Huoltajuuskiista - Ihmiset ja ilmiöt

Inkkari

Haluan, että ihmiset vauvasta vaarin tietävät, mitä Vaasan lastensuojelu ja perheneuvola ovat tehneet ja kuinka minut ja tyttäreni on erotettu epäoikeudenmukaisesti sen takia, kun olen mies. En halua, että tulevaisuudessa muut isät ja lapset tulevat kokemaan samaa.

http://www.syrjityt.fi --> adressit
Allekirjoituksia pyydän myös teiltä, jotka haluavat suojella lapsia väkivaltaisilta vanhemmilta. Kokemukseni mukaan äidin puolelta tapahtuvaa lapsen pahoinpitelyä katsottiin läpi sormien, millä oli hyvin kohtalokkaat seuraukset.
[size=9][color=red]
Muutin otsikon sellaiseksi, ettei siinä ole linkkiä. Sovimme Inkkarin kanssa, että aiheesta Huoltajuuskiista voidaan aloittaa Ihmisiin ja ilmiöihin uusi keskustelu. Tästä aiheesta siis keskustelua. Inkkari voisi itse vaikka vähän avartaa enemmän aihetta - muutoinkin kuin tuolla samalla tekstillä, joka jo näkyvillä toisaallakin ;) figaro[/color][/size]

Sivut

Kommentit (33)

Shandy
Inkkari
Allekirjoituksia pyydän myös teiltä, jotka haluavat suojella lapsia väkivaltaisilta vanhemmilta. Kokemukseni mukaan äidin puolelta tapahtuvaa lapsen pahoinpitelyä katsottiin läpi sormien, millä oli hyvin kohtalokkaat seuraukset.

Mä tiedän täältä meiltä päin sellaisen tapauksen, että lapsen isä haki poikansa huoltajuutta koska äiti oli alkoholisti ja jätti monesti pienen lapsen yksin kotiin baarireissujen ajaksi. Lapsi jäi kuitenkin loppujen lopuksi äidilleen. :?

En ymmärrä tuotakaan päätöstä, lapsen isä on kuitenkin töissä käyvä mies jolla ei ole mitään päihdeongelmia, toisin kuin lapsen äiti. En tiedä tuon tapauksen yksityiskohtia kovin tarkasti, mutta olen siitä kyllä satavarma että lapsella olis isällään parempi olla. :?

marimma

Usein tunnutaan ajattelevan että "kyllä se äidinvaisto heräilee sitten taas takaisin" tai ainakin sellainen mielikuva jää näistä kaikista "tuomioista".

Äitejä pidetään jotenkin aina niin.. no.. äiteinä.. Ei ne tee mitään pahaa, ne hoitaa kyllä jne. Mutta monissa perheissä on tätä nykyä niin että isä se on mikä perhettä kasassa pitää

figaro

Lähipiirissä olen törmännyt päinvastaisiin tapauksiin. Vaikka äidillä on yksinhuoltajuus ja hän tahtoisi, että lapsen isä on kuitenkin tekemisissä lasten/lapsen kanssa, tekee mies kiusallaan kaikkea pientä jäynää (mm. jättää tulematta sovittuina päivinä, tulee käytännössä miten lystää, ei osallistu mihinkään sovittuihin yhteisiin hankintoihin lasta koskien).

Mikä ihme siinä on, että ihmisen mieli ei toimi kunnolla tuolloin, kun pitäisi ajatella lapsen parasta eikä omaa napaa. Kyllähän se ero ottaa koville, varsinkin, jos jätetyksi tulee, mutta miksi järkyttää pienen ihmisen maailmaa..

Inkkari

Saan aika usein viestejä, pistän tänne muutaman ja myöhemmin yritän poimia kaikki viestit:
__________________________________________
a: moi! kävin syrjityt.fi nettisivuilla ja lukiessani etusivua, alkoi kirjoitus kuulostaa tutulta. Äitini miesystävällä on viisi lasta. lapset asuvat äitinsä luona ja äiti pahoinpitelee heitä. sosiaalitädit eivät usko sanaakaan. yksi lapsista tällä hetkellä ollaan saatu pelastettua ja hän asuu nyt meillä. Voimia sinulle, et todellakaan ole yksin asian kanssa.
lapsi jos kuka itse tietää kenen luona on hyvä olla. meidän perhe tukee sua 100%. samanmoista helvettiä käydään läpi. isällä ei tunnu olevan minkään näköisiä oikeuksia lapsiinsa.
__________________________________________
b: minäkin olen joutunut taistelemaan, edes tavatakseni poikaani. ja huomasin myös, että miehen asema on aikas perseestä suorastaan __________________________________________
c: Tämä on yksi syistä, jonka takia opiskelen oikeustiedettä. Systeemiä on parasta muuttaa sisältä käsin :) Hyvä, että hovioikeudessa on ollut asiantuntevampia ihmisiä töissä.. Jaksamista!
__________________________________________
d: Moi! Lastensuojelun tosiasiallinen tehtävä on äitien suojelu jotteivät he jäisi kiinni lastensa pahoinpitelyistä eli piilottaa ja viivyttää jotta asiat raukevat rikosoikeudellisesti eli ei voi ja jos voi nostaa syyttettä tai joa voi nostaa se ei johda mihinkään. Juttelin joskus sen vantaalaisen isän kanssa jonka lapsen äiti yritti tappaa unilääkkeillä porvoossa he olivat tehneet selväksi ettei lapsi tule koskaan hänelle eli lastenkoti on ensisijainen paikka lapselle äidin jälkeen koska siellä on naisia lapsia hoitamassa ja jos kaikki epäonnistuvat eli eivät kykene estämään lapsen päätymistä isälle se on yleensä viimeinen vaihtoehto kun kaikki muut on käyty lävitse.
__________________________________________

Inkkari

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisukäytännöstä:

Oikeusasiamies on todennut, että viranomaistoiminnan, myös lastensuojelun, on oltava uskottavaa ja sen on täytettävä puolueettomuus- ja tasapuolisuusvaatimus.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kiteyttämän säännön mukaan ei riitä, että oikeus tapahtuu; sen täytyy myös näkyä tapahtuvan. Ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan ajattelutapa on heijastunut myös lainkäyttöön ja hallintomenettelyyn. Perustuslain 21 §:ssä edellytetään oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja hyvää hallintoa samassa perusoikeussäännöksessä. Kysymys on siitä, että demokraattisessa yhteiskunnassa kaiken julkisen vallankäytön on nautittava kansalaisten luottamusta. (Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus vuodelta 2003, s. 64.)

Näin myös julkisen vallan harjoittaman lastensuojelun on nautittava kansalaisten luottamusta. Oikeusasiamiehen mukaan uskottavuusvaatimus koskee yhtäältä oikeussuojakoneiston rakenteita ja toisaalta sen toimintaa yksittäistapauksissa.

Riitta-Leena Paunio on arvioinut eräässä ratkaisussaan, että asiakkaan luottamuksen turvaamiseksi voi olla joissakin tilanteissa perusteltua, että sosiaalityöntekijä, joka on osallistunut esimerkiksi lapsen huoltoa koskevan erimielisyyden ratkaisemiseen aikaisemmin jossain ominaisuudessa kuten lastenvalvojana, ei jatka sen jatkamista toisessa ominaisuudessa, kuten huoltoselvityksen laatijana. (Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus vuodelta 2003, s. 63 – 64, ratkaisu 524/4/01.

Sosiaalityöntekijöiden tulee toimia siten, ettei heidän toimintansa vaaranna uskoa ja luottamusta sosiaaliviranomaiselta edellytettävään puolueettomuuteen ja tasapuolisuuteen. Sosiaalityöntekijät tukiessaan ja auttaessaan yksipuolisesti äitejä vaarantavat luottamuksen ja uskon puolueettomuuteen ja tasapuolisuuteen.

Eduskunnan oikeusasiamies on edellä edellyttänyt, että sosiaaliviranomaiset eivät saa huoltoriidassa asettua toisen vanhemman puolelle, vaan heidän tulee suhtautua asiaan puolueettomasti. Usein isiin kohdistuvassa puolueellisuudessa on kyse siitä, että huoltajuusriidan eri vaiheissa lastensuojelu, huoltoselvitystä tekevät sosiaalityöntekijät tai perheneuvola asettuu tukemaan äitiä, perusteetta ja puolueellisesti vaikka isä saattaa olla jopa parempi huoltaja.

Julkishallinnon piirteisiin sisältyy, että viranomaisten, myös sosiaaliviranomaisten, toiminnalta edellytetään erityistä objektiivisuutta ja tasapuolisuutta. Julkinen luottamus siihen, että viranomaiset toimivat puolueettomasti, on hallintotoiminnan uskottavuuden ja hyväksyttävyyden perusedellytys.

Yhdenvertaisuus ja syrjinnän kielto ovat olennaisia ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia, jotka myös lastensuojelu- ja sosiaaliviranomaisen sosiaalityöntekijöiden on otettava huomioon. On selvää, että isien sukupuolen mukainen syrjintä on ihmisoikeuksien ja lain vastaista.

Etnisen syrjinnän perusteet:

Suomen perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan esimerkiksi alkuperän, kielen ja uskonnon tai sukupuolen perusteella. Kyseinen säännös perustuu ihmisoikeussopimusten sopimusmääräyksiin, joissa on kielletty muun muassa syrjintä, sellainen erottelu, joka kohdistuu jollakin merkityksellisellä tavalla samassa asemassa oleviin ja jolle ei ole esitettävissä hyväksyttävää tarkoitusperää. Yhdenvertaisuuslaissa säädetään syrjinnästä yksityiskohtaisemmin.

Yhdenvertaisuuslaissa syrjinnän kielto on sen 6 §:ssä määritelty siten, että ketään ei saa syrjiä etnisen tai kansallisen alkuperän perusteella. Lakia sovelle­taan nimenomaan etnisen alkuperän perusteella tapahtuvaan syrjintään, kun on kysymys muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista.

sopuli
figaro

Mikä ihme siinä on, että ihmisen mieli ei toimi kunnolla tuolloin, kun pitäisi ajatella lapsen parasta eikä omaa napaa. Kyllähän se ero ottaa koville, varsinkin, jos jätetyksi tulee, mutta miksi järkyttää pienen ihmisen maailmaa..

Sepä se :( Kai se luopuminen vaan on niin vaikeaa... mut siitä huolimatta pitäs pystyy ajattelemaan lapsen parasta. Mun porukat eros ku olin 9 ja pikkuveli oli 6. En ollu koskaan kuullu niiden riitelevän ja ero tuli siks mulle ihan yllätyksenä. porukat sai tosi hyvin sovittua siitä, millon ollaan kummanki luona ja vasta nyt oon saanu tietää,e t pientä kiusaa teki molemmat toisilleen. Mut onneks me lapset ei siitä tiedetty, eikä kumpikaan esim haukkunu toista meille. Ollaan oltu tosi onnekkaita!

Inkkari

[color=blue][size=18]Pohjalainen maanantai 18.12.2006 [/size][/color]

Lähde: http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=162155

Vaasasta kaapattu tytär löytyi Turkista

Iranilaissyntyisen vaasalaisen Niko Linsan Turkkiin kaapattu 8-vuotias tytär on löytynyt Ankarasta. Tyttö löytyi vasta Turkin viranomaisten ja asianajajan avulla. Isä jatkaa taisteluaan tyttärensä palauttamiseksi Suomeen.

VAASA Johanna Jurkka johanna.jurkka@pohjalainen.fi

Iranilaissyntyisen vaasalaisen Niko Linsan 8-vuotias tytär Melissa kaapattiin helmikuussa Turkkiin. Vaasassa koulua käyneen Melissan turkkilainen äiti vei tyttärensä maasta salaa, isän tietämättä. Kaappaushetkestä alkoi isän taistelu lapsensa palauttamiseksi Suomeen.

Kaappaushetkellä Melissan huoltajuus oli käräjäoikeuden päätöksellä määrätty yksin äidille, jonka luona tyttö myös asui. Isällä oli lapsen tapaamisoikeus.

Kaappauksen jälkeen lapsi kuitenkin määrättiin hovioikeuden väliaikaisella päätöksellä asumaan isänsä luokse. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden aiemman päätöksen, koska sillä oli syytä epäillä lapsikaappausta Turkkiin. Poliisi vahvisti myöhemmin epäilyt.

Nyt Turkin yleinen syyttäjä on saanut Melissan olinpaikan pitkällisten etsintöjen jälkeen selville. Tyttö asuu äitinsä luona Ankarassa, jossa hän myös käy koulua. Hänen löytämisekseen tarvittiin myös Turkin opetusministeriön, asianajajan ja yksityisetsivän apua.

- Opetusministeriön kautta jätettiin etsintäkuulutus Turkin 24:n läänin kaikille kouluille. Noin puolitoista kuukautta sitten turkkilainen asianajajani ilmoitti, että tyttö on löytynyt, Linsa kertoo.

Linsa on huojentunut tyttärensä löytymisestä, mutta ikävä painaa.

- Yhdeksän kuukautta sitten näin hänet. Mutta minä kestän, olen vahva ihminen.

"Asianajajani lupasi tuoda tytön takaisin"

Niko Linsa jatkaa taisteluaan Melissan palauttamiseksi kotimaahansa Suomeen. Hän on saanut viranomaistukea oikeusministeriön kansainväliseltä yksiköltä, joka lähetti Haagin lapsikaappaussopimukseen vedoten tytön palautushakemuksen sopimusmaihin kuuluvaan Turkkiin jo kesäkuussa.

Yhteydenotto tuotti tulosta kohtalaisen nopeasti. Oikeusministeriö käy paraikaa neuvotteluita palauttamiskeinoista Turkin viranomaisten kanssa, ja Ankaran syyttäjänvirasto on kuulustellut tapahtumista Linsan turkkilaista ex-puolisoa.

Linsa on luottavainen.

- Turkkilainen asianajajani lupasi tuoda tytön takaisin. Itsekin olen toiveikas. Eihän ilman toivoa voi elää, Linsa toteaa, ja lisää:

- Tyttö sanoi ennen kaappausta, että muista isä, että minä rakastan sinua.

Tutkintapyyntö viranomaisten toimista

Linsan tyytyväisyyttä Melissan löytymisestä himmentävät huoli tytön turvallisuudesta ja ärtymys viranomaisia kohtaan. Linsa on sitä mieltä, että lapsikaappaus olisi voitu estää, jos hänen ennakkovaroituksiaan olisi uskottu.

Hän mainitsee kertoneensa sosiaaliviranomaisille pelkäävänsä, että "äiti vie Melissan Turkkiin", ja näyttää sanojensa vakuudeksi tammikuussa 2006 Vaasan terveyskeskuksessa päivättyä lääkärintodistusta, jossa epäilyistä mainitaan.

- Sosiaaliviranomaiset väittävät, etteivät tienneet tästä. Se on valetta, Linsa heittää.

Tyttärensä Suomeen palauttamisen nopeuttamiseksi Linsa on jättänyt Vaasan hovioikeudelle lastensuojeluilmoituksen. Seinäjoen kihlakunnan poliisilaitokselle hän on toimittanut tutkintapyynnön, jossa pyydetään selvittämään Vaasan lastensuojelun, perheneuvolan, poliisilaitoksen ja käräjäoikeuden toimia asiassaan.

Inkkari

[color=red][size=18]Kaapatun Melissan isä toivoo joulupukilta isoa ihmettä [/size][/color]

Lähde: http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=237438

Outi Myllymäki
Ilkka lauantai 23.12.2006

Niko Linsa taistelee lasten oikeuksien puolesta suomalaisessa hallintokoneistossa. Isän sydämessä on iso huoli Turkkiin kaapatun tyttären tulevaisuudesta.

Vaasalainen Niko Linsa tulee haastatteluun ison asiakirjapinon kanssa. Mies on tehnyt kuukausia töitä sen eteen, että hänen ex-vaimonsa Turkkiin kaappaama kahdeksanvuotias Melissa-tytär pääsisi takaisin Suomeen ja kotiin.

Linsa näyttää tallennetta, jossa kaunis tummasilmäinen pikkutyttö selvittää seikkaperäisesti, miten äiti ja äidin suku ovat häntä kohdelleet ennen helmikuun kaappausta. Isän mukaan sosiaaliviranomaiset eivät reagoineet hänen varoituksiinsa, että tytärtä uhkaa kaappaus ex-vaimon kotimaahan.

- Melissa oli piirtänyt ennen kaappausta tämän piirustuksen, jossa on iso lentokone viemässä häntä pois minun luotani. Sitten hän oli piirtänyt kaiken päälle rastin, että näin ei saa tapahtua, Linsa kertoo surullisena.

Asianajaja löysi Ankarasta

Isän taistelu tyttärensä puolesta on tuottanut pieniä toivonkipinöitä, sillä hänen palkkaama asianajaja löysi Melissan ja äidin Ankarasta Turkista noin kuukausi sitten. Haagin ihmisoikeussopimuksen nojalla äitiä ja tytärtä on jo kuulusteltu.

- Sieltä saamien tietojen mukaan tyttäreni oli väittänyt, että hän on päivittäin puhelinyhteydessä minuun ja että hän viihtyy Turkissa. En ole kuullut mitään Melissasta helmikuun jälkeen.

- Turkkilainen yleinen syyttäjä oli todennut, että tyttö on manipuloitu puhumaan vastoin tahtoaan. Ainoat puhelut mitä minulle on tullut, ovat käsittelyn aikana kolme puhelua yöllä tuntemattomasta numerosta. Soittaja sulki heti puhelun. Entinen vaimoni tapasi tehdä juuri niin eli ilmeisesti hän on tarkastanut onko minulla yhä sama numero, Linsa jatkaa.

Naistensuojelua

Linsa on joutunut hakemaan oppia oikeuksistaan raskaan käden kautta. Iranilaissyntyinen suomalainen ei syytä viranomaisia rasismista, vaan sukupuolirasismista. Hänestä maassamme suojellaan äitejä, jopa lasten kustannuksella.

- Ei ole olemassa mitään lastensuojeluviranomaisia, vaan naistensuojeluviranomaiset, hän kärjistää.

www.syrjityt.fi -nettisivuston perustaja on saanut eduskunnan perustuslakivaliokunnan ottamaan käsittelyyn ulkomaille kaapattujen lasten vanhempien vetoomuksen oikeudesta oman lapsen huoltajuuteen ja tasavertaiseen vanhemmuuteen. Netissä olevan vetoomuksen on allekirjoittanut yli kuusituhatta kansalaista, joista suurin osa on naisia.

Linsa on käynnistänyt myös oikeusprosessin Vaasan sosiaaliviranomaisia kohtaan sillä perusteella, että heidän toimintansa on ollut puolueellista.

- Melissan pahoinpitelyjä vähäteltiin, lastensuojeluilmoituksia ei tutkittu eikä käsitelty. Näin jälkeenpäin näyttää siltä, että tämä on täysin suunnitelmallisesti tehty ja Melissa on kaapattu viranomaisten avulla, Linsa toteaa Vaasan hovioikeudelle jättämässään lastensuojeluilmoituksessa.

Lääninhallituksen poliisiosasto sai puolestaan käsiteltäväksi tutkintapyynnön, joka kohdistuu Vaasan poliisin toimintaan. Linsa pyytää selvittämään muun muassa sitä, miksei Melissan soittoa hätäkeskukseen tutkittu.

Ratkaisevat viikot

Linsan joulun täyttää huoli tyttären turvallisuudesta. Hän selvittää Haagin ihmisoikeussopimuksen sisältöä, jonka mukaan kaapattu lapsi pitäisi palauttaa kuuden viikon sisällä kotimaahansa.

- Turkki on suhtautunut näihin asioihin viime aikoina suopeasti. Hiljattain on kaksi lasta palautettu Suomeen.

Toisaalta asiakirjoista löytyy pelottavia lauseita. Linsa kertoo, että Suomen Ankaran suurlähetystön laatimassa selvityksessä lukee, että "perhe on tunnettu, vaikutusvaltainen ja jopa pelätty". Hän pelkää, että Melissalle voi käydä vielä huonommin.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Linsa painottaa, että hän haluaa vain tyttärensä parasta. Tammikuussa rippikouluun menevä isä on valmis antamaan Melissan äidille anteeksi, jos hän vain ymmärtää tekonsa ja katuu niitä.

- Parasta olisi, kun lapsella olisi kumpikin vanhempi. Toivon että joulupukki tuo minulle tyttäreni takaisin, mutta se voi olla vaikeaa, surumielisesti silmiin katsova lempeän oloinen mies toteaa ja pakkaa asiakirjanipun kassiinsa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat