Vääriin luuloihin konvertoimisen pelillistämisestä

Vierailija

hei,

Minulla on tunne, että joku tämän sivuston käyttäjistä ja asiaan liittyvän lehden lukijoista, tietää minkälaisen pelimäiseksi luodun toiminnan (lue: häirinnän) kohteeksi mm. minä olen joutunut, ilmentyen niin Internetissä kuin tosimaailmassakin. Toiminta vaikuttaa helposti monistettavalta, joten kohteena voi olla monia muitakin, mutta nyt kun omassa elämässäni on amk-opintojeni valmistumisen muodossa alkamassa uusi vaihe, olisi mukavaa, jos voisi hiukan siivoilla turhanpäiväisyyksiä mielestä pois, eikä joku taho jatkuvasti niitä aktiiviseksi mielessäni kytkisi.

Laitan tämän viestin tähän siksi, että sen voi sitten esim. googlettamalla löytää ja ehkä lehti itsekin saa tästä jotain jutun ideaa. Tämä on tällainen sijoita-ja-juokse -tyyppinen kirjoitus, jonka tarkoitus on auttaa minua jossain määrin unohtamaan kerrotun asian häiritsevyys (kirjoittaminen on terapeuttista, vaikka sen miten toteuttaisi).

Pelimäisyydellä viittaan siihen, että osanottajajoukkoa kasvattava taho pyrkii konvertoimaan ihmisiä mukaan passiivisten väärään uskojien joukkoon, antamatta kuitenkaan suuremmin vihjeitä kuinka ripeää tämä konvertoiminen on. Aina ajoittain (esim. kerran parissa viikossa) jokin tapahtuma antaa ymmärtää, että jotain uhkaavaa on jo tapahtunut tai voi tapahtua.

Koulutukseltani olen valmistumaisillani tietotekniikan insinööriksi ja olen erittäin herkistynyt mobiili- ja verkkosovellusten tietoturvaongelmille. Tämä kirjoitus tuli mietittäväksi siinä yhteydessä kun äskettäin rekisteröidyin muutaman laajalti käytetyn deittipalvelun käyttäjäksi. Saatuani kahden eri palvelun kautta tiedokseni, että ns. ystäväpyynnöt, joita en ole koskaan lähettänyt, ovat tulleet hyväksytyiksi, palautuivat pienen viiveen jälkeen mieleeni mm. tilanteet, joissa minulle oli luotu (tietämättäni) deittiprofiili palveluun, jossa haen alaikäisiä 14-kesäisiä poikia, profiilissani väitetyn olevan 16-vuotias nuorukainen. Tuolloin ja tällä hetkellä olen 30+-ikäinen.

Kenellekään ei pitäisi olla mitään todellista syytä vihjailla millään tavoin mistään tiedät-kyllä-mistä -asiasta minuun liittyen, mutta saatan kyllä kuvitella lukuisia todellisia syitä, miksi jotkut haluaisivat innostaa muita luulemaan vääriä. Näillä syillä spekuloiminen ei ole kuitenkaan pääpointti tässä.

Johtuen siitä, että olen itse tehnyt jo kymmeniä erilaisia mobiili- ja verkkopalveluita, tiedän (monilta osin) kuinka helppoa tai vaikeaa on perustuu jokin tietynlainen palvelu. Tiedän myös kuinka kertyvää tietosisältöä voi muokata joko moderaattoreille ja muille avustajille luotujen käyttöliittymien kautta tai sitten suoraan fyysisissä tietokannoissa olevia tietoa muokaten (voi tehdä jälkiä jättämättä). Tiedän myös kuinka mobiililaitteisiin asennetut sovellukset lähettävät tietoa verkon yli ja kuinka huolimattomasti toteutetussa palvelussa voi esiintyä eri käyttäjänä kuin oikeasti onkaan.

Jos uskoisin, että viittaamaani peliin olisi osallisena vain sellaisia ihmisiä, joilla on korkeintaan tavallisen käyttäjän tai moderaattorin oikeudet, en ehkä olisi kovin huolissani, mutta tietyt asiat eivät kerta kaikkiaan voi tapahtua ilman, että palvelun ohjelmistokoodissa on joko alkuperäisiä (aitoja) virheitä, jotka vaikuttavat joko a) erittäin suureen joukkoon ihmisiä samalla tapaa ja joita ei muka huomata esim. kuukauden mittaisen ajanjakson aikana tai b) ohjelmistokoodiin on lisätty haittakoodia erityisesti minua (ja ties ketä muita) varten. Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi sitä, että joku taho olisi houkutellut palvelun kehittäjien joukkoon kuuluvan henkilön tekemään jonkin haitallisen muokkauksen palvelun ohjelmistokoodiin.

Verkko- tai mobiilipalvelun ohjelmistokoodiin tehdyn muokkauksen, joka on kohdistettu erityisesti jotain tiettyä käyttäjää kohtaan, todistaminen ja sen vaikutuksen laajuuden arvioiminen, on erittäin hankalaa. Haitantekomahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat, mutta todennäköisesti niitä ei kuitenkaan jätettäisi pysyväksi, vaan niille pyrittäisiin konvertoimaan uusia vääriin luuloon haksahtajia. Siis, riittäisi kun kerran näkee deittiprofiilissani etsityn alaikäisiä ihmisiä (mitä en ole koskaan itse tehnyt), niin se voi helpostikin saada jonkin "sopivasti herkän" ihmisen levittämään eteenpäin väärää tietoa ja siinä vaiheessahan vahinko on tapahtunut.

Käytännössä itse huomaan, että jotain outoa on tekeillä esim. siitä, että:

- laajalti käytetystä verkon deittipalvelusta tulee sähköpostiviestiä, että "profiiliini sopivia" muita deittaajia on löytynyt, vaikken olen koskaan palveluun rekisteröitynyt, profiillissani ollen haettuna alaikäisiä, profiilin omistajan ollessa esiteltynä (kuvattomana) alaikäisenä itsekin, mahdollisesti täydennettynä linkillä verkkosivuillani
- saan mihinkään erityiseen ajankohtaan liittymättömästi "kiitos rekisteröitymisestä"-sähköpostiviestejä, jotka kertovat, että minut on lisätty jonkin "pornahtavan" sivuston käyttäjäksi, luodun tilin toimivuuden varmistuessa saatuja tunnuksia kokeilemalla
- aidot, itse luodut deittiprofiilini vaikuttavat lähettelevän ystävyyspyyntöjä itsestään

Olennaista tässä asiassa on tulla ymmärtäneeksi sen uhkan mahdollisuus, että verkkopalvelun ns. konehuoneessa voi olla tehtynä minkälaisia muutoksia tahansa, eivätkä ne välttämättä näy minullepäin mitenkään erityisesti, mutta samaan aikaan jossain toisaalla joku toinen käyttäjä pitää minua ihan friikkinä.

Ongelmassa on myös tietty kasautuvuusaspekti, joka muodostuu sitä kautta, että ihmisillä on taipumusta laskea absoluuttisia "tietynsuuntaisten tapausten" määriä ja tehdä näiden määrien perusteella arvioita ihmisistä. Monen ihmisen kohdalla saattanee riittää, että ensin saa verkon kautta väärän luulon ja sitten ns. livenä tulee havainnoineeksi suoraan jotain, joka (tulkintaa venyttäen) sopii yhteen tuon väärän luulon kanssa. Pelinä arvioituna tässä touhussa on, samantapaisesti kuin pyramidihuijauksissa, vain muutama sellainen, jotka oikeasti voittavat siinä jotain.

Kommentit (0)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat