RAID-hyönteismyrkky

Kysymyksiä RAID-hyönteismyrkystä

Tietääkö kukaan, mitä ainesosia RAID-hyönteismyrkky sisältää? Eikös siitä ole saatavana myös versio, jota hierotaan käsiin ja levitetään käsien kautta muualle ihoon? Tästä päättelen, että vaikka RAIDia menisi sormien kautta suuhun esim. syödessä, siitä tuskin on mitään hirveää vaaraa..?

Miten RAID-hyönteismyrkky vaikuttaa eläimiin? Tarkoitan tällä siis lähinnä esim. kissoja ja koiria, en niinkään vaikka hyttysiä.

Toivottavasti joku osaa vastata. Ja anteeksi tällaiset hölmöt kysymykset! :)

Kommentit (4)

nef

Kysymyksesi ei ole ollenkaan typerä, pain vastoin todella tärkeä.

Vastaan sinulle nyt niin yksityiskohtaisesti kuin voin, mutta vastaavat tiedot olisit löytänyt ihan googlaamallakin. Esim. Raidin omilla sivuilla on listattuna tehoaineet per tuote, ja näitä tehoaineita vielä lisää googlaamalla olisit saanut tietää niiden vaikutuksista myös eläimiin. Toivottavasti vastaukseni tulee nyt ajoissa, ennen kuin olet ottanut tietämättäsi mitään riskejä ko. karkotteiden kanssa.

Raideja on erilaisia, mutta lähes kaikissa niissä on vaikutusaineina pyretriini tai permetriini sekä apuaineena piperonyylibutoksidi, joka estää vaikuttavien aineiden poistumisen kohde-elälimen kehosta (Huom, toimii myös tasalämpöisillä estäen maksan toimintaa myrkyn poistamiseksi!). 

Pyretriinit saadaan muuan kakkaralajikkeesta jota kasvatetaan lähinnä Keniassa. Permetriini on synteettinen versio aineelle, ja pitkäkestoisempi. Permetriiniä käytetään mm. retkeilyvaatteissa sen lisäksi, että sitä käytetään pyretriinin tavoin aerosoleissa sekä muissa karkotteissa. Molemmat näistä ovat neuromyrkkyjä ja aiheuttavat ötököille varsin epämiellyttävän kuoleman. Valitettavasti myös kissat saattavat kokea saman, joskin eri syystä. Monissa lähteissä sanotaan, että pyretriinit olisivat kissoille vaarattomia, tai ainakin vähemmän myrkyllisiä kuin permetriini. Lienee mahdollista, että annos tekee tässä tapauksessa myrkyn. Riskiä en henkilökohtaisesti menisi ottamaan tämänkään aineen kanssa, tietäen kissojen olevan hämmästyttävän herkkiä aivan tavanomaisillekin aineille, kuten eteerisille öljyille ym. Mutta niistä nyt ei tässä. (antaa googlen laulaa)

Permetriiniä käytetään ihmiskäyttöön tarkoitettujen tuotteiden lisäksi useissa koirien ulkoloiskarkotteissa, mutta ainetta ei MISSÄÄN NIMESSÄ saisi päästää kissan lähettyvillekään. Kissan altistuessa oireet voivat näkyä heti, tai tulla viipeellä vasta muutaman vuorokauden kuluttua. Kyseessä on aina eläinlääkärireissu ja kissa voi saada oikealla hoidolla henkiriepunsa pitää, mutta myös kuolemaanjohtavia myrkytyksiä on raportoitu lukuisia.

Lisäksi karkotteissa (etenkin OFF) voi olla DEET-ainetta joka estää itikoita aistimasta hiilidioksidia ja löytämästä "uhriaan. Valitettavasti DEET imeytyy ihoon tehokkaasti, eikä ole järin turvallinen ihmisellekään, vaikkeivat valmistajat tätä tietenkään myönnä. Kissoille tai koirille kyseinen aine ei sovi ollenkaan. Älä käytä eläimeen suoraan, eläkä mielellään käytä itsekään mikäli eläinten kanssa olet.

Mikäli esim. Raidia tai Off-hyttyskarkoitetta menee hieman ihmisen suuhun, se ei todennäköisesti tapa ellei satu olemaan allerginen vaikuttaville aineille, mutta eläinten kohdalla tilanne on eri. Ihmisen metaboliikka eroaa huomattavasti esim. kissan vastaavasta, ja kissan nuollessa ko. karkotteita esim. ihmisen iholta tai omalta turkiltaan voi kissa kokea joko kuoleman, tai eri asteisia myrkytystiloja (oksentelu, kuolaaminen, ripuli, kouristuksia, kooma, kuolema). Kuten sanottu, koirat sietävät permetriiniä paremmin kuin kissat, mutta välttäisin käyttämästä pyretriinejä, sekä ehdottomasti DEET-yhdisteitä myös koirien kohdalla.

Soittaessa esim. Raidille tai Rentokilille, vastaus myrkkyjen käyttämisestä lemmikkieläintalouksissa on aina sama: ei ne mitään haittaa, ne hajoaa ihan hetkessä ja ovat turvallisia. Kuulostaa aikamoiselta markkinamiesten sanahelinältä, kun itse on tehnyt hieman taustatyötä vaikuttavien aineiden oikeasta vaikutuksesta. Raidilta sentään sähköpostinvaihdossa myönnettiin permetriinin vaarallisuus kissoille, mutta se ei selvinnyt, minkä takia varoituksia aiheesta ei ole merkattu kyseistä ainetta sisältävien tuotteiden pulloon!

Älä ikinä anna lemmikkieläimen joutua kosketuksiin minkään ihmisille tarkoitetun hyttyskarkotteen tai RAID-sumutteen kanssa. Tarkkoina on oltava myös puutarhassa käytettävien karkoitteiden kanssa. Myös myrkyt, joita mainostetaan "luonnonmukaisina" tai vaikuttava aine on "suoraan luonnosta", voivat olla kissallesi hengen vaarallisia (d-limonene, sitrusöljyt, valkosipuli, laventeliöljy.. lista on loputon)

Meillä siis mieluummin kärsitään parit hyttysenpistot kuin otetaan riski että mökkireissu päätyy eläinsairaalan päivystykseen. :)

Hyvää kesää sinulle ja eläimillesi! 

Tässä vielä muutama linkki:

RAIDIN OMAT SIVUT http://www.raid.fi/?s=2

HYÖNTEISMAAILMA (torjunta-aineista) http://www.hyonteismaailma.fi/tuotteet/

ELÄINLÄÄKÄRIN NÄKEMYS TORJUNTA-AINEISTA (englanniksi) http://davesgarden.com/guides/articles/view/782/#b

PYRETRIINI/PERMETRIINI ULKOLOISAINEISSA (englanniksi)http://suite101.com/article/pyrethrin-and-permethrin-are-not-the-same-th...

HIEMAN ASIAA AROMIÖLJYISTÄ KISSOILLA (englanniksi)http://essentialoilworld.com/essentialoilreviews/pet-health/essential-oi...

Kysymyksiä RAID-hyönteismyrkystä

Tietääkö kukaan, mitä ainesosia RAID-hyönteismyrkky sisältää? Eikös siitä ole saatavana myös versio, jota hierotaan käsiin ja levitetään käsien kautta muualle ihoon? Tästä päättelen, että vaikka RAIDia menisi sormien kautta suuhun esim. syödessä, siitä tuskin on mitään hirveää vaaraa..?

Miten RAID-hyönteismyrkky vaikuttaa eläimiin? Tarkoitan tällä siis lähinnä esim. kissoja ja koiria, en niinkään vaikka hyttysiä.

Toivottavasti joku osaa vastata. Ja anteeksi tällaiset hölmöt kysymykset! :)

Ketjun aloittaja

Kiitos asiantuntevasta ja valaisevasta vastauksesta!

Hyvä tietää, miten varsinkin tuo OFF!-karkote vaikuttaa ihmiseen ja varsinkin eläimiin. Toissapäivänä ja tänään satuin vähän iholle sitä hieraisemaan eläinten ollessa lähettyvillä. Pitää jatkossa välttää käyttämästä OFFia, ei vain eläimiin kohdistuvan myrkyn takia, vaan myös oman turvallisuuteni. Sain nimittäin toissapäivänä OFFista niin hirveän allergisen kohtauksen, että olen nyt suunnitellut jättäväni sen käytön muille.

nef

Olen iloinen jos saatoin auttaa. Kaikille aineille on varmasti aikansa ja paikkansa, mutta jotkut ovat herkempiä kuin toiset, ja eläinten ollessa kyseessä ainakin itse haluan olla tosi varovainen. Ihmisille tarkoitetut aineet ovat tarkoin testattuja kyllä, ja lupia tuotteiden myyntiin annetaan nihkeästi (onneksi), mutta sekään ei ole mikään tae että pitkäaikaisella käytöllä tai erityisen herkillä henkilöillä tuotteen käyttö olisi järkevää.

En tietenkään halunnut mollata ko. valmisteita, lähinnä kirjoittaesa tympi se kuinka huoletta ihmiset roiskivat myrkkyjä päällensä ja luontoon niin karkoitteissa kuin hygieniatuotteissakin. On myös ihmeellistä huomata, kuinka paljon kemikaaleja yksityiset ihmiset käyttävät, vaikka tuntuu näin maallikosta että höyty-haitta-suhde on aika kurja. Itse olen huomannut parhaaksi itikkasuojaksi tavallisen nuotion - toki haitatta ei sekään jää. Savun hengittäminen on epäterveellistä kaikille sekin. Myrkkyjäämiä tosin ei jää ja luonto käyttää tuhkankin hyväkseen.

Permetriinistä sen verran, että siitä löytyy tutkimustuloksia esim. rotta- ja koirakokeista, mutta kissoista en ole löytänyt mitään virallista tutkimusta, syytä en tiedä. 

Turvallista kesää vaan kaikille :)

Vierailija

Aiheesta on tehty tohtorinväitöskirjakin. Pyretriinin ja sen synteettisten muotojen pyretroidien vaikutuksesta. Tuossa tutkimuksesta saatiin mm. selville, että pyretriini/pyretroidi "buustaa" estrogeenin vaikutuksen rintasyöpäsoluissa. Eli saa aikaansaa sen, että estrogeenin vaikutus estrogeenille herkille rintasyöpäsoluille kasvaa potenssiin. Rintasyöpäsolujen kasvu nopeutuu. Väitöskirjan tekijä on tohtori Irma Kakko. Eipä tästäkään kerrota meille rintasyöpäpotilaille tai naisille ylipäätään. Pyretriinejä käytetään suruttomasti pihassa ja sisätiloissa, hyttysmyrkyissä jne. 

Syöpäklinikalla meitä rintasyöpäpotilaita kyllä neuvotaan olemaan syömättä soijaa!

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat