PCOS monirakkulaiset munasarjat - Terveys ja hyvä olo

figaro
SunLion
mitäs figaro olet mieltä, jos epäilee tuota, kannattaako heti hakeutua tutkimuksiin vaikkei olisikaan lapsenhankinta ajankohtainen? Voiko se esim. aiheuttaa jotain vammoja noihin lisääntymiselimiin vai kuinka? Ja kun olet asiaan perehtynyt, niin mites tuo e-pillereiden syönti? kannattaisiko pysytellä muissa ehkäsykeinoissa vai onko se hoidon omaisena hyvä juttu?
PCO ei kaikilla vaikeuta lapsien saamista. Mikäli monirakkulaisuutta ilmenee normaalissa alatieultrassa gynellä käydessä, ei se välttämättä vielä ole hätäilyn aihe. Yleensäkin yritystä pitää olla noin vuosi takana ennen kuin tutkimuksiin kannattaa hakeutua.
PCO ei aiheuta minun käsitykseni mukaan mitään vammoja tms.
E-pillereissä ei ole mitään muuta kuin se, että voi pitää monirakkulaisuuden piilossa (niitä määrätään myös hoidoksi). Ne eivät siis aiheuta monirakkulaisuutta vaan pitävät sen poissa/piilossa.

Kommentit (10)

SunLion

mitäs figaro olet mieltä, jos epäilee tuota, kannattaako heti hakeutua tutkimuksiin vaikkei olisikaan lapsenhankinta ajankohtainen? Voiko se esim. aiheuttaa jotain vammoja noihin lisääntymiselimiin vai kuinka? Ja kun olet asiaan perehtynyt, niin mites tuo e-pillereiden syönti? kannattaisiko pysytellä muissa ehkäsykeinoissa vai onko se hoidon omaisena hyvä juttu?

haute

JepJEp. Mulla todettiin kans tuo.
Kuukautiset jäi pois, oli tosi pitkiä aikoja poissa. Sit menin lääkäriin ja ne siellä tutki ja sano et tuo ehkä lievänä. Nyt syön E-pillereitä ja kuukautiset tulee normaalisti, mut mietin aina tulevaisuuteen, ku niitä lapsia pitäs alkaa hankkia niin kaikki ei meekään ok. : /

figaro

Kannattaa todellakin muistaa, että monirakkulaisuus ei ole aina vain ylipainoisten ongelma - monirakkulaisuus itsessään hidastaa aineenvaihduntaa ja sen myötä paino voi nousta.
Painonpudottaminen ilman apua on myös ongelmallista juuri aineenvaihdunnan vuoksi. Kun pco on tekemisissä sokeriaineenvaihdunnan kanssa, on yksi lääkitysmuodoista sokerilääkkeet (ilman, että on diabetesta) ja sen myötä paino voi lähteä laskuun - estää myös makeanhimoa. Nämä karvankasvut sun muut on sitten tekemisissä testosteronituotannon kanssa..

Ja mitä tulee tupakointiin.. jokainen tupakoija tietää tupakoinnin riskit - oli pco tai ei.

Itsellä siis todettu monirakkulaisuutta enkä tiedä olisiko todettu jo aiemminkin, mikäli en olisi syönyt e-pillereitä 7 vuotta tai venyttänyt lapsien saamisen yrittämistä niin pitkälle.. E-pillerit pitävät pco:n piilossa.
Asia selvisi juuri lapsettomuustutkimusten yhteydessä ja lääkityksenä oli sokerilääkkeet (metformiinipohjaiset) ja naishormonit.

marimma

Kerro oma tarinasi :)
Onko kysyttävää aiheesta?

Lainaus:
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy jopa 10 %:lla naisista. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan.

Oireet

Monirakkulatauti voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyytta tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Liikakarvoitus on tavallista, ja siihen viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti ja selässä. Lisäksi voi olla aknea. Tila alkaa murrosiässä ja oireet lievittyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Ongelmia voi tulla myös raskauden aikana: verenpaine voi nousta ja raskausdiabeteksen vaara on suurentunut.

Tautiin liittyy myös aineenvaihduntaan liittyviä ongelmia, jotka muistuttavat ns. metabolista oireyhtymää 1. Kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt, ja tästä seuraa, että insuliinipitoisuus veressä suurenee ja rasva-aineenvaihdunta muuttuu.

Vaara sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin myöhemmällä iällä on suurentunut.

Taudin toteaminen

Monirakkulatautia voidaan epäillä oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Monirakkulaiset munasarjat todetaan emättimen kautta tehtävässä kaikututkimuksessa. Laboratoriossa määritetään sekä munasarjojen että lisämunuaisen tuottamien androgeenin pitoisuus. Ylipainoisilla kannattaa määrittää verensokeri.

Itsehoito

Keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Painonlasku voi säännöllistää kierrot ja raskaus voi alkaa ilman muita hoitoja. Painon normaalistaminen myös vähentää tehokkaasti alkuraskauden keskenmenovaaraa ja muita raskauteen liittyviä riskejä

Munasarjojen monirakkulatautiin voi liittyä myöhempää sairastuvuutta, kuten aikuisiän sokeritaudin ja sepelvaltimotaudin vaaroja. Elämäntavoilla tilanteeseen voidaan vaikuttaa, ja siksi riskistä on hyvä tietää. Liikunta on ruokavalion lisäksi hyvä hoitokeino. Se auttaa painonpudotuksessa ja parantaa insuliinin vaikutusta kudoksissa. Tupakointi lisää merkittävästi sairastumisen vaaraa sydän- ja verisuonitauteihin, ja se kannattaa ehdottomasti lopettaa.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuukautishäiriöt ovat hankalia, erityisesti jos vuodot ovat pitkittyneet tai on ylimääräisiä tiputteluvuotoja. Tutkimuksiin kannattaa myös lähteä, jos karvankasvu on lisääntynyt nopeasti, muutaman kuukauden sisällä.
Hoito

Hormonihäiriön hoidossa voidaan käyttää e-pillereitä, joilla kierto saadaan säännölliseksi. Lapsettomuuden hoitoon on käytössä muita hormonihoitoja. Insuliinin vaikutusta parantavia lääkkeitä, kuten metformiinia, on tutkittu monirakkulataudin hoidossa ja osalle potilaista niistä saattaa olla hyötyä.

Ehkäisy

Munasarjojen rakkulamuodostumiseen ei tunneta ehkäisyä. Sen sijaan siihen liittyviä oireita voidaan ehkäistä säännöllisellä liikunnalla, laihduttamisella ja painonhallinnalla.

Lainaus siis Terveyskirjasto.fi sivulta

figaro
SebuSebu
Kiitos kuitenkin !
Kai se on vain pakko odotella ensi viikkon loppuun.
Kai sitä vain elättelee toivetta että kaikki on ok, vaikka ultra sanookin toista.
Pidetään peukkuja :)

SebuSebu

Kiitos kuitenkin !
Kai se on vain pakko odotella ensi viikkon loppuun.
Kai sitä vain elättelee toivetta että kaikki on ok, vaikka ultra sanookin toista.

SebuSebu

Hei kaikille,

Haluaako joku, jolla on todettu PCOS kertoa millaiset labra tulokset on saanut. Olen yrittänyt etsiä minkälaisia arvoja ihmiset ovat saaneet, joilla epäillään PCOSää tai on todettu jo.
Itselläni on tutkimukset kesken, mutta polykystiset ovariot on jo todettu (ultraääni). Hormoonimääritykset viitealueella, mutta oireilen. Insuliiniresistenssi on todettu jo -95 (paastosokeri aina ok, mutta glukoosi rasituksessa laskivat n. 3 mmol/l ei nousua ollenkaan).

Eli labra tulokseni on:
LH on 11 U/l (viitearvo 1,1-11,6)
FSH 9,2 U/l (viitearvo 2,8-11,3)
SHBG 55 nmol/l (viitearvo 27-109)

Eli viitearvoilla mennään, joten osaako joku päätellä näistä jotain.
Metformista viimekäynnillä lääkäri puhui, mutta nämä tulokset nyt sitten päättävät sen aloitetaanko vai ei. Soittoajan sain vasta runsaan viikon päähän.
KIITOS jo etukäteen arvioistanne. Lopullisen dg saan sitten lääkäriltä (toivon mukaan :shock: )

kersa

Mulla todettiin tänään hieman pco:maiset munasarjat. Mulla ollut 15-vuotiaasta asti vuotohäiriöitä, tiputtelua ja jopa 7 kuukauden täysin vuodoton aika, löytyihän tällekin syy.. Lihon myös äärimmäisen herkästi, nytkin paino noussut yli 15 kiloa kolmessa vuodessa, vaikka liikun kohtalaisen paljon, enkä syö epäterveellisesti. Kilot kertyvät juuri keskivartaloon, ja mulla on äärimmäisen hidas aineenvaihdunta. Aknea, eikä hirsutismia mulla ei ole.

En mie ylipainoinen (BMI 22,6), mutta painoa olisi suunnitelmissa pudottaa vähäsen, jospa sitten auttaisi tähän pco:hon siinä samalla. Lääkäriin tarkempiin tutkimuksiin ja tietysti diabeteslääkkeiden toivossa menen kaiketi loppukesästä / syksystä.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat