Syntymäsokeiden unet

Vierailija

Olen pitkään miettinyt, millaisia unia syntymäsokeat ihmiset näkevät. Voiko olla niin että sokean aivot eivät voi käyttää näköalueita näkemiseen, vaan he hyödyntäisivät näitä hermoverkostoja muun aisti-informaation käsittelyyn? Esim että näkisi makuja?

Tarkoitan siis syntymäsokeita; niitä, jotka eivät koskaan ole nähneet. Vaikka eivät kaikki syntymäsokeat ole täysin sokkoja. Mutta tarkoitan tätä niinkuin neurologisesti ajatellen.

Olipas sekava aloitus, toivottavasti osaatte vastata jotenkin, jos tunnette joitain syntymäsokeita tms. :)

Kommentit (2)

Vierailija

Jonkun verran psykologiaa lukeneena mieleen on jäänyt, että monilla sokeilla aivojen kuuloalue pystyy hyödyntämään aivojen näköalueen osia kuulotiedon käsittelyyn ja näin ollen heidän kuuloaistinsa on tavallista kehittyneempi. Eli primaari näköalue onkin osittain primaarin kuuloalueen käytössä. En osaa kyllä sanoa minkälaisia unia syntymäsokeat näkevät, mielenkiintoinen kysymys! Luulisi heidänkin niitä näkevän, unien "näkemisessä" kun ei sinänsä näkökykyä tarvita vaikka REM-unen (rapid-eye-movements) aikana silmät liikkuvatkin... Korjatkaa jos menen aivan metsään jutuissani :)

Vierailija

Mihinkään muuhun kuin pelkkään omaan päättelyyn perustuen arvaisin, että sokeiden unet olisivat samankaltaisia kuin näkevienkin, mutta ilman sitä visuaalista puolta? Siis että jos näkevä näkee unta kävelevänsä keittiöön ja syövänsä puuroa, sokea uneksisi myös kävelevänsä keittiöön (kuulisi askelet ja tietäisi missä kohtaa asuntoa liikutaan, tunnustelisi ehkä ympäristöään) ja maistaisi sitten sen puuron kuten näkeväkin. Unethan eivät ole mitään "filmejä" joita katsellaan kuin leffaa, vaan niihin yleensä eläytyy aika lailla ja ne perustuvat usein omiin kokemuksiin, pelkoihin, toiveisiin ja lähiaikojen (tai kaukaisiempienkin) tapahtumiin. Unethan tavallaan koetaan eikä vain nähdä. Mutta tämä siis vain oma arvaus :)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat