Radiojuontaja Alma Hätönen. Kuva: Heli Blåfield.

YleX-juontaja Alma Hätönen, 28: ”Ulkonäköä ei tarvitse ottaa vakavasti”

YleX-radiokanavan juontaja Alma Hätönen, 28, on kokenut meikkaaja, joka tykkää testailla uusia juttuja niin hiusten kuin meikinkin suhteen. Kiireinen juontaja arvostaa helppoutta ja tehokkuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

NAISELLISUUTTA TWISTILLÄ

”Tein ensimmäiset meikkikokeiluni 12-vuotiaana. Äitini oli korkokenkineen ja huulipunineen aika leidimäinen, ja se inspiroi minuakin laittautumaan. Yläasteella minulla oli hämähäkkiripset ja aivan vääränsävyistä puuteria. Silloin kokeilin myös voimakkaita rajauksia sekä nudenvärisiä, puuteroituja huulia.

Meikkaustottumukseni menevät aallossa. Välillä meikkaaminen menee liian pitkälle ja kyllästyn siihen. Olen nyt YleX:llä kuudetta vuotta. Kun aloitin, saatoin meikata itseni päivittäin. Nykyään arkimeikin tekeminen vie noi neljä minuuttia. Kulmat, meikkivoide, aurinkopuuteri ja ripsiväri riittävät. Pyrin pitämään meikin kevyenä etenkin silloin, jos olen menossa töiden jälkeen treeneihin tai salille. Minulla on kuiva iho, joten riittävän kosteuttava meikkivoide on meikin tärkein osa.

Käytän nestemäistä huulipunaa, joka ei meinaa lähteä meikinpoistoaineellakaan. Niin pysyvän huulipunan löytäminen on mullistanut elämäni. Olen aika sählä ja tykkään syömisestä, en jaksa olla koko ajan korjailemassa huulipunaa.

Kun haluan panostaa meikkiin, lisään luomiväriä ja käytän contour-palettia varjostusten tekemiseen. Käytän contour-värejä luomiväreinä ja kulmakynää myös silmien rajaamiseen. Kun opettelin contour-paletin käyttöä, minulla oli puolen vuoden vaihe, jolloin tein aivan liian voimakkaita varjostuksia. Opettelin tekemään varjostukset oikein Youtube-videoiden avulla. Nyt hallitsen erilaisia meikkaustyylejä, enkä juurikaan katso tutoriaaleja.

Erityistilaisuuksiin, kuten gaaloihin menen ammattilaisen meikattavaksi. Olen aika tarkkana siitä, että saan visioni mukaisen lopputuloksen, koska “perinteinen juhlameikki” näyttää helposti liian raskaalta kasvoillani. Emma Gaalaa varten keräsin inspiraatiokuvan pinterestistä ja näytin sen meikkaajalle. Hän yhdisti sumuisen tummat silmät ja neutraalin väriset huulet wetlook-kampaukseen. Se on ehkä upein meikki, joka minulla on koskaan ollut. Piirteeni ja ruumiinrakenteeni ovat aika naiselliset, mutta tyylillisesti olen kiinnostuneempi feminiinisen ja maskuliinisen yhdistelmästä. Tykkään meikeistä, joissa naisellisuutta rikotaan jollain twistillä.”

EROON AKNESTA

”Sairastuin parikymppisenä aikuisiän akneen, joka vaivasi minua viisi vuotta. Aknea ei varsinaisesti diagnosoitu, mutta naamaani ilmestyi isoja, paisemaisia näppylöitä. Teininä ihoni oli muutamia näppyjä huolimatta hyvässä kunnossa, joten akne oli yllättävää ja uutta. Naamaani sattui koko ajan. Näppylöitä teki mieli näprätä, mikä vain pahensi tilannetta. Onneksi äitini on ammatiltaan lääkinnälliseen kosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi. Hän teki minulle entsyymihoitoja ja kanelihappokuorintoja. Kuorinnat olivat kivuliaita, mutta niiden avulla pääsin aknesta eroon.

Olen aina suosinut lääkinnällistä kosmetiikkaa. Puhdistan ihoni aamuin illoin apteekin hoitotuotteilla. Käytän puhdistusainetta, jossa on teepuuöljyä ja salisyylihappoa. Se on pelastukseni, koska se ehkäisee aknen syntymistä. Puhdistuksen jälkeen kosteutan ihoni huolellisesti. Olen melko laiska, enkä harrasta kasvonaamioita, seerumeita tai tehohoitoja. Säännöllinen perusrutiini riittää.

Nukun usein huonosti, mikä vaikuttaa ihoni kuntoon. Iho menee kuivaksi, väsyneeksi ja silmänaluset tummenevat. Silloin meikkivoide ja peiteaineet auttavat. Myös ruokavalio vaikuttaa ihoon. Minulla on fibromyalgia, mikä tarkoittaa sitä, että sokerit ja viljat aiheuttavat minulle kipuja. Rakastan kuitenkin molempia, joten en ole luopunut niistä kokonaan.”

HELPPOHOITOISTA HULLUTTELUA

”Minulla on tällä hetkellä oma hiusvärini, luonnollinen tumma tukka. Vain latvoja on vähän sävytetty. On helpottavaa olla takaisin omassa hiusvärissä, koska se ei vaadi jatkuvaa hoitoa.

Pitkien hiusteni kuivaaminen ja laittaminen vie aikaa. Pesen hiukset noin pari kertaa viikossa. Käytän hopeasampoota, mikä hieman kylmentää hiusteni sävyä. Kun hiukseni alkavat esimerkiksi rasvoittua, pistän ne ponnarille. Harrastan tankotanssia, ja tanssipäivinä pidän hiukset kiinni.

Vuosi sitten minulla oli vielä hulluttelukausi ja vihreät hiukset. Hullutteluvaihe kesti noin vuoden ajan. Silloin kokeilin kaikenlaisia karkkivärejä pinkistä harmaaseen ja persikkaan. Näin tummilla hiuksilla karkkivärien saavuttaminen vaati kolme vaalennuskertaa. Tukkaa piti blondata jatkuvasti, jotta uusia sävyjä voisi kokeilla. Onneksi kampaajani oli kokeilunhaluinen eikä säikähtänyt. Hän käytti erilaisia hoitavia seerumeita, jotta hiukseni eivät rasittuisi liikaa. Se oli hauskaa aikaa. Työkaverini naureskelivat tuolloin, että kun menen kampaajalle, ei ikinä tiedä millaisen tukan kanssa tulen takaisin.

En ole koskaan suhtautunut ulkonäköön kovin vakavasti. Vaiheita saa ja pitääkin olla. Nuorempana minulla oli esimerkiksi glam rock -kausi, jolloin kuuntelin Mötley Crüeta ja tukkani oli musta. Olen kokeillut myös pidennyksiä ja polkkatukkaa. Olen aika impulsiivinen hiusten suunteen. Jos saan jonkun idean, todennäköisesti toteutan sen aika nopeasti.”

Lue myös:

Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää tämän hetken kauneustrendeistä!

Cosmon testissä: älyttömät kauneusniksit

Laulaja-lauluntekijä Vilma Alina jakaa parhaat vinkkinsä kauneudenhoitoon

Teksti Iida Sofia Hirvonen