turvallinen rusketus

Turvallinen rusketus syntyy näillä täsmätuotteilla

Tänä kesänä ihoa suojataan täsmätuotteilla. Helppo ja turvallinen rusketus syntyy parilla pyyhkäisyllä.

Käytäthön aurinkovoiteita oikein

Kesällä koko kropan aurinkosuojaaminen samalla voiteella houkuttelee helppoudellaan, mutta muutaman eri tuotteen hankkiminen kannattaa. Levitä vartalolle tarkoitettua voidetta rinnasta alaspäin ja käytä kasvoille ja dekolteelle nimenomaan niille tarkoitettua tuotetta: niissä on vartalovoiteeseen verrattuna kevyempi koostumus, joka ei tuki ihohuokosia ja suojan lisäksi hoitaa kasvoja.

Superhuolellinen suojaaja hankkii näiden kahden lisäksi vielä puikon, jolla saa suojattua silmänaluset sekä pigmenttiläiskille helposti herkistyvät ylähuulen ja poskipäät. Puikko kulkee helposti mukana, ja sillä voi paikkailla kasvojen suojausta päivän aikana.

1. Erityisesti kasvoille tarkoitettu Nivea Sun UV Face Shine Control SK30 -voide pitää ihon mattaisena ja sopii myös meikin alle. 12,90 e.

2. Garnierin Ambre Solaire UV Water Mist SPF30 -suihkeen suutin muistuttaa fiiniä tuuletinta. Sen avulla hienojakoinen suihke on helppo levittää myös omaan selkään. 14,50 e.

Mikä on oikea suojakerroin?

Lämpö tuntuu, ah, niin ihanalta iholla, mutta samalla takaraivossa jyskyttää ajatus puuhan terveellisyydestä. Lähtökohtaisesti Suomen leveyspiirien melko vähäisestä auringosta voi vielä nauttia hyvillä mielin, kunhan suojaus on kunnossa. Pitkän talven jälkeen iho ei ole tottunut aurinkoon, joten vähintään suojakerroin 30 on suositeltavaa, kun vaatteet vihdoin vähenevät.

Etelänlomalla aurinko paistaa korkeammalta, joten säteilykin on vahvempaa. Reissuun kannattaa ottaa vähintään SPF50-merkinnällä varustetut suojat mukaan jo kotoa: kotimaasta ostetut voiteet ovat takuuvarmasti turvallisia ja suojat ovat kohdillaan. Varsinkin kaukokohteissa aurinkovoiteet voivat myös helposti maksaa tuplat Suomeen verrattuna.

1. Auringossa olon jälkeen iho tuntuu usein kuivalta: Talikan Bio Enzymes After Sun Mask -kuitunaamio kosteuttaa kasvoja tehokkaasti. 9,90 e.

2. Helli ihoa auringossa oleskelun jälkeen kosteuttavilla ja rauhoittavilla tuotteilla. Ultrasunin After Sun Tan Booster -geeli viilentää ihoa ja samalla syventää rusketusta. 24 e.

 

Koralli on kaveri

Useamman aurinkovoidebrändin mainonnassa mainitaan voiteiden olevan koralliystävällisiä. Taustalla ovat tutkimustulokset, joiden mukaan joissakin suojavoiteissa käytetyt oksibentsoni ja oktyylimetoksisinnamaatti aiheuttavat koralliriuttojen haalistumista ja kuolemista. Havaijilla tulee parin vuoden päästä voimaan lakimuutos, joka estää näitä ainesosia sisältävien tuotteiden myynnin. Suomen vesistöissä ei koralleja tietenkään esiinny, mutta maailmalla haitallisiksi todettujen aineiden välttely ei ole pahasta kotimaassakaan pulikoidessa.

Iholla on muisti

Iholla ei varsinaisesti ole lakipistettä, jonka jälkeen se ei enää pysty käsittelemään UV-säteilyä. Kaikki elämän aikana karttunut säteily kuitenkin vaikuttaa ihoon, ja varsinkin lapsena kärvähtänyt iho altistaa aikuisena ihosyövälle.

Teininä auringossa ilman suojaa vietetyt tunnit voivat muistua mieleen kolmi–nelikymppisenä, kun kasvoille ilmestyy tummia pigmenttikertymiä. Siksi UVB-säteilyltä suojautumisen lisäksi olennaista aurinkovoiteessa on UVA-suoja: se suojaa ihoa säteilyltä, joka ei tunnu iholla, mutta aiheuttaa muutoksia ihon syvemmissä kerroksissa. Muutokset voivat ilmaantua iholle vasta vuosikymmenten kuluttua.

Korresin Citrus Sport SPF50 -suojavoiteessa on mukana laajat UVA- ja UVB-suojat. Kosteuttava voide kestää vettä ja hikoilua. 40 e.

Hajusteeton aurinkovoide herkälle iholle

Yhä useamman iho on herkkä, ihotyypistä riippumatta. Moni brändi on viimeistään tänä keväänä herännyt asiaan ja kehittänyt sarjat nimenomaan tämä mielessä: herkän ihon tuotteet ovat hajusteettomia ja suojaavat ihoa säteilyn lisäksi aurinkoallergialta. Paras voide herkälle iholle löytyy testaamalla: yhdelle toimii luonnollisen eli fysikaalisen suojan antavat sinkki- ja titaniumoksidi, toiselle herkälle iholle suunnitellut kemialliset suodattimet ja kolmannelle näiden molempien yhdistelmä.

1. Nivean Sun Sensitive Immediate Protect Sun Spray SPF30 -voide rauhoittaa herkkää ihoa. 16,90 e.

2. Piz Buinin Allergy Sun Sensitive Skin SPF30 -voiteessa on mukana ihon suojaa vahvistavaa antioksidanttia. 18 e.

3. Lieracin Sunissime Eye Care SPF 50 -puikossa on mukana vähän väriä, joten sillä saa tasoitettua tummat silmänaluset ja ihon sävyerot. 32 e.

Turvallinen rusketus purkista

Jos iho alkaa suojasta huolimatta punoittaa auringossa, tai et halua altistaa ihoasi säteilylle, purkista löytyy monesti jopa luonnollista päivetystä parempi rusketus. Asteittain ruskettavat voiteet ovat varma nakki itserusketusnoviisille: vaikka voidetta ei levittäisi aivan joka kohtaan, yhdessä yössä ei saa aikaan suurta värivahinkoa. Tämän kesän helpoimmat ja käytännöllisimmät uutuudet tekevät itserusketuspuuhista lähes laittoman helppoa. Itseruskettavat pyyhkeet paikkaavat mahdolliset levitysmokat ja kulkevat reissussa käsimatkatavaroissa. Ruskettava primer pohjustaa meikin, antaa hehkua, ja kaiken lisäksi illalla iholle on muodostunut pieni päivetys.

1. Asteittain ruskettava ACO Sun Kissed Body Lotion -voide antaa parissa päivässä kivan päivetyksen, ja koostumus on todella kosteuttava. Tätä voi käyttää kosteusvoiteena läpi kesän! 11 e.

2. Vita Liberatan biohajoavilla pHenomenal-itserusketusliinoilla saa värin sekä kasvoille että vartalolle. 7,90 e/2 kpl.

3. Vita Liberatan Beauty Blur Sunless Glow -voide ruskettaa huomaamatta päivän aikana. 35,90 e.

Lähteet: Asiantuntijoina Nivean tuoteasiantuntija Lotta Leppäniemi sekä allergologian ja ihotautien erikoislääkäri Erja Jalonen.

Lue myös:

Luonnollinen rusketus itseruskettavilla? Näillä vinkeillä onnistut (oikeasti)

Vihdoin täydellinen purkkirusketus! 10 ohjetta, joiden avulla onnistut varmasti

Mokasitko purkkirusketuksen kanssa? Näin saat itseruskettavan pois

Teksti Siina Leppä
Kuvat fotolia, Imaxtree ja valmistajat