Opintolaina

Vierailija

Toiset pyrkivät selviytymään opiskeluajasta täysin ilman lainarahaa, toiset taas nostavat kaiken kerralla ja käyttävät rahat huvitteluun tai ostavat rahalla suurempia hankintoja kuten vaikkapa uuden tietokoneen. Nostatko tai voisitko kuvitella nostavasi opintolainaa? Miksi/Miksi ei?
Keskustelua opintolainasta puolesta ja vastaan.

Sivut

Kommentit (26)

Vierailija

Otin opintolainan ihan taloudellisista syistä. Avomies lomautettiin tammikuussa ja emme olisi pärjänneet ilman lainaani.Tosin se laina meni turhan nopeasti ja olisi ollut kiva jos sitä olisi edes hiukan jäänyt toukokuullekin. Mutta mikään ei ole ilmaista ja laskutkin piti maksaa,joten lainalle oli suurta käyttöä. Olen ihan tyytyväinen että otin lainan. Vaikka tulevaisuudessa ei ehkä olisi kauheaa pulaa rahasta, voin lainalla ostella vaatteita yms. kun nyt näyttää etten pääse mihinkään töihin kesäksi. Aion myös laittaa syksyn lainasta suuren osan säästöön.
Vanhemmille en ole kertonut opintolainasta.Heillä on aina ollut jotenkin kielteinen asenne sitä kohtaa,joten pääsit että ihan turha niille kertoa koska en jaksa kuunnella mitn valitusta yms. Toisaalta, ei se heille kuullu,koska olen jo kuitenkin täysi-ikäinen. Eli kaiken puolin pidän opintolainaa hyvänä,sillä siinä on kuitenkin pitkä maksuaika ja se on kuitenkin suht edullinen laina.

Vierailija

Olen samoilla linjoilla _Ninnu_n kanssa eli opintolainan puolesta.

Sain juuri toisen vuoden korkeakouluopinnoistani päätökseen, vielä puolitoista vuotta jäljellä. Ensimmäisenä vuonna kursseja oli yksinkertaisesti niin paljon, ettei töissä kerennyt/jaksanut millään käydä opiskelun lisäksi! Joten opintolaina oli melkein ainoa tapa saada vuokrat maksettua, vaikka vanhemmat parhaansa mukaan auttoivatkin. Toisen opintovuoden alussa jouduin pitkälle sairaslomalle, eikä kela suostunut maksamaan sairuspäivärahaa siksi, että saan jo opintotukea! Taas oltiin siinä pisteessä, että lainaa sitä oli lisää otettava että sain ruokaa pöytään. Opintotukihan meni vuokraan sen siliän tien. Toki vanhemmat olisivat auttaneet enemmänkin, mutta tässä vaiheessa elämää sitä haluaa jo pärjätä omillaan. Ja jäihän sitä rahaa sitten säästöönkin ihan mukavasti! :)

Nyt asun jo avopuolisoni kanssa hänen omistamassaan asunnossa, joten rahaa ei enää kulu samalla tavalla kuin vuosi-pari sitten.

Minun mielestäni opintoja kannattaa tarvittaessa sillä lainarahallakin rahoittaa, sillä edullistahan se on ja tosiaan pitkällä takaisinmaksuajalla. Mieluummin sitä helpottaa olemistaan hetkeksi opiskelujen aikana ja maksaa sitten lyhennyksiä siitä hyvästä palkasta työllistymisen jälkeen, kuin väkisin kituuttaa päivästä toiseen makaronilla ja tonnikalalla. Ainakin minä ajattelisin niin. :)

Kepa
Seuraa 
Liittynyt7.5.2009

Itse en ole opintolainaa nostanut vaan rahoittanut elämisen töissä käynnillä ja opintotuella. Lainaa en halua enkä aio nostaa, ainoastaan nyt kun tulen viettämään syksyn ulkomailla vaihdossa ja kevään mahdollisesti sitten (palkattomassa?) työharjoittelussa niin voi olla pakko vähän nostaa kun ei pysty melkein vuoteen tekemään töitä.

Itse en ymmärrä sitä, että opintolainaa nostetaan esim. matkusteluun tms. ei pakolliseen elämiseen. Toki sitten jos sillä vuokransa maksaa ja ruokaa pöytään, pakollisia vaateostoksia yms. rahoittaa niin sitten tietysti OK.

Vierailija

olen neljännen vuoden yliopisto-opiskelija enkä ole ottanut lainaa senttiäkään. olen pärjännyt aivan mainiosti opintotuella ja kesätöiden tienesteillä, talvisin ei ole tarvinnut käydä töissä. rahat riittää hyvin normaaliin elämään avokin kanssa, mistään ei kuitenkaan tarvitse säästellä, on auto ja iso telkkari ja molemmilla uudet tietokoneet...

jos rahatilanne olisi tiukempi, olisin ehkä ottanut lainaa. toisaalta mua vierastaa ajatus lainasta, mieluiten ottaisin lainaa vasta omaan asuntoon... osa tutuista nostaa lainaa ja matkustelee sitten muutaman kerran vuodessa niillä rahoilla, sitä en ymmärrä eli olen samaa mieltä kuin Kepa.

Vierailija
Kepa

Itse en ymmärrä sitä, että opintolainaa nostetaan esim. matkusteluun tms. ei pakolliseen elämiseen. Toki sitten jos sillä vuokransa maksaa ja ruokaa pöytään, pakollisia vaateostoksia yms. rahoittaa niin sitten tietysti OK.

Itse en ole lainarahalla matkustellut vaan hankkinut sillä tosiaan ruokaa jääkaappiin ja laittanut osan "sukan varteen", mutta eräs ystäväni rakastaa matkustelua ja on sitä tehnyt myös opintolainarahan avulla. Toisaalta ymmärrän sen, että miksi käyttää maksavaa rahaa ns. turhaan matkusteluun, mutta taas toisaalta miksi ei? Mistä sitä rahaa sitten sen verran opiskelijana saisi? Ei hänkään kuitenkaan niin hyväpalkkaisia hommia tehnyt että niistä olisi montaa euroa matkakassaan karttunut.

Olen kuitenkin myöskin sitä mieltä, että nuoruuden voi elää vain kerran, ja useimmilla se nuoruus ja opiskeluaika ( korkeakouluopinnot yleensä vähintään 3-6 v) kulkevat valitettavasti (?) rinnakkain. Mikäli matkusteluun on kova kuume, ymmärrän että maailmaa haluaa kierrellä vielä nuorena ja perheettömänä.

Vierailija

Nostin opintolainan koska en tahdo elämänlaatuni riippuvan rahatilanteesta. En opiskelun ohessa mitenkään jaksa käydä töissä eikä säästöjä mistään esim. kesätöistä ole tullut (tai ole tulemassakaan...) niin se laina pelastaa hyvin.
Ja ei sitä niin paljoa ole, että voisi matkustella tai shoppailla, vaikka kaiken aina nostan. Ihan tavalliseen elämiseen se aina menee.

Epäilin kyllä alussa että oonko tekemässä järkevää päätöstä, mutta tosiaan pitkä maksuaika ja varsin pieni korko "ylipuhui". Oon tyytyväinen etten yrittänyt turhaan sinnitellä opintorahalla ja vanhemmilta lainaamisella, vaikka tiedän että he olisivat tukeneet kyllä.

Vierailija

mäkään en jaksa käydä töissä opiskelun ohella tai vaikka jaksaisin niin koulu kärsisi siitä liikaa.eli en varmaan tekisi mitään läksyjä tai muuta.Tai no,jos sitä nyt kävis vaikka edes sen yhen tai kaks päsivää viikossa töissä niin ei se varmana paha olisi,mutta se vapaa-aika on myös tärkeää. Ja jos vaikka lainalle ei jossain vaiheessa ole kauheasti käyttöä,voi sen laittaa säästöön,sillä ei voi koskaan tietää milloin tulee jotain yllättäviä menoja. esim. jos ei saa kesätöitä ei myöskään pysty säästämään mitään jne jne.

Vierailija

Lainan puolesta. Alkuun hirvitti mutta nuppi ei olisi kestänyt koulun lisäksi töitäkin eikä toisaalta huvittanut leikkiä terveydellään tinkimällä liikaa ruoasta jne. Velkaa on siis otettu ja eipä kyllä kaduta. Olen viettänyt mukavaa opiskeluaikaa ja opiskeluiden lisäksi on jäänyt hyvin aikaa myös itselle sekä parisuhteelle. Kunhan tästä valmistuu niin tuota rahaa ehtii maksaa pois ihan rauhassa, ehdot kuitenkin siedettävät jne.

ja jos sitä esim asuntolainan joskus ottaisikin niin liikutaan jo semmoisissa summissa etteivät ne muutamat lisätonnit siinä enää mitään paina :D

Vierailija

Niin ja tosiaan, lainaa nostan aina tarpeen vaatiessa. Mulla ei siis raha tule automaattisesti tililtä vaan on tietty könttäsumma mahdollista lainaa aina lukukaudelle josta sit pikkuhiljaa nostelen aina kun tarvitsen. Palvelumaksuja menee hieman enemmän (4e per nosto muistaakseni) mutta toisaalta lainaa et tarvitse ottaa "turhaan".

Vierailija

minä alkuun ajattelin että en missään nimessä ottaisi opintolainaa, mutta nyt mieli muuttui kun autokortti pitäisi saada ja omat varat eivät riitä ja eikä vanhempienkaan.
Otan vain sen verran lainaa jonka tarvitsen. :P

Vierailija

mun ainakin pitää ottaa opintolaina autokorttia varten kun tarvitsen sitä autokorttia niin kipeästä. ku ensikesänä meen töihin kotihoitoon ja siihen tarvitsee autokorttia ja muutenkin kun kaikki sukulaiset ja tuttavat asuvat niin kaukana ja sellaisissa paikoissa joihin ei julkiset kulje. .:P

Vierailija

Olen nostanut lainaa ja nostan jatkossakin. Minulla ei ole aikaa ja energiaa käydä töissä koulun ohella. Opintotuestakaan ei jää oikein mitään käteen vuokranmaksun jälkeen, joten ainoa keino rahoittaa eläminen on opintolaina.
Kyllähän se takaisin maksu sitten valmistuttua vähän hirvittää, mutta se on sen ajan murhe.

Vierailija

Itse otin opintolainaa,mutta kyllä se kanattikin sillä aikaa ei olisi koulun ohessa käydä töissä.Muuten koko elämä menisi pelkän koulun ja työn hoitamisessa eikä olisi paljon vapaa-aikaa siinä välissä..Autokortinkin sain siten maksettua itse josta olen ylpeä,koska en joutunut ollenkaan pyytämään vanhemmilta rahaa :) Muutenkin voi elää vapaammin ettei tarvitse joka senttiä laskea toisin kuin jotkut kavereistani jotka elävät kädestä suuhun joka kuukausi.Täytyyhän se toki maksaakkin,mutta siihen saa kyllä aika tavalla maksuaikaa ja muutenkin jos tiukille menee pankissa voi aina sopia uudestaan tilanteen mukaan..

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat