Miehen vastuu vahinkoraskauksissa - Parisuhteet

Merilyn

..tai jos nainen "hankkiutuu" raskaaksi esim. valehtelemalla syövänsä pillereitä. Eli mitä mieltä olette, mikä on miehen vastuu? Onpa tilanne mikä hyvänsä, kuuluisiko mielestänne miehen ottaa lapsestaan vastuuta, ja kuinka suurta vastuuta?
Vahinkoraskauksilla tarkoin siis sitä, jos esimerkiksi e-pillerit pettävät, tai myös sitä jos ehkäisyä ei ole käytetty, eikä lapsi ole toivottu. Ja lähinnä tarkoitan siis, että mikä on miehen vastuu lapsesta, jos nämä tulevat vanhemmat eivät seurustele.

Päätin aloittaa uuden topicin, koska alla olevassa ketjussa aloimme hieman asiasta keskustella, vaikka se nyt ei sinällään ketjun aiheeseen kuulu.

http://www.cosmopolitan.fi/keskustelut/kun-kumppanilla-on-lapsia-ennesta...

Sivut

Kommentit (30)

kirahveli

Vahinkoraskaudessa miehen vastuu täysin sama kuin naisenkin, mikäli ehkäisy on pettänyt ilman kummankaan syytä. Teoistaan pitää ottaa vastuu.
Tahallisessa tapauksessa (esim. e-pillereistä valehtelu) on kuitenkin suoraselkäistä mieheltä ainakin tunnustaa isyytensä ja olla yhteydessä lapseen ihan lapsen vuoksi vaikkei muuten kasvatukseen osallistuisikaan. Hän on kuitenkin harrastanut seksiä naisen kanssa ja lapsi olisi voinut tulla muutenkin.
En tietenkään tarkoita, että pitäisi jäädä epämieluisaan suhteeseen, mutta en hyväksy missään tapauksessa asennetta, ettei halua tietää lapsestaan mitään. Jos on tarpeeksi kypsä harrastamaan seksiä pitää ottaa huomioon raskauden mahdollisuus.

olematon

Kyllä vastuu on aina molemmilla osapuolilla. Se on sitten naisen oma häpeä (en ymmärrä miksi kukaan tekisi niin), jos valehtelisi käyttävänsä pillereitä. Kyllä niitä ihmisiä kaksi siihen seksiin tarvitaan ja molemmat on näin ollen myös vastuussa. Tarkoititko nyt Merilyn tuolla pillerijutulla, että nainen haluaisi raskaaksi ja siksi valehtelee käyttävänsä pillereitä, vai valehtelee vain saadakseen seksiä?

Tsein

Oikeissa vahinkoraskauksissa (ehkäisy pettää, ehkäisy on yhteistuumin jätetty käyttämättä) vastuu on molemmilla yhtälailla.

Jos nainen kuitenkin hankkiutuu raskaaksi valheilla ja petoksella, en ensinäkään kutsuisi tätä vahinkoraskaudeksi (täysin suunniteltua ja laskelmoitua) enkä toisekseen pitäisi miestä millään tavalla vastuussa tapahtuneesta. Jos mies haluaa ottaa vastuun ja pitää yhteyttä lapseen, niin hyvä niin. Jos ei halua, niin minusta aivan oikeutettua ja ymmärrettävää. Lapsen kannalta ei parasta, mutta se taas on täysin naisen vastuulla ja syy.

Tällaista tilannetta, jossa tahallaan nainen hankkiutuu mieheltä salaa raskaaksi, pidän vastaavana kuin sinkkunaisen päätöstä pysyä sinkkuna ja hankkia siinä sivussa lapsi niin paljolti yksin kuin vaan mahdollista. Molemmissa miehen vastuu ja rooli "isänä" on pitkälti samanlainen.

Sääliksi käy niitä lapsia, joiden äidit yrittävät väkisin roikkua miehessä, joka ei heitä halua, hankkiutumalla raskaaksi. En näe kuin kaksi potentiaalista vaihtoehtoa - joko mies lähtee silti ja äidistä tulee yksinhuoltaja tai mies jää ja jatketaan valheellisessa sekä hyvin luultavasti huonossa suhteessa, mikä ei sekään ole lapselle hyvä. Tietenkin on pieni mahdollisuus, että kaikki menee hyvin ja lapsi saa onnellisen kahden vanhemman perheen, mutta miksi ottaa riski?

Hazard

No ihan oikeat vahinkoraskaudet kyllä molempien vastuulle.

Tilanteessa, jossa nainen valehtelee käyttävänsä ehkäisyä ja onnistuu tulemaan raskaaksi, vastuu kuuluu mielestäni naiselle. Uskomattoman itsekästä valehdella ja vaatia sitten toinen ottamaan lapsi elämäänsä.
Tiedän tilanteen, jossa tyttö petti seurustelukumppaniaan toisen miehen kanssa valehdellen miehistä kummallekin. Hän onnistui kuin onnistuikin tulemaan raskaaksi ja kun koko valhevyyhti paljastui (eivätkä miehet tykänneet, luonnollisestikaan), päätti hän käyttää lasta kostona. Nyt molemmat miehet saavat jännittää kumman lasta tyttö kantaa ja kumpi siis saa loppuelämänsä olla kiinni lapsessa, jonka äitiä kohtaan ei tosiaankaan ole enää kovin lämpimiä tunteita.

Tsein kanssa samoilla linjoilla menen.

TaskuMyy

Jos esim. ehkäsy pettää niin vastuu osittain kyllä kummallakin, ei ainoastaan esim. naisella.

Mutta jos nainen tahalteen hankkiutuu syystä tai toisesta raskaaksi esim. eron kynnyksellä/parantaakseen suhdetta tms. niin sitten toisaalta täyttä vastuuta ei voi miehelle sysätä. Koska nainen tehnyt julman tempun toiselle. Oikeestaan aika vaikee tilanne; kun ei voi sanoa että miehen pitää kantaa vastuu eikä voi sanoa että miehen ei tarvii kantaa vastuuta, vai voiko? :? Toisaalta kun tahalteeen tekee niin ni ei toisaalta miehen ole pakko ottaa vastuuta!
Ääh..en tiedä, paha kysymys kieltämättä :?

Merilyn

"Jos nainen kuitenkin hankkiutuu raskaaksi valheilla ja petoksella, en ensinäkään kutsuisi tätä vahinkoraskaudeksi (täysin suunniteltua ja laskelmoitua)" No en tarkoittanutkaan, että tämä olisi vahinkoraskaus, laitoin tämän nyt vain samaan ketjuun.

Mutta joo, mielestäni vaikka raskaus olisi kuinka huijaus, mielestäni miehellä olisi silti jonkinnäköinen vastuu. En tarkoita edes rahallista vastuuta, mutta pyrkiä muodostamaan edes jonkinlainen side lapseen. Ei sitä tietenkään voisi vaatia, mutta mielestäni se olisi kunnioitettavaa ja epäitsekästä, eihän se sen lapsen vika ole syntyä ei-toivottuna. Aina kun seksiä harrastaa, täytyy muistaa raskauden mahdollisuus, koska se aina on se 1%. On tosiaan kyllä vaikeaa miettiä tätä asiaa, koska naisillehan tätä huijausta ei samalla tavalla voida tehdä, ja nainen saa kuitenkin itse päättää haluaako thedä abortin vai ei.

"Tarkoititko nyt Merilyn tuolla pillerijutulla, että nainen haluaisi raskaaksi ja siksi valehtelee käyttävänsä pillereitä, vai valehtelee vain saadakseen seksiä?" Haluaisi raskaaksi, esimerkiksi jos suhde on eron partaalla ja yrittäisi sillä tavoin pitää miehen. Ja joo, samallahan siinä mies suostuu seksiin, koska tietää ehkäisyn olevan kunnossa.

marika_

^Taloudellinen vastuu kuitenkin nimenomaan on se joka saattaa tulla väkisinkin kannettavaks, koska jos mies ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttään voidaan sen vahvistamista hakea tuomioistuimelta jos voidaan osottaa että seksiä on harrastettu ja ettei mikään muuseikka tee todennäköiseks sitä että kyseessä ei ole lapsen isä.

Toisaalta karua, mutta kuten Merilyn sanoi, niin aina on se prosentti joka tulee raskaaksi vaikka mitä tehtäisiin. AINA tulee siis olla valmistautunu mahdolliseen lapseen ja olla valmis vastuunsa kantamaan jos näin käy. Tosi kakka juttu joo isän kannalta jos äiti valehtelee ehkäsystä, mutta kun periaatteessa raskaaks oltais voitu tulla ehkäisystä huolimattakin.

Eli musta vastuu kuuluu aina molemmille, ellei nyt nainen ole raiskannut miestä ja tullut tämän seurauksen raskaaksi.
Lapsi on kuitenkin äitinsä kaksnaamasuuteen täysin syytön ja musta on ihan kohtuutonta jos isä kohdistaa vihansa äitiä kohtaan siihen viattomaan lapseen. Lapsi se siitä isättömyydestä kuitenkin eniten kärsii.

Tsein

Puhtaasti vastuunottamisen kannalta - ja tarkoitan tällä nyt sitä, että lapselle ollaan isänä eikä vaan elatusmaksujen maksajana - minusta on täysin hyväksyttävää, että valheellisesti raskaasti hankkiutunut nainen, jää täysin yksin kantamaan vastuuta lapsesta. Miehellä ei tuossa tilanteessa ole mielestäni mitään velvollisuutta jäädä pyörimään edes lapsen elämään. Ja kun tähän haetaan sitten syyllistä, niin se löytyy siitä, joka on valheella ja petoksella hankkiutunut raskaaksi.

Tätä ei voi mitenkään rinnastaa oikeisiin vahinkoraskauksiin, jotka ovat seurausta ehkäisyn pettämisestä. En pistäisi samalle viivalle tietoista riskinottamista, joka aina on sen muutamasta prosentista muutamaan prosentin kymmenykseen ehkäisyn ollessa käytössä ja riskin ottamista silloin, kun toinen osapuoli on tarkoituksellisesti ja toisella kertomatta jättänyt ehkäisyn pois käytöstä tarkoituksena tulla raskaaksi.

Vastuu ehkäisystä on molemmilla ja jos toinen salaa omilla toimillaan aiheuttaa sen, että ehkäisy ei ole käytössä, on vastuu seurauksista vain ja ainoastaan hänen. Vastaavasti, jos miehellä on sukupuolitauti, josta hän ei kerro naiselle ja yhdynnän aikana, hän salaa ottaa kortsun pois käytöstä (tämäkin on mahdollista) tartuttaen naisen, onko vastuu tässä molemmilla? Mies on yksin vastuussa ja tietyissä tapauksissa, jopa laki on tätä mieltä (vrt. HIVin tahallisesta tartuttamisesta saadut tuomiot).

cunisex

On kyllä tosiaan hiukan monimutkainen juttu tuo Merilynin esittämä tilanne.

Toisaalta asia on juurikin niin, että nainen on vastuussa "petoksestaan". Toisaalta näen kyllä asian miehenkin puolelta niin, että jos on valmis harrastamaan seksiä, on myös valmis kantamaan vastuun "vahingoista". Jos on omasta mielestään kypsä seksiin, pitäisi olla myös sen mahdollisiin seurauksiin, mikään ehkäisy ei kuitenkaan ole 100% varma.

Toisaalta taas puhun itseni hieman pussiin, en itsekään olisi valmis kantamaan vastuuta lapsesta, vaikka seksiä harrastankin.

Siispä lainaan Pekka Routalammen sanoja; jännä tilanne.

Merilyn

"^Taloudellinen vastuu kuitenkin nimenomaan on se joka saattaa tulla väkisinkin kannettavaks, koska jos mies ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttään voidaan sen vahvistamista hakea tuomioistuimelta jos voidaan osottaa että seksiä on harrastettu ja ettei mikään muuseikka tee todennäköiseks sitä että kyseessä ei ole lapsen isä. "

Näinhän se on, ja mun mielestä jos saadaan todistettua, että nainen on "hankkitunut" raskaaksi, ei miehellä pitäis olla taloudellista vastuuta. Eikä periaatteessa mitään olisi "pakko".

Vapaaehtoinen, moraalinen vastuu lapsen vuoksi on se mitä hain takaa. Jos oma veljeni / poikaystäväni / hyvä ystäväni ajautuisi tilaanteeseen, jossa heitä on huijattu, olisin hyvin pettynyt heihin, jos he vaan kohottelisivat olkapäitään ja sanoisivat että, koska heitä on huijattu, he eivät myöskään ole lapsen kanssa tekemisissä eikä missään vastuussa. Jotenkin hirveän kylmää ja itsekästä, vaikka ehkä periaatteessa "oikein". En tiedä pystyisinkö itse seurustelemaan tuollaisen ihmisen kanssa.

Nyytikki

Toisaalta olen sitä mieltä, että ei tarvitse ottaa mitään vastuuta jos toinen salaa hankiuttuu raskaaksi ja kannattaisi juosta karkuun sellaista naista ja sitten toisaalta sitä mieltä, että kyllä se oman puolikkaan vastuunotto olisi ihan fiksua, vaikka sen naisen kanssa ei tarvitsisi jatkaa seurustelua. Tosi kökkö tilanne olisi! :?
Tiedän yhden tällaisen tapauksen, jossa nainen jätti tahallaan pillereitä syömässä ja mies oli juuri jättämässä naista - jäi sitten, kun kuuli tämän olevan raskaana ja nykyään heillä on kaksi lasta ja ovat onnellisia. No, ehkä näinkin voi joskus käydä, mutta useammin tuollainen petos jättää varmasti isot arvet suhteeseen.

Kathry

Mun mielestä tuo on rikollista.. siis hankkiutua nyt tahalleen jollekkin raskaaksi, miehen haluamatta ja salaa. Sehän kuin hyväksikäyttö, vois varmaan syytteenki nostaa.

Tää on sitä suomalaista "tasa-arvoa" kun naiset tekee tuommosta ja sitte puhutaan et onko miehellä nyt joku vastuu lapsen elatuksessa, kasvatuksessa tai muussa vastaavassa. Jos mies tekis saman ois joukko feministejä ja "tasa-arvon" kannattajia vaatimassa elinkautista näille hyväksikäyttäjä-monstereille.

Mutta kysehän on pääasiassa vahinkoraskauksista jotka on asia erikseen.

Merilyn

Kathry: no kyllähän naisia tulee raskaaksi tahtomattaan esim. raiskauksen seurauksena, jonka jälkeen naisella todellakin on suuri päätös pitääkö lapsen vai ei. Siinäkin pelkät omat moraalikysymykset pelissä, ei niinkään se, mikä on sallittua ja oikein. Ja sitäpaitsi, on ihan oikein puhua miehen vastuusta, koska naisellahan se päävastuu on AINA, vaikka raskaus olisi kuinka vahinko.

Mitä itse olisit mieltä, jos esimerkiksi oma veljesi/poikaystäväsi saisi tietää että hänen eksänsä olisi näin tehnyt ja aikoisi synnyttää vauvan? tarkoitan siis, haluaisitko, että veljesi/poikaystäväsi pitäisi lapseen yhteyttä?

Kysyin tätä itse poikaystävältäni, niin hän sanoi, että hän voisi vaatia jopa tulevan lapsen yksinhuoltajuutta, koska tuommoisella naisella olisi jotain vikaa selvästi päässä. Tai ainakin yhteishuoltajuutta, mutta ei kuulemma haluaisi olla missään tekemisissä lapsen äidin kanssa eli "vaihto" tapahtuisi välikäden kautta.

Sledge

Mä en ainakaan ottaisi mitään vastuuta, enpä tiedä kuinka pitkälle menisin, mutta noin epärehellistä käytöstä en pysytyisi hyväksymään.

Vahinkoraskauksista en tiedä mitä sanois. Ei sitä tiedä vaikka itsellekkin olisi joskus tullut vahinko. :P

Hazard

Lainaus:
Mitä itse olisit mieltä, jos esimerkiksi oma veljesi/poikaystäväsi saisi tietää että hänen eksänsä olisi näin tehnyt ja aikoisi synnyttää vauvan? tarkoitan siis, haluaisitko, että veljesi/poikaystäväsi pitäisi lapseen yhteyttä?

Haluaisin että veli/poikaystävä tekee kuten itse haluaa.

Toisin kuin ihan oikeiden vahinkoraskauksien kohdalla, tälläisessä tilanteessa nainen on mielestäni ns. syyllinen raskauteen. Toki ehkäisy ei ole 100% milloinkaan ja jos raskaaksi satutaan tulemaan, pitäisi osata ottaa vastuu. Kuitenkaan itse en voisi vaatia miestä ottamaan vastuuta siitä, jos nainen on tahallisesti hankkiutunut raskaaksi ottamatta miehen tahtoa huomioon lainkaan. Se on aivan eri asia kuin se, että kondomi hajoaa ja vahinkoraskaus lähtee käyntiin.

Vahingossa raskaaksi tullutta naista ei velvoiteta pitämään lasta, vaikka hän on tiennyt ehkäisyn epävarmuudesta. Jos nainen tahtoo abortin, mies ei voi sille mitään. Nainen ei siis tahtomattaan joudu sitoutumaan lapseen koko loppuelämäksi.
Mielestäni ei ole reilua, että mies vaaditaan vastuuseen siitä, kun itsekäs eukko on tieten tahtoen hankkiutunut raskaaksi ja valehdellut ehkäisystä. Miksi miehen voitaisiin vaatia sitoutuvan lapseen, kun se on petoksella saatu alulle? Kuten jo aikaisemmin mainitsin näissä tapauksissa nainen on mielestäni 'syyllinen'.

Eli siis vastauksena tuohon kysymykseen: Jos veli/poikaystävä haluaisi olla tekemisissä lapsensa kanssa, olisi se tietysti hienoa. Jos ei haluaisi, ymmärtäisin sen.
Eniten siinä harmittaisi, että lapsiparka on saanut tuollasien äidin.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat