Suomalainen yliopistokulttuuri tuntuu niin valjulta verrattuna USA:n vastaavaan

Vierailija

Pelasin lapsena Simssiä, josta sain vähän liikaa vaikutteita ja ajattelin, että minäkin menen jonain päivänä collegeen, asun dorm roomissa, syön asuntolan dining hallissa, liityn sororityyn ja opiskelen kampusalueen nurmikolla kavereiden kanssa. Kasvettuani tajusin, ettei Suomessa mitään collegeita ole enkä tule koskaan kokemaan sitä elämää, jota pidin lapsena itsestään selvänä tulevaisuutenani. Olen nyt kokenut jonkinlaisen sisäisen kriisin yliopisto-opiskeluun liittyen, enkä tiedä mitä teen. Osaksi syynä on tämä pakkomielteinen college-haaveeni. Kun katson kuvia Helsingin yliopistosta näen virastomaisen rakennuksen kaupungin keskustassa. Missä ihmeessä on kampusalue ja vihreä ruohikko? Suomi-yliopistoissa opiskelijat asuvat vuokra-asunnoissa ties missä eivätkä asuntoloissa ja opiskelijoita on eri ikäluokista. Kaikki on jotenkin vakavampaa ja aikuismaisempaa, kaikki tuo mieleen _aikuiskoulutuksen_ eikä suinkaan sellaista suurta nuoruuden _elämänvaihetta_, jollainen amerikkalainen college tuntuu olevan. En tiedä käsittääkö kukaan mitä tarkoitan. Siellähän yliopisto-opiskelijoihin viitataan termillä "college kid", mutta täällä yliopiston opiskelijat käsitetään _aikuisina_. En osaa selittää, mutta on ollut vaikeaa hyväksyä se tosiseikka, etten koskaan pääse kokemaan collegea. Tuntuu, että skippaan elämänvaiheen. Onko kellään muulla ollut tällaisia ajatuksia koskaan?

Kommentit (3)

Vierailija

Ensinnäkin Amerikassa collegeen mennään pari vuotta nuorempana kuin suomessa yliopistoon ja niiden koulutus ei vastaa toisiaan. Amerikassa university vastaa enemmänki suomen yliopistoa ja sinne mennään vasta collegen jälkeen. College-kid on siis todellakin nuorempi kuin suomalainen yliopisto-opiskelija. Niin ja amerikan yliopistosta(uni) valmistuneet joutuu täydentämään opintojaan jos tulee suomeen töihin. Toisinpäin se ei päde vaan suomalainen tutkinto käy kaikkialla. College on yleispätevä koulu, se vastaa enemmän Suomen lukiota, ku teinien high-shcool. Ja kyllä täälläkin on rikas yliopistokulttuuri, jos ei menee vähän isompaan yliopistoon. Bileitä riittää melki jokaiselle viikolle jos haluaa, on lautapeli kerhoja, vaelluksia, ylellisiä pukujuhlia, viininmaistajaisia, excursioita yrityksiin ja ties mitä. Sitten on juoppotteluappro, vappu, liikuntatapahtumia... Ja kyllä me ollaan joskus nurmikollaki lueskeltu, jos ei sitä löydy yliopiston pihasta, niin omat kaverit voi koota sinne. Yliopistossa opiskelu on ollu varmaanki parasta aikaa mun elämässä. Ja ainahan voit pitää vaihto-oppilasvuoden amerikassa.

Meline

Olen hieman samoilla linjoilla kanssasi. Neljäs vuosi nyt yliopistossa ja--- onhan tää välillä aika ankeata menoa. Puitteen on Jyväskylässä ihan kunnossa, rakennukset on kivoja mutta opiskelu on kamalan itsenäistä. Opiskelen aikuiskasvatustiedettä, eli meillä on suhteessa muihin aineisiin tuntiopetusta, mutta luentoja on (jos hyvin käy) vaan kolmena päivänä viikossa, ja tosi usein on monia vapaapäiviä (tai sitten niin että on päivässä kolme luentoa mutta ne kaikki menee päällekkäin). Suomen yliopisto ei siis todellakaan kannusta sosiaalistumiseen vaan paikkahan on tutkimusta varten. Jos haluaa luokkameininkiä niin kannattaa valita AMK. Mutta joo, ryyppykultuuri ei todellakaan oli samanlaista kuin Amerikassa. Tai sanotaanko näin, tosi paljon riippuu itsestä. Jyväskylässä on joka viikko ryyppyjuhlia, mutta harvat jokaiseen osallistuu. Plus, on harrastelua, mutta niitä ei hirveäti mainosteta. Sosiaalistuminen on todella paljon omissa käsissä. Asuntola-asuminen toimii opiskelija-asuntoyhtymissä ja ne järjestää omia bileitä. Ja soluasuminen tietty voi tuoda sellaista asuntolameininkiä (tosin tääkin on yksilöllistä). 

Jos mä jotain kaipaan amerikasta se on just noi sororityt ja fraternityt! En täysin tajua mitä ne on mutta kuulostaa kivalta :D Tietty oma vastineensa on ainejärjestö (se joko toimii tai ei). Meillä on pieni ainejärjestö ja järjestetään peli-iltoja, ja aina löytää baarista jonkun tutun.

Eli siis, on yliopsitossakin oma hohtonsa. Ei se ole amerikanlainen, mutta oma vaiheensa. Se ei mitä luultavimmin ole yhtä ratkiriemukasta kuin college, mutta opettaa kaikin tavoin PALJON enemmän elämästä :)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat