja kuitupitoisuudesta:D.

sörriäinen sienet eivät ole hyvä proteiinin lähde. Lajista riippuen ne sisältävät vain n.1-2% proteiinia. Niissä on suurimmaksi osaksi nestettä ja vain vähän kiinteää tavaraa, joka tekee niistä toisaalta hyvin vähäkalorisia.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat