Kissa yksiöön - Harrastukset

Lucky Lady
Darvi
Jätit vastaamatta viimeeksi, että miksi kissan tilanne on toinen kuin villieläimen. Tässä se perustelykyvyttömyys taas korostuu. Miksi kissaan pitäisi suhtautua toisella tapaa kuin siiliin?

Enkä jättänyt, sinä vain jätit sen lukematta. Ero on siinä, että kissa ei ole Suomen luonnossa luonnonvarainen eläin, eikä se selviä siellä ilman ihmistä. Kissa on kesyeläin, lemmikki, joka on syntymä kuolemaansa asti ihmisen hyväntahtoisuuden varassa. Ja jos meinasit vedota ns. villikissoihin joita Suomessakin elää, niin mistähän luulet niiden olevan peräisin? Ne ovat kesykissojen jälkeläisiä, jotka on hylätty tai jotka ovat karanneet. Näitäkin kissoja tuolla ulkona liikuskelee, mutta ne eivät elä kauan. Ensimmäinen talvi tappaa useimmat, ja seuraava talvi loput niistä, joita ei oteta kiinni tai jotka eivät onnistu pysyttelemään hengissä ihmisasutuksen lähellä. Viskaapa kissa jonnekin erämaahan jossa ei ole ihmisasutusta kymmenien kilometrien säteellä. Siinä ei paljon hiirestystaidot lohduta pientä eläintä kun pakkanen syö korvat, tassut ja hännänpään, ja ohikulkeva kettu loput.

Ja mitä tulee kissan ikuunasta ulos katselemiseen: tietenkin se seuraa ulkomaailman tapahtumia. Kissa on aktiivinen ja utelias eläin, ja ikkunan takana liikkuvat linnut, hyönteiset, ihmiset jne. ovat mukavaa ajankulua. Ikkunan sisäpuoli on kuitenkin kissan ikioma reviiri, eikä sisäkissalla ole hinkua sitä suurentaa.

Niin ja Darvi, niistä neliöistä: tottakai 100 neliötä on kissalle mukavampi asunto kuin vaikkapa 24, mutta se ei tarkoita sitä etteikö se voisi elää onnellisena siinä pienemmässäkin. Jos kissalla ei ole ikinä ollut kymmeniä kilometrejä kattavaa reviiriä, se ei sitä kaipaakaan.

Rekkaapa itsesi Incat.fi -foorumille. Siellä voit tapella näistä periaatteistasi kissat vielä minuakin vakavammin ottavien (ja niitä vuosikymmenet minua kauemmin harrastaneiden) ihmisten kanssa. Saattaisit saada ihan uusia näkökulmia.

Sivut

Kommentit (70)

marimma
Miffy
Onkohan niin ettei tiedä? Miksköhän kissat aina tykkää istua ikkunalaudalla? Ehkä ne tahtoo ulos :(

Monastikko ne valittaa että haluavat ulos?
Ja voihan ne viedä ulos, valjaissa. Ei se sen kummempaa ole kuin että päästää pihalle vapaana. Ainoa vaan että ovat turvassa enemmän koska omistajan valvovat silmät on lähellä.

Meidän kissatkin kattelee pihalle.
Kattelee ihmisiä, mutta silti jahtaavat kyllä mielummin sisällä kärpäsiä ja yöperhosia ja vaan haistelee ulkoilmaa. Jos nuo pihalle vie niin samantien ne kyllä haluaa jo sisälle. Siihen malliin aina juoksevat takasin rappukäytävää kohti. Eli eipä hirveästi vaikuta siltä että oikeasti pihalle haluaisivat :roll:

marimma
Darvi
On se neliöistäkin kiinni. Itsensä pettämistä luulla, että jos eläimen luontainen reviiri kattaa jopa kymmeniä kilometrejä, niin sen viihtymiseen ei vaikuttaisi elintilan radikaali rajaaminen.

Jos puhutaan JO MAALLA ELÄNEESTÄ VAPAASTI KULKENEESTA kissasta joka sitten otetaan kerrostaloon niin totta helkkarissa se ei sopeudu ja masentuu ja muuta. Mutta jos kissa on PIENESTÄ ASTI OLLUT KERROSTALOSSA niin totta helkkarissa se tottuu sinne eikä valita että haluaa pihalle, koska ei tiedä mitä menettää, mutta voi silti ihan yhtä onnellista elämää viettää sisällä.

Darvi
Lucky Lady
Kissan viihtyminen asunnossa ei ole neliöistä kiinni, vaan kiipeilypaikoista, piiloista, leluista, seurasta...ja myöskin siitä miten ne neliöt on käytetty, eli onko kissalla tilaa juosta väistelemättä jatkuvasti huonekaluja.

On se neliöistäkin kiinni. Itsensä pettämistä luulla, että jos eläimen luontainen reviiri kattaa jopa kymmeniä kilometrejä, niin sen viihtymiseen ei vaikuttaisi elintilan radikaali rajaaminen. Jos asunnon koko on 1 neliö, niin ei siinä auta kuinka hyvin se on käytetty. Tämä fiktiivinen esimerkki vain osoittamaan ajatuksesi perustevanlaatuisen virheellisyyden. Kaksi neliötä on parempi kuin yksi ja neljä on parempi kuin kaksi jne. Mitä suuremmaksi elinympäristö kasvaa, niin sitä vähemmän lisäneliöt vaikuttavat ja lopulta kun saavutetaan luontaisen reviirin koko, niin lisäneliöillä ei ole merkitystä. Luonnollisesti jo paljon ennen tätä lisäneliöiden merkitys on minimaalinen. 20 neliön asunnossa kissa ei pääse täyteen vauhtiinsa. Ja sinulle on varmaan pakko huomauttaa, että vaikka kissa voi viihtyä pienessä asunnossa, niin se ei tarkoita, etteikö se viihtyisi paremmin isommassa.

Lucky Lady
kuinka kipeästi asennemuutosta maaseudulle(kin) kaivataan. Vallalla kun on edelleen alkukantainen käsitys kissan asemasta arvottomana eläimenä, hiirten pyydystäjänä, joka ei tarvitse sen kummempaa hoitoa tai huolenpitoa, koska kun yksi kuolee, tilalle tulee heti monta. Nehän ovat vain kissoja. :evil:

Vaikuttaa siltä, että sinä olet se joka erityisesti kaipaisi asennemuutosta. Suhtaudut asiaan sokealla kiihkolla etkä kykene tai ole halukas näkemään muita näkökulmia. Kissan arvo on ollut hiirten pyydystämisessä. Tekniikan kehittyessä tämä hyöty on vähentynyt ja tilalle tullut seuran hyöty.Tässä kohtaa täytyy kuitenkin muistaa, että arvo on subjektiivinen. Se että sinä arvostat kissoja ei tarkoita, että muiden pitäisi. Jätit vastaamatta viimeeksi, että miksi kissan tilanne on toinen kuin villieläimen. Tässä se perustelykyvyttömyys taas korostuu. Miksi kissaan pitäisi suhtautua toisella tapaa kuin siiliin?

Lucky Lady

Niin no tietysti paljon on hyvin hoidettujakin kissoja, en minä sitä kielläkään. Enemmistöllä kissanomistajista tuntuu olevan joku järki mukana siinä eläimenpidossa. Ihan liikaa vaan on niitäkin joilla ei ole.

Esim. yksi omistani haettiin Rantasalmelta navetasta. Pentueen muut pennut oli jo tapettu (emäntä väitti että eläinlääkäri oli lopettanut ne, olivat näyttäneet "niin söpöiltä, kuin olisivat nukkuneet siinä rivissä" :evil:. myöhemmin nämä ihmiset tunteva kaverini kertoi että ihan itse olivat kyllä vääntäneet niskat nurin) lukuunottamatta minun pentuani sekä yhtä toista, jolle oli kenties myös luvassa koti. Emäntä mietiskeli, että ehkäpä he sittenkin tekisivät niin, että lopettaisivat sen emon, ja pitäisivät sen toisen pennun.. Mikähän logiikka taas tässäkin jylläsi? Ja joka vuosi nämä tyypit lopettavat sen pari pentueellista koska eivät saa leikkautettua sitä narttua. Vuosittain heiltä myös jää kissoja vieressä kulkevalla tiellä autojen alle. Tämän kertoivat kun päivittelin tien läheisyyttä. Kyllä teki pahaa. Onneksi sain edes yhden pennun pelastettua sieltä, oli sekin tyhjää parempi.

marimma
herkku
mä oon nyt varmaan ihan huono ja paha ihminen mutta ei se musta niin erikoista oo että maalla kissanpennut tapetaan, se saattaa vaan olla niin vaikea homma ettiä 10 kissanpennulle koti.

no siis tälläset minä ainakin ymmärrän ihan helposti. Itelläkin oli joskus 17 kissaa nurkissa pyörimässä yhtä aikaa niin olihan siinä ahdasta vaikka ne kävi vaan kuistilla syömässä ja muuten olivat vapaana. Mutta eihän se ole kuin elämän kiertokulkua tämäkin. Osa tapetaan, ellei kaikkikin.

Mutta lähinnä näitä "ei meidän kissalle käy millonkaan mitään vaikka se ulkona toisten mailla käykin" tyyliset kissojen omistajat on minusta niitä raivostuttavimpia kun tuppaavat sitten tulee itkemään että kun joku ajo mun kissan yli tai muuta..

niin ja tästä kerrostalo+kissa touhusta täytyy sanoa sen verran että kyllä yksiöön mahtuu helposti kaksi tai kolmekin kissaa, jos vaan sille on sitä virikettä (kiipeilytilaa/raapimispaikkaa/unipaikkaa/leikkikaluja jne) kuten Lucky Lady taisikin sanoa.

Myoni

[/quote]Darvi:
Niin aiotko kertoa syyn sille, että miksei kissaa pitäisi päästää ulos vapaasti. kun ollaan luonnossa? Kertomuksesi ei liittynyt siihen. Sillä voi perustella sitä, että miksi kissa pitää päästää takaisin sisälle.

Siitä sitten päättelet, ettei kissa halua ulos, kun se ei tykkää siitä, kun väkisin laitatte sen ulos. Ei tullut mieleen, että kissaa ei silloin juuri huvittanut mennä ulos ja murjottaminen sun muu johtuu siitä, että pakotatte sen johonkin, mitä se ei halua. Koska viette kissa jonkin matkan päähän, niin tästä voinee päätellä, että asutte kaupunkimaisissa olosuhteissa. Minä olen puhunut kissan pitämisestä vapaana villissä luonnossa eikä kaupungissa.

Mitä tulee pätemisyrittelyysi pelosta, niin ensin kannattasi tarkistaa, että mistä olikaan kyse. Sanoit: "mun kissa pelkää ulkoilmaa ja luontoa ihan valtavasti ja ahdistuu, kun joutuu oven ulkopuolelle luontoon." Siis minkälainen se luonto olikaan siinä oven ulkopuolella, jos kerran kissa viedään jonnekin kauemmaksi ulkoilemaan?[/quote]

Siksi ei pidä päästää ulos eläinsuojeluyhdistyksestä otettuja kissoja, sillä se ei edistä niiden toipumista. Ulkona ne muistavat ne viikot/kuukaudet, jotka ovat joutuneet siellä viettämään ja mahdollisesti säikähtävät niin paljon, että juoksevat karkuun. Paniikissa ne eivät enää välttämättä osaa takaisin kotiin. Jos kissan vie tuntemattomaan luontoon, ei se välttämättä silloinkaan palaa takaisin. Kaupungissahan kissoja ei jo järjestyssääntöjen mukaan saa päästää vapaasti ulos. Miksi en sitten päästäisi muita kissoja ulos? Vastaus tuli taas tuolla aikaisemmassa, eli en luota muihin ihmisiin. Joku paha naapuri saattaa tappaa kissan tai joku vahtikoira raadella jne.

Voi voi, vai että väkisin päättelen, että kissa haluaa ulos... :roll: Kyllä tuon katin kanssa ollaan jo sen verran aikaa vietetty, että tiedän, ettei se koskaan halua ulos. Myös mökillä, jos ulko-ovi on auki ja vapautta piisaisi vaikka kuinka, ei kissa halua sinne lähteä. Ja miksi sitten vien kissan "väkisin" ulos? Sille tekee hyvää saada virikkeitä valjaissa.

Luonto oven ulkopuolella on harvinaista HKI:ssä, sillä on nurmikkoa, meren rantaa ja luonnonsuojelualuetta, mutta kissan kantaminen kannattaa, sillä täällä eläinrakkaassa ympäristössä liikkuu myös paljon koiria, joita kissani ei oikein siedä.

[/quote]Minä olen puhunut kissan pitämisestä vapaana villissä luonnossa eikä kaupungissa.[/quote]

Ja minä olen puhunut eläinsuojeluyhdistyksestä otetun kissan päästämisestä ulos vapaasti.

Aimée
marimma
Aimée
Kuten jo aiemmin sanoin, niin kyllä meillä toinen kissa kertoo ja todella kovaan ääneen kun se tahtoo ulos ja ravaa ulko-ovella tai parvekkeen ovella. Ulko-oven väliovenkin se avaa pihalle pyrkiessään.

Onko kissa joskus päässyt vapaana pihalle?
Onko se pentuna asunu "vapaana"?
Onko kissa leikattu?
Puhutaanko kollista vai nartusta?
Minkä ikäisestä?

1.Kissaa on pidetty vapaana valvovien silmien alla pihalla (on myös parvekkeen kautta karkaillut edellisessä asunnossa katolle) kuten myös toistakin kissaamme jota sitten taas ei ulkoilu voisi vähempää kiinnostaa. Tässä tulevat taas nämä kissojen erot :wink:
2. Pentuna kissa ei ole asunut vapaana, kerrostalosta lähtöisin tuo neiti.
3. Kissaa ei ole leikattu ja siitä lähtien kun se saatiin (4kk ikäisenä) niin on pyrkinyt ulos aina.
4. Tuli ilmi jo aiemmin kohdassa 2
5. Kissa on täyttänyt vuoden verran nyt

marimma
Kissatkin on yksilöllisiä, tiedän sen.

Tätä mieltä minäkin, ei kissoja voi todellakaan lokeroida, kuka tykkää mistäkin ja kuka kaipaa ja tahtoo mitäkin.

Lucky Lady
Darvi
Lucky Lady
Ei se näemmä ole sinullekaan selvää, miksi lemmikit tai maatilan kissat ovat täysin eri asia kuin villieläimet. Ihmiset ja kissat ajattelevat eri tavoilla, mutta myös samoilla tavoilla. Aivan kuin ihmiset ajattelevat eri tavoilla, mutta myös samoilla tavoilla. Jos jokin perustelu on pätevä vain kissoille, niin voisi osoittaa, että miksi se on pätevä vain kissoilla eikä ihmisillä. Kissa ja ihminen ovat kummatkin nisäkkäitä ja eläneet symbioosissa melkein 10 000 vuotta. Jokirapu taas on geneettisesti paljon kauempana eikä elä ihmisen kanssa.

Puhuin konkreettisesti loisista. Ne liittyivät sinun perusteluihisi, kuten jo kerroin. Kissojen hankkiminen ei taas liity maalla vapaasti eläviin kissoihin, kun niitä ei erityisesti tarvitse hankkia, kun ovat aina lisääntyneet omia aikojaan. Miksi ihmisen täytyy pitää kissasta parempaa huolta kuin luonto pitää omistaan? Villieläimet liittyvät, koska puhumme eläimistä.

Anteeksi vaan, mutta en edelleenkään onnistu näkemään mitään syytä sotkea susia ja suolinkaisia tähän keskusteluun. Puhe on kissoista, ja vain kissoista, sekä niistä huolehtimisesta, ei eläimistä yleensä tai kissojen ja ihmisten ajatusmaailmojen erosta. Ne maatilojen kissat lisääntyvät omia aikojaan, joo, mutta kyllä ne sinne maatiloille ovat ihmisen aloitteeta päätyneet, ja jääneet sitten enemmän tai vähemmän oman onnensa nojaan. Enkä kyllä jauha enää yhtään lemmikkien ja villieläimien eroista. Minulle ero on kristallinkirkas, mutta sinulle näköjään ei. Se taas ei ole minun ongelmani.

Mikä hiton perustelu millekään on se, että kissa ja ihminen ovat molemmat nisäkkäitä? En nyt tajunnut tuon älykkään huomion yhteyttä..öö..yhtään mihinkään. Ellet sitten koettanut perustella sillä sitä, että kissa ylipäätänsä kesyyntyi. (Jos yritit sitä, metsään meni.)

Darvi

Lucky Lady
Ei se näemmä ole sinullekaan selvää, miksi lemmikit tai maatilan kissat ovat täysin eri asia kuin villieläimet. Ihmiset ja kissat ajattelevat eri tavoilla, mutta myös samoilla tavoilla. Aivan kuin ihmiset ajattelevat eri tavoilla, mutta myös samoilla tavoilla. Jos jokin perustelu on pätevä vain kissoille, niin voisi osoittaa, että miksi se on pätevä vain kissoilla eikä ihmisillä. Kissa ja ihminen ovat kummatkin nisäkkäitä ja eläneet symbioosissa melkein 10 000 vuotta. Jokirapu taas on geneettisesti paljon kauempana eikä elä ihmisen kanssa.

Puhuin konkreettisesti loisista. Ne liittyivät sinun perusteluihisi, kuten jo kerroin. Kissojen hankkiminen ei taas liity maalla vapaasti eläviin kissoihin, kun niitä ei erityisesti tarvitse hankkia, kun ovat aina lisääntyneet omia aikojaan. Miksi ihmisen täytyy pitää kissasta parempaa huolta kuin luonto pitää omistaan? Villieläimet liittyvät, koska puhumme eläimistä.

Ajattelin että pelkäisit kissan saavan vaikka jotain loisia raa'asta lihasta, kun et halua kissaa vapaanakaan pitää peläten tauteja.

Myoni
Niin aiotko kertoa syyn sille, että miksei kissaa pitäisi päästää ulos vapaasti. kun ollaan luonnossa? Kertomuksesi ei liittynyt siihen. Sillä voi perustella sitä, että miksi kissa pitää päästää takaisin sisälle.

Siitä sitten päättelet, ettei kissa halua ulos, kun se ei tykkää siitä, kun väkisin laitatte sen ulos. Ei tullut mieleen, että kissaa ei silloin juuri huvittanut mennä ulos ja murjottaminen sun muu johtuu siitä, että pakotatte sen johonkin, mitä se ei halua. Koska viette kissa jonkin matkan päähän, niin tästä voinee päätellä, että asutte kaupunkimaisissa olosuhteissa. Minä olen puhunut kissan pitämisestä vapaana villissä luonnossa eikä kaupungissa.

Mitä tulee pätemisyrittelyysi pelosta, niin ensin kannattasi tarkistaa, että mistä olikaan kyse. Sanoit: "mun kissa pelkää ulkoilmaa ja luontoa ihan valtavasti ja ahdistuu, kun joutuu oven ulkopuolelle luontoon." Siis minkälainen se luonto olikaan siinä oven ulkopuolella, jos kerran kissa viedään jonnekin kauemmaksi ulkoilemaan?

marimma
Myoni
Marimma, mielestäni esimerkkisi valjaista ja ihmisen säännöistä oli vallan mainio ja hyvin kuvaava!

Kiitos :roll:
Joskus tohkeissaan selittää näköjään hyviäkin juttuja.

Aimée
Kuten jo aiemmin sanoin, niin kyllä meillä toinen kissa kertoo ja todella kovaan ääneen kun se tahtoo ulos ja ravaa ulko-ovella tai parvekkeen ovella. Ulko-oven väliovenkin se avaa pihalle pyrkiessään.

Onko kissa joskus päässyt vapaana pihalle?
Onko se pentuna asunu "vapaana"?
Onko kissa leikattu?
Puhutaanko kollista vai nartusta?
Minkä ikäisestä?

Kissatkin on yksilöllisiä, tiedän sen.

Esim. leikkauttaminen. Aina sanotaan että kolli kissa rauhottuu. No ei meillä, meillä kolli alko vasta leikkimään kunnolla kun se leikattiin.
Kyllä se nurkkiin kuseminen loppu ja se hirveä mouruaminen, oikeastaan ihan just ne minkä takia se vietiin leikkautettavaks, mutta toisaalta onni että saatiin leikkisä kissa takasin.

Kolli on pidetty koko pentu ajankin sisällä. Se ei siis ole päässyt vapaana menemään koskaan. Neitikin on pidetty aina sisällä joten sama juttu sen kanssa. Kolli on nyt puoltoista vuotias ja neiti n. vuoden.

Kolli istuu meillä vaan aina ikkunalla ja seuraa ihmisiä ilman sen suurempia äänen käyttöjä. Neiti taas kyttäilee ikkunalla vaan kärpäsiä ikkunoitten välissä ja joskus niitä ihmisiäkin, ainakin jos pihalta kovempaa ääntä kuuluu. Ei kertaakaan oo mouruttu että pihalle halutaan, ainakaan ikkunan kautta.

Pari kertaa on kuulunu ovella mouruamista, sekin on loppunu kun on heitetty kumirottaa kehiin. Ei siis mikään hirveän pakko ole näköjään pihalle päästä kun kumirottakin kelpaa pihalle menon sijasta.

Yksilöllistä, mutta veikkaan että suurimmaks osaks nuo kissan ikä, onko pentuna päässy pihalle vapaana, onko aikuisena päässy pihalle vapaana, onko leikattu jne. kysymykset kyllä kertoo melko paljon niistä kissan himoista sinne pihalle.. :roll:

Aimée
marimma
Miffy
Onkohan niin ettei tiedä? Miksköhän kissat aina tykkää istua ikkunalaudalla? Ehkä ne tahtoo ulos :(

Monastikko ne valittaa että haluavat ulos?
Ja voihan ne viedä ulos, valjaissa. Ei se sen kummempaa ole kuin että päästää pihalle vapaana. Ainoa vaan että ovat turvassa enemmän koska omistajan valvovat silmät on lähellä.

Kuten jo aiemmin sanoin, niin kyllä meillä toinen kissa kertoo ja todella kovaan ääneen kun se tahtoo ulos ja ravaa ulko-ovella tai parvekkeen ovella. Ulko-oven väliovenkin se avaa pihalle pyrkiessään.

Lucky Ladylle sen verran että hinnat vaihtelee suuresti kissan leikkauttamisessa, kaupunkialueella voi hyvinkin humahtaa se satanen siihen, mutta pienillä paikkakunnilla tai juurikin maalla hinnat on viidestäkympistä johokin seittemäänkymppiin. Aika ihmiskohtaista kylläkin on että kuka sen sitten tahtoo maksaa, asuttiinpa missä hyvänsä.

Olishan se ihanteellista että ne jotka eivät halua pentuja tai kadonneita kissoja, leikkauttaisivat kissansa tai hoitaisivat kunnolla, mut näin tuskin tulee koskaan olemaan ja sama pätee kaikkien muidenkin eläinten kohdalla, onneks kolikollakin on kuitenkin kääntöpuolensa ja niitä jotka hoitaa asian kunnolla on olemassa.

Myoni

>>Myoni kirjoitti:
>>ymmärrän täydellisesti säännön, miksi kissaa EI SAA PÄÄSTÄÄ ulos >>ilman valjaita.

> Darvi kirjoitti: Jakaisitko ymmärryksesi?

Mielelläni jaan, kun jaoin sen jo tuossa alemmassa, mitä itse lainasit. Jos et itse ole koskaan ottanut eläintä eläinsuojeluyhdistyksestä, sinuna en väittäisi niin kiivaasti kissan kaipaavan ulkoilmaa ilman valjaita. Eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläimet nimittäin ovat ihan oma lukunsa tässä keskustelussa, sillä niihin ei voi soveltaa samoja toimintaperiaatteita kuin esim. puolivilliintyneinä syntyneisiin navettakissoihin.

Sanotaan sama taas uudestaan (huoh..). Eli, sääntöhän koskee nimenomaan eläinsuojeluyhdistyksen kissoja (monet kasvattajat saattavat toivoa samaa, kun ehkä ovat tietoisia eläinsuojeluyhdistykseen tulevista onnettomista eläimistä). Jos aikaisempi omistaja on päästänyt kissan ulos ja ei takaisin sisään, niin mitenköhän luulet, että käy. Kokemukset omasta naukujastani: Kissani turkki oli stressistä ja liasta lähtenyt miltei kokonaan ja se oli laihtunut olemattomaksi, kun se löydettiin. Se siitä luontaisista saalistusvaistoista, niitä katsos kun ei aina voi kaupunkioloissa käyttää. Ensimmäisen kuukauden ajan luonani kissa oksensi ja ripuloi, kun ei ollut tottunut syömään ja rakensi luottamustaan. Seuraavassa kuussa turkki alkoi jo kiiltää ja painoa tuli tuntuvasti lisää. Nykyään se jo pystyy syömään raakaa naudanlihaa ja raakaa kalaa sekä kuivanaksuja ja paino on jo yli neljä kiloa, eli oikein hyvä naaraskissalle. Miksiköhän tästä raa'an lihan syöttämisestä jotenkin pitäisi kauhistua? Nykyään kerrostalokoti on sen reviiri ja se nauttii kyllä ikkunasta ulos katsomisesta. Eri asia on olla ulkona.

>>Myoni kirjoitti:
mun kissa pelkää ulkoilmaa ja luontoa ihan valtavasti ja ahdistuu, kun joutuu oven ulkopuolelle luontoon. Ainoastaan kuljetuskopassa ulkona se tuntee olonsa jokseenkin turvalliseksi. Ajatelkaa nyt vähän, varsinkin ulkoa löydetty hylätty kissa on joutunut kokemaan valtavan stressin ennen kuin se on viety eläinsuojeluyhdisykseen. Kyllä kissalle jää muistijälkiä noista tapauksista ja kissa saattaa taas luulla, että se hylätään, eikä pääsekään sisään, mikäli joutuu valvomatta ulos.

>Darvi kirjoitti: Jos se pelkää ulkoilmaa ihan valtavasti, niin miten te oikein pystytte ulkoiluttamaan sitä? Eikös se silloin lähinnä tärise pelosta ja ole paikoillaan? Miten se valtava ahdistus ilmenee?

Oletkohan koskaan omistanut kissaa? Kissahan ei tottumattomana valjaissa kovin pitkälle kulje, joten "ulkoiluttamisesta" tuskin tarvitsee kuvitella, että kuljetaan monen kilometrin lenkkejä. Kannetaan kissa siis sylissä läheiselle rauhalliselle merenranta-alueelle ja lasketaan alas. Siellä sitten hitaasti ja rauhallisesti tutustutaan ulkoilmaan. Kissallahan on muitakin pelon ilmaisuun tarkoitettuja keinoja kuin tärinä, mitä harvemmin edes on. Omistaja kyllä osaa lukea kissan korvien ja hännän asennosta sekä vartalon muodosta, onko kissa peloissaan vai aggressiivinen vai tyytyväinen. Tietyllä naukumisen sävyllä voidaan myös ilmaista pelkoa.

Ja ehkäpä konkreettisin merkki ulkona olemisen kamaluudesta on se, että jos kissan nostaa oven ulkopuolelle, se maukuu onnettomasti sisään ja yrittää avata oven ja se, että kissa mököttää ensimmäisen puolituntisen sisään päästyään omistajilleen.

Marimma, mielestäni esimerkkisi valjaista ja ihmisen säännöistä oli vallan mainio ja hyvin kuvaava!

Tämä keskustelu tuskin johtaa mihinkään, sillä koko ikäni Helsingin keskusta-alueen lähellä asuneena en voisi kuvitellakaan, että kissan päästäisi vapaana ulos juoksentelemaan. Se kun jäisi ihan varmasti auton tai sporan alle tai joku ihminen tekisi sille pahaa. Mökillä sen sijaan kun katselen naapurin navettakissoja, niin onnellisiltahan ne näyttävät, mutta ei yhtään sen onnellisemmilta kuin oma kissani, sillä oma otukseni on kotikissa, maalaiskissat usein puolivillejä. Ja vaikka asuisin jossain metsien keskellä, tuskinpa päästäisin kissaani siltikään vapaaksi, kun aina löytyy niitä hulluja naapureita. Rakentaisin juuri ison häkin, missä kissalla olisi paljon liikkumatilaa. Sellainen on nyt mökille ensi keskäksi suunnitteilla tuolle minun otukselleni.

Lucky Lady

Darvi

Lucky Lady

Villieläimet ovat asia erikseen. Sen sijaan kun kyseessä on kesy lemmikkieläin, joka on syntymästään asti riippuvainen ihmisestä, on mielestäni syytä miettiä millaisen elämän lemmikilleen haluaa tarjota.

En jaksanut vastata enää erikseen kysymykseesi siitä miksi villieläimet ovat eri asia kuin kissat, koska vastasin siihen jo ennen kun aloit asiaa tivaamaan. Lemmikit ja villieläimet ovat kaksi ihan täysin eri asiaa, enkä tätä ala enää yhtään tämän enempää perustelemaan, kun asian pitäisi olla harvinaisen selvä jopa sinullekin.

Samoin ihmisen ja kissan rinnastaminen ei toimi, koska kyseessä on kaksi eri lajia, jotka elävät, ajattelevat (sikäli kuin kissa "ajattelee") ja toimivat eri tavoin. Sama kuin olisit verrannut vaikka kissaa ja jokirapua. Niillä lajeilla on ihan yhtä paljon yhteistä kuin kissalla ja ihmiselläkin.

Darvi
Väität siis, että koska kissa ei selviä ilman ihmistä Suomen luonnossa, niin ihminen on velvoitettu pitämään sen elämä yhtä turvattuna kuin ihmisen elämä? Käytätkö tätä ajattelutapaa myös kaikkiin niihin eläimiin, jotka eivät selviä Suomen luonnossa ilman ihmistä? Lasketaanko tähän siis kaikki ne loiseläjät, jotka tarvitsevat juuri ihmistä elääkseen vai koskeeko tämä vain söpöjä karvaturreja?

Siis puhutko kirjaimellisesti loisista? Mitä ihmeen tekemistä niillä on minkään kanssa??? Kyse on pohjimmiltaan siitä, että kun ihmiset kerran kissoja hankkivat, ne pitää hoitaa kunnolla. Yksinkertaista. Villieläimet, loiset jne. eivät liity aiheeseen mitenkään, joten en tajua minkä ihmeen takia nekin on pitänyt tähän vetää mukaan.

Muoks. Ja siitä raa´asta lihasta. Sitä ne kissat meilläkin syövät, muun hyvänlaatuisen kissanruuan (eli ei-markettiruuan) lisäksi. Kissa on lihansyöjä, joten mitä kauhisteltavaa jossakin jauhelihassa on? Lihaahan kissa tarvitsee pysyäkseen terveenä, ei viljaa sun muuta kasvismössöä eikä myöskään sokeria tai väriaineita, joita markettien kissanruoat ovat täynnänsä. Mutta tämä on jo OT:ta, kysymyshän ei ollut kissan ravitsemuksesta.

Darvi
Myoni
ymmärrän täydellisesti säännön, miksi kissaa EI SAA PÄÄSTÄÄ ulos ilman valjaita.

Jakaisitko ymmärryksesi?

Myoni
mun kissa pelkää ulkoilmaa ja luontoa ihan valtavasti ja ahdistuu, kun joutuu oven ulkopuolelle luontoon. Ainoastaan kuljetuskopassa ulkona se tuntee olonsa jokseenkin turvalliseksi. Ajatelkaa nyt vähän, varsinkin ulkoa löydetty hylätty kissa on joutunut kokemaan valtavan stressin ennen kuin se on viety eläinsuojeluyhdisykseen. Kyllä kissalle jää muistijälkiä noista tapauksista ja kissa saattaa taas luulla, että se hylätään, eikä pääsekään sisään, mikäli joutuu valvomatta ulos.

Jos se pelkää ulkoilmaa ihan valtavasti, niin miten te oikein pystytte ulkoiluttamaan sitä? Eikös se silloin lähinnä tärise pelosta ja ole paikoillaan? Miten se valtava ahdistus ilmenee?

Myoni
Kotikissan paikka ei ole ulkona kaupunkioloissa!

Onko joku väittänyt, että olisi?

satuuh
Eikä kukaan tullu miule sanomaan, että on eläinrääkkäystä pitää eläintä näin pienessä asunnossa.

Et ole vain tavannut sopivaa kiihkoilijaa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat