Aurinkovoiteiden suojakertoimet? - Terveys ja hyvä olo

nauska87

Niin siis mitä noi suojakertoimet tarkalleen ottaen kertoo? Ja mistä tietää, että millaisia kertoimia pitäs millonkin käyttää? Tuli vaan tässä ennen matkaa mieleen...

Kommentit (6)

Disturbance

Ala tee sita, aurinkorasvat aiheuttaa syopaa!! Oon kirjottanut siita tonne "Toistuvat antibioottikuurit" -otsikon alle. Ota mieluummin ohut pitkahihainen ja aurinkohattu mukaan!

marru

Kannattaa ensinnäkin katsoa että aurinkovoiteesi suojaa sekä UVA ja UVB säteiltä.

http://www.yliopistonapteekki.fi/displayArticle.do?articleId=2152

Jos olet herkästi palavaa tyyppiä, suojaa ensimmäisillä auringon otto kerroilla ihosi 20-25 kertoimella. normaali iholle 15 ensimmäisiin auringon ottokerroille. Sanotaan että 60 suojakerroin ei enää ole iholle hyväksi.

Ja pikkulapsille ei suositella kovia kertoimia. Paras keino suojautua auringolta on vaatteen ja oleilla varjossa. Ja käyttää pienempiä kertoimia aurinkorasvaa.

Kun ihosi alkaa olla muutaman päivän kuluttua ruskettuneempi siirry matalampiin kertoimiin.

loppukesällä kertoimena riittää 5.
Usein vaan se rasvaaminen unohtuu sitten heinäkuulla viimeistään.

Kuitenkin sanotaan että seuraavana vuonna tulisi ostaa uusi purkki!
Mulla ei oo ikinä aurinkorasva loppunu kesken kauden! Eli purkin koolla ei ole merkitystä ostotilanteessa. Miksei niitä saa pienemmissä purkeissa?

kalliiksi tulee jos joutuu ostaan erilaisia kertoimia olevia voiteita.
Joten useimmilla on (luullakseni) vain yksi purkki, joka ei ole jokatilanteessa parasta mahdollista suojakerrointa.

Että johan meni vaikeeksi päättää mitähän kerrointa ostaisin seuraavalla kerralla?

Vai olisiko nuuka ja käyttäisin viimevuotisia rasvoja, kun mulla sattuu olla kolmea erilaista kerrointa niitä.

kivi
Disturbance
Ala tee sita, aurinkorasvat aiheuttaa syopaa!!

Kuulostaa turhalta kiihkoilulta. Kaikkihan tässä elämässä syöpää aiheuttaa, ilma, jota hengitämme, ruoka, jota syömme, jne.
Onko sitten parempi polttaa ihonsa auringossa ja altistua sitä kautta ihosyövälle?
Ja ekana tuli kyllä mieleen, että voisiko kyseessä olla tutkimus, jossa paljon aurinkorasvaa käyttävillä (iho?)syöpää esiintyy enemmän. Ihmekös tuo, kun siellä aurongonvalossa muutenkin kylpevät.

Mutta ei nyt ole tarkoitus hutkia, ennen kuin tutkitaan.
Mistä olet tietosi saanut, Disturbance? Tietolähde kiinnostaisi tässä tapauksessa erittäin paljon.

Ja sitten aiheesta, suojakertoimesta. Jos voit oleilla auringossa esim. 15 min palamatta, suojakertoimella 10 voit olla auringossa 10x15 min, eli 150 min = 2h 30min.
Eli kerro suojakertoimen luvulla se aika, jonka palamatta voit olla ilman voidetta.

Ja kantsii huomioida myös, että etenkin kaukomailla etelässä auringon säteily on tsiljoona kertaa voimakkaampaa, kuin Suomessa! Itse laitan vähintään suojakerroin 50:ä nahkaan, ohuet pitkät vaatteet päälle ja hatun päähän ulkomailla. Ja sitä aurinkorasvaa lisään tunnin-parin välein.
Nimittäin hiki ym kuluttaa voidetta ihon pinnasta pois ja sitäpaitsi ihmiset niissä testeissä lotraa voidetta muistaakseni n. 1 ml/1cm3 ihoa. Eli käytännössä suojausteho ei kuitenkaan ole niin hyvä, kuin teoreettisesti.

Ja sitten on vielä kahdenlaisia voiteita; kemiallisen tai fysikaalisen suojan sisältäviä. Fysikaalisissa on Ti(yleensä?)-pigmenttiä, joka jää ihon pinnalle kalvoksi, joka heijastaa säteet. Kemiallisista suojista en tarkemmin osaa kertoa, mutta jos on herkkä iho, kantsii valita fysikaalinen suoja. Se ei ärsytä niin paljon, koska jää vain ihon pinnalle suojaamaan.

kivi

Lisään nyt vielä, että munkin mielestä on parempi suojautua aurongolta vaatteilla ja varjolla, mutta varsinkin etelänmatkoilla aurinkorasva on myös ehdoton lisä.
Enkä edelleenkään usko, että aurinkorasvan käyttö olisi merkittävä syöpäriski, vaikka kävinkin vilkaisemassa Disturbancen kirjoituksia tuolta toisesta topicista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat