Oppisopimuskoulutus - Työ ja opiskelu

xaz
*WhiteAngel*
ilmoittivatkin sitten jo sovitun asian jälkeen ettei käykkään sillä he eivät voi maksaa palkkaa. Viimeisin ravintoloitsija paasasikin ettei hänen mielestään koko oppisopimusta pitäisi olla olemassakaan. (Vaikka ensin oli niiin hyvää pataa... :roll: )

Toi on todella törkeetä ja julmaa :evil:
Siis eikö ne työpaikatkin saa jotain rahaa siitä et ne ottaa oppisopimuslaisia. Siis jotain tukea eikö niilleki makseta..? :-s

Mutta todella hienoa WA et sun asiat järjesty :)
- -

Sivut

Kommentit (51)

TaskuMyy

WhiteAngel:: ok, eli pitää ruveta ite soitteleen opparikouluun ja selittää tilanne :) Ja sit ettii paikkoja ja mahd. asuntoo jos pääsee jonnekkin!
Ja kinnuun työkkäristä ja sossusta rahaa :?
itellä kyllä on kortti muttei autoo :cry:

Sinsemilla

Miekin oon miettiny, että jos pääsis labrahommiin oppisopimuksella äippäloman jälkeen... kiinnostaisi kovasti... ja sit sen jälkeen vois sit opiskella vielä jos huvittaa... saa nähdä nyt... pitää sulatella vielä...onneks täs on ainakin 9kk aikaa... ;)

*WhiteAngel*

Kyllä se on mahdollista mihin aikaan vuodesta tahansa, se että milloin millekkin alalle alkaa ne teoria/tietopuolinen koulutus, niin siitä se varmaan johtuu sitten että milloin millekkin alalle tietopuolinen osuus sijoittuu. Esim. miulla alkaa tietopuolinen/teoria vasta ens syksynä mutta silti pystyn aloittamaan nyt, itseasiassa 14 päivä alkaa nyt iltavuorolla, on alkuun nyt lyhyempi päivä, 6 tuntia klo: 16-22. :wink:

Kannattaa kysyä ihan reippaasti oppisopimuskeskukselta tietoa ja neuvoa, siellä kertovat asioista mielellään ja antavat vinkkejä siihen mikä vaihtoehto just sulle sopisi. Ja tosiaan, itse oma-aloitteisesti ja aktiivisesti hakemaan työpaikkaa. Ihan reippaasti vain kyselee niitä paikkoja alan yrityksiltä jos ei nykyisessä työpaikassa ole mahdollista suorittaa oppisopimusta. Se ei ole helpooa, mutta kyllä se mahdollista on. Tarpeeksi jaksaa vain kysellä ja olla sinnikäs. Ois miullakki kyllä jääny vain haaveeksi jos olisin luovuttanut. Olihan tuo tilanne kyllä sellanen et jos en nyt tuosta paikasta olisi saanut niin en kyllä olis tiennyt että mitä tekisin. Kun suunilleen kävin jo kaikki mahdolliset (ja mahdottomatkin) paikat kyselemässä. Tuo palkkaus on kyllä asia, mihin se yleensä voi kompastua. Työnantajan täytyy maksaa vähintään 80 prosenttia työehtosopimuksen mukaista palkkaa, johon voi hakea palkkaustukea työvoimatoimistosta. Kuitenkaan moni työnantaja ei sitten sitä palkkaa haluaisi maksaa, monesti sekoittavat oppisopimuksen johonkin harjoitteluun ja kuvittelevat saavansa "ilmaista" työvoimaa... :roll:
Kuitenkin, on onneksi niitäkin ihmisiä jotka ottavat oppisopimuksella mielellään, koska näkevät siinä jutussa myös etuja omalle yritykselleen. :wink:
Mie en oo ehkä paras antaan neuvoja, joten kannattaa googlettaa sanalla "oppisopimus" ja etsiä tietoa. Myös oman paikkakuntansa (tai vastaavasti lähimmän paikkakunnan) oppisopimuskeskuksen sivuilta löytyy tietoa aiheesta.

TaskuMyy, Mie sain työkkärin ja soskun kautta rahat matkaa varten koska kyseessä oli silloin työnhaku-matka. Eli kävin työhaastattelussa ja samalla jäi aikaa käydä katsomassa sitä kämppääkin. :wink: Että junalla liikuin silloin, miulla ei oo ajokorttia saati autoa, on niin hiivatin kallista.. >.<
:wink:

Amalia

Mun isosisko vaihtoi yllättäen alaa kesällä ja alotti oppisopimuksella yhdessä konditoriassa. Vai onkohan sen virallinen nimi leipomo? Noh, joka tapauksessa se tykkää hommasta ihan hulluna, mutta ainoa vika on se, että sisko on jo noissa touhuissa paljon parempi kun se tyyppi, jonka pitäis opettaa sitä siellä työpaikalla. Ilmeisesti ko. yrittäjä ei sitten oo toiminut alalla vielä kauheen pitkään. Eli kannattaa katsoa aika tarkkaan, millaseen paikkaan hankkiutuu töihin, että siitä olis sitten jotain hyötyäkin!

andra

Mua on ruvennut kiinnostamaan. Kokemuksia? Mitä hyvää, mitä huonoa? Ja tietääkö joku miten pitää ruveta toimimaan jos oppisopimuksella jonnekin haluaa, siis pitääkö "kirjautua" johonkin kouluun sisään tms. Oon kattonu muutamat nettisivut, mutta äsken sain kunnon kipinän, enkä tiedä jutusta oikeastaan paljon mitään.

Teresa_

ekaks sun pitää löytää työpaikka missä voisit suorittaa oppisopimuskoulutuksen. Sen hälkeen otat yhteyttä oppisopimustoimistoon ja se hoitaa loput eli siinä vaiheessa vasta menet kirjoille myös kouluun. tsemppiä työpaikan etsimiseen. Oppisopimuspaikan löytyminen on jokeenkin aika hankalaa varsinkin pienemmillä paikkakunnilla mutta koulutusmuotona se on ehdottomasti parempi kuin tavallinen päiväopiskelu. palkaakin saat normaalisti koko oppisopimuskoulutuksen ajalta.

Shandy
Teresa_
Oppisopimuspaikan löytyminen on jokeenkin aika hankalaa varsinkin pienemmillä paikkakunnilla

Ei välttämättä, pienillä paikoilla esim. isommille maatiloille otetaan mielellään harjoittelijoita just oppisopimuksella, koska se tulee työnantajalle halvemmaksi. Meillä on kotona ollut pari kertaa, ja vaikkei tulot porukoilla kovin suuret loppujen lopuksi ole, niin se harjottelijan palkka on pystytty maksamaan kun ei oo tarttenut kun puolet maksaa ite. Työkkärin kautta on meille nuo harjoittelijat otettu.

Toi oppisopimus on kyl varmaan tosi tehokas tapa oppia uus ammatti. :) Itekin harkitsen sitä, että kun valmistun, olisin tässä meillä kotona oppisopimuksella hetkisen aikaa töissä (vaikka osaan nää hommat jo :roll: ), koska se olis helpompi tapa mulle opiskella ne vaaditut op:t että saan jatkaa halutessani tätä tilanpitoa. (OT: musta jotenkin vammasta et koko ikänsä on asunut maatilallaja osaa hommat unissaankin, ja sit pitää silti tätä hommaa vielä opiskella että saa ite jatkaa hommia :roll: )

Teresa_
Shandy
Teresa_
Oppisopimuspaikan löytyminen on jokeenkin aika hankalaa varsinkin pienemmillä paikkakunnilla

Ei välttämättä, pienillä paikoilla esim. isommille maatiloille otetaan mielellään harjoittelijoita just oppisopimuksella, koska se tulee työnantajalle halvemmaksi. Meillä on kotona ollut pari kertaa, ja vaikkei tulot porukoilla kovin suuret loppujen lopuksi ole, niin se harjottelijan palkka on pystytty maksamaan kun ei oo tarttenut kun puolet maksaa ite. Työkkärin kautta on meille nuo harjoittelijat otettu. :roll: )

niin siis riippuu varmasti aika pitkälti siitä miltä alalta työpaikka tulisi olla..

Notti

Nostelen tätä ketjua siinä toivossa, että joku olisi oppisopimuksella tai aloittamassa sitä. Itselläni alkaa tammikuussa. Työpaikka oli jo ennestään ja innostuin opiskelusta (josta olen siis haaveillut jo pitkään ja hakenutkin koulutuksiin, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseen, mutta en ole päässyt) ja sain pomonkin sitten puhuttua ympäri ;)

Itseäni jännittää ihan hirveäst, että suoriudunko opinnoistani. Vaikka olen pohjustanut itseni koulutukseen aika hyvin...ihan yksikseni. Kirjanpito ja yrityksen perustamiset sujuu, sekä moni muu juttu, mutta silti takaraivossa jyskyttää....onkohan musta tähän?! Asiakaspalvelu ja markkinointi on siis suuntautumisena..ja tän jälkeen tahtoisins itten sitä talouspuolta sekä mainontaa syventää...

Taistelukääpiö

Riittääks siihen et on vaan peruskoulua käyny? Ja pystyyks työkkäri jotenkin auttaan paikan löytämiseen?

Saksassa se on siis ihan tavallinen koulutusmuoto, peruskoulun jälkeen (16-17 vuotiaana) hakee johki firmaan oppisopimuksella töihin. Mut kun en tiedä miten se suomessa menee...

xaz

Eikös se palkka oo 80% normipalkasta? :-s

itekki oon monet kerrat tuota miettiny, oishan se ainaki vaihtelua tavalliselle opiskelulle :)
Miten muuten on, onko kellään tietoa, voiko vaihtaa kesken kaiken tuota opiskelumuotoa, esmes vaikka ois vuosi takana koulua, niin sitte sen vaihtaiski oppisopimus-opiskeluksi..?
Hullullehan tuo kyllä kuulostaa.. :lol:

Rasberry

Poikaystävä opiskelee moottoripyörämekaanikoksi oppisopimuksella. Kela maksaa hänelle tukea 400e/kk, ja tätäkin summaa varten joutui siirtämään tietonsa meidän osoitteeseen, kotona asuvalle tuki olisi ollut pyöreät nolla egeä. Työpaikka saa maksaa palkkaa jos haluaa, mutta ei ole pakko. Murulle kyseinen mp-firma maksaa noin 1100e/kk koska tekee täyttä päivää ja kunnon duunia. (on siis aina ollut moottoripyöriin päin, ei ole niiden huoltamisessa mikään tumpelo vaan osaa jo tehdä vaikka mitä :) )
Että jos oppisopimukseen lähtee, kannattaa tosiaan hankkia sellainen työssäoppimispaikka joka suostuu maksamaan edes jonkinlaista palkkaa, sillä tuet eivät päätä huimaa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat