Vilma Bergenheim: ”Järkytyin, kun näin itseni peilistä Selviytyjien kuvausten jälkeen”

Malli Vilma Bergenheim alkoi käyttää silmänympärysvoidetta ja aurinkorasvaa kunnolla vasta 36-vuotiaana. Vuodet ulkomailla ovat opettaneet hänet suhtautumaan kauneudenhoitoon rennosti.

Malli
Vilma Bergenheim

, 36, nähdään Nelosen Selviytyjät Suomi -ohjelmassa. Hän asuu Helsingissä miehensä Seanin ja poikansa Tysonin kanssa. Seuraa Vilmaa Instagramissa
@vilmabergenheim

.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei puuterille

”Minut bongattiin malliksi 15-vuotiaana tennispukkarista, sen jälkeen olen työskennellyt Tokiossa, Milanossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Muistan kuinka istuin bussissa matkalla ensimmäisiin testikuvauksiini, enkä ollut saanut meikata. Se oli silloin mielestäni ihan järkyttävää! Olin tottunut tekemään vahvat, vihreät kajalrajaukset ja vaihtamaan silmieni väriä vihreillä piilareilla. Mietin bussissa, että nyt hävettää, näytän aivan kauhealta. Mutta sen jälkeen asenteeni muuttui, ja itsevarmuus lähti kasvamaan. Nykyään olen suurimman osan ajasta ilman meikkiä. Arkimenoihin riittää kulmageeli, ripsari ja poskipuna. Juhlia varten lisään vain tummempaa luomiväriä ja mustaa kajalia. RMS Beautyn peitevoide menee minulle meikkivoiteesta, enkä käytä puuteria. Haluan, että ihoni on mieluummin kuulas kuin mattainen.

”En käytä puuteria. Haluan, että ihoni on mieluummin kuulas kuin mattainen.

Jos minut nyt meikataan todella vahvasti esimerkiksi kuvauksiin, en tunnista itseäni enkä koe olevani enää minä. 2000-luvun alussa duuneissa meikattiin ihan sairaasti, helposti kolmekin tuntia. Muistan yhä, miten työlästä meikkejä oli puhdistaa pois.”

Maassa maan tavalla

”Olen tarkka ihonhoitotuotteistani. Jos löydän hyvän, en vaihda sitä helpolla. Ihoni on ohut ja pintakuiva, ja minulla on ollut couperosaa. Floridassa asuessani lotrasin vartaloöljyjen kanssa, mutta muistin vain harvoin käytää aurinkorasvaa. Rusketun helposti ja rusketus säilyy ihollani pitkään, vaikka en ole varsinaisesti mikään auringonpalvoja. Nyt olen alkanut panostaa hyviin aurinkorasvoihin.

Kun muutimme perheeni kanssa Floridasta Göteborgiin, kylmyys kuivatti ihoani ja epäpuhtaudet puhkesivat. Ihoni ei näyttänyt enää hyvältä. Panostin silloin Tata Harperin kalliisiin ihonhoitotuotteisiin, mutta ne eivät toimineet minulle yhtään. Se harmitti ihan sikana.

”Floridassa asuessani lotrasin vartaloöljyjen kanssa, mutta muistin vain harvoin käyttää aurinkorasvaa.

Suomeen palattuamme ystäväni ehdotti käyntiä ihonhoidon erikoisklinikalla Skinmedillä, missä sanottiin heti, että käytin ihan liikaa tuotteita ja ihan liikaa öljyjä. Sain ihonhoitoon vain kolme tuotetta: puhdistusmaidon, kosteusvoiteen ja silmänympärysgeelin. En ollut ikinä ennen käyttänyt silmänympärystuotteita. Nykyään käyn klinikalla hoidoissa kerran kuussa, ja ihoni on todella hyvässä kunnossa. Siellä pääsin eroon myös maksaläiskistäni, joita sain Floridassa ja viime syksynä Selviytyjien kuvauksissa. Vaikka käytin Filippiineillä hattua ja suojakertoimen 50 aurinkorasvaa, naamani oli aivan täynnä maksaläiskiä. Olin järkyttynyt, kun näin itseni ensimmäistä kertaa peilistä. Oikeilla tuotteilla ja oikeilla hoidoilla ero on ollut mieletön.”

Auringon vaalentama

”Nuorempana hiuksiani värjättiin kuvauksia varten jatkuvasti, ja ne kuluivat huonoon kuntoon. Vasta kun opiskelin Nykissä hyvinvointivalmentajaksi ja vaihdoin ruokavalioni täysin, hiukset alkoivat voida paremmin. Jätin pois sokerin, valkoiset vehnät ja maitotuotteet ja aloin syödä kunnolla: täysjyväriisiä, kvinoaa, hirssiä, lehtikaalia, papuja, parsakaalia, pähkinöitä ja avokadoja. Muutos näkyi hiusten lisäksi myös ihossa ja kynsissä.

Kun muutimme Floridaan, päätin etten enää tee hiuksilleni mitään enkä ainakaan värjää niitä. Annoin vain auringon vaalentaa. Vuoden jälkeen hiukset olivat aivan täydelliset: pitkät ja hyväkuntoiset. En Floridassa käyttänyt muutenkaan mitään hiustuotteita tai meikkiä. Oli kuumaa ja kosteaa, uin ja hikoilin. Oli parempi olla kokonaan ilman. Samaan aikaan kuitenkin ihailin naisia, joilla oli joka päivä himmeä blow dry -kampaus.

Olen aina ollut enemmän tai vähemmän blondi, mutta saatan muuttaa lookiani hetken mielijohteesta. Leikata polkaksi tai värjätä astetta tummemmaksi. En erikoisemmin hoida hiuksiani tai tee niille mitään. Tavallisesti ne ovat vain keskipääjakauksella, tärkeää tilaisuutta varten saatan vähän kihartaa niitä.

”Selviytyjien kuvausten jälkeen naamani oli aivan täynnä maksaläiskiä. Olin järkyttynyt, kun näin itseni ensimmäistä kertaa peilistä.

Selviytyjien kuvauksissa hiukseni kärtsäsivät auringosta ja muuttuivat ihan vaaleiksi. Pidin hiuksia koko ajan kiinni, enkä edes yrittänyt harjata niitä simpukoilla, kuten jotkut. Lopulta tukka oli aivan kihara surffitukka, ja hiuksia irtosi stressin ja huonon ravinnon takia.

Hyvinvointi on minulle kokonaisvaltaista. Mallina elin salaatilla ja sokerilla, nykyään syön paljon enemmän mutta terveellisemmin ja olen paremmassa kunnossa kuin silloin. On ollut mieletöntä huomata muutos itsessä ja omissa ajattelutavoissa. Nyt 36-vuotiaana tunnen kroppani läpikotaisin. Stressi näkyy ihossani ja sen vaikutukset tuntuvat jäykkyytenä koko kropassa. Hirveät silmäpussit taas saan suolaisesta ja tulisesta ruuasta. Uni on minulle myös todella tärkeää. Jos en saa nukkua 8–9 tuntia yössä, olen väsynyt ja kiukkuinen.”

Teksti LINDA FORSS Kuvat HELI BLÅFIELD
Kuvat Heli Blåfield