tekoäly

Miten tekoäly tulee mullistamaan meikkipussimme?

Tekoälystä tuli kauneusalan megatrendi. Nyt puhelimesi osaa kertoa, miltä kasvosi näyttävät 20 vuoden päästä ja tilata juuri oikeansävyisen meikkivoiteen kotiovelle. Ja se on vasta alkua.

Nainen painelee kasvojaan isolta kuumemittarilta näyttävällä laitteella. Sininen valo välähtää poskipäiden finnien kohdalla. Hetkessä kaikki epäpuhtaudet ovat kadonneet iholta. ”Tämä on noituutta”, nainen henkäisee.

Laite on nimeltään Opté Precision Wand, mutta testaajat kutsuvat sitä taikasauvaksi. Se on yksi alkuvuonna Consumer Electronics Show -kuluttajateknologiamessuilla esitellyistä kauneusalan kuumista keksinnöistä. Pieni laite sisältää esimerkiksi kameran, joka kuvaa ihoa, tietokoneen, joka analysoi ihosävyn sekä printterin, joka tuottaa juuri oikean sävyisen peiteseerumisävyn joka ikiseen ihon epäkohtaan.

Jos asiantuntijoita on uskominen, tätä on tulevaisuuden kauneudenhoito: ei enää pursuilevia meikkipusseja tai viittä eri voidetta, vaan tekoälyn avulla luotuja ja valittuja täsmätuotteita.

Tänä vuonna markkinoille on tulossa muitakin uskomattomia laitteita. Capstone on älypeili, joka tarjoaa täydellisen valaistuksen ja toimii äänikomennoilla. L’Oréal lanseerasi iholle kiinnitettävän My Skin Track pH -laitteen, joka mittaa ihon pH:ta ja neuvoo, mitä tehdä, jos luvut ovat väärät. Neutrogenan MaskiD-sovellus mittaa käyttäjän kasvot ja luo 3D-printterillä juuri sopivan naamion.

Kuulostaa upealta – ja kalliilta. Tuotteiden hintoja ei ole vielä paljastettu, eikä luottokorttia kannatakaan kaivaa ihan heti esiin, toppuuttelee tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen Helsingin yliopistosta.

– Kuluttajana kysyisin ensin, onko vastaavia käytössä jo kauneudenhoitopalveluja tarjoavissa yrityksissä. Jos ei ole, epäilisin niiden laatua tai hyötyä kotikäytössä.

Katso tulevaisuuteen(jos uskallat)

Teknologia hiipi salakavalasti kauneusrutiineihimme jo vuosia sitten. Sinäkin olet varmasti joskus ladannut puhelimeesi sovelluksen, jolla olet testannut erilaisia överimeikkejä. Esimerkiksi Makeup Genius, FaceTune ja Perfect365 olivat pitkään kauneussovellusten ykkösiä. Hassut lopputulokset olivat monelle ensimmäinen kosketus lisättyyn todellisuuteen ennen Instagramin ja Snapchatin läpimurtoa.

”Ehkä pelottavin uutuussovellus on Olayn luoma Future You Simulation, joka analysoi selfien ja kertoo sitten, miltä kasvot näyttävät 20 vuoden päästä.”

Nyt alan jätit panostavat siihen, että sovellukset olisivat enemmän kuin meikkileikkiä. Pioneerisovellus YouCam Makeupista julkaistiin juuri Yhdysvalloissa uusi versio, joka osaa valita ja myydä sopivansävyiset tuotteet tekoälyn avulla. Vielä testivaiheessa oleva Mira-sovellus etsii kasvokuvan perusteella kauneusvaikuttajia ja tutoriaaleja, jotka vastaavat omaa ulkonäköä. Sitä ovat olleet tekemässä Facebookin ja huippuyliopistojen kehittäjät.

Ehkä pelottavin uutuussovellus on Olayn luoma Future You Simulation, joka analysoi selfien ja kertoo, miltä kasvot näyttävät 20 vuoden päästä. Kuvan näkemisen jälkeen tuskin unohtaa aurinkorasvaa enää koskaan. Sovelluksessa saattaa piillä myös koko tekoälyn hienous: se näkee asioita, joita ihmissilmä ei näe. Lääketieteellisissä tutkimuksissa on huomattu, että tekoäly voi tunnistaa esimerkiksi melanooman lääkäriä paremmin.

”Lääketieteellisissä tutkimuksissa on huomattu, että tekoäly voi tunnistaa esimerkiksi melanooman lääkäriä paremmin.”

Tekoäly tuntee tarpeesi

Suomalaisille suuri ongelma on se, että etenkin uudet sovellukset ja palvelut tulevat saataville hitaasti. Mutta osataan onneksi meilläkin: vuonna 2017 syntyneen kotimaisen Glamlin-kauneuspalvelun taustalla on kolme suomalaisnaista, jotka päättivät yhdistää tekoälyn ja henkilökohtaisen konsultoinnin. Käyttäjä vastaa nettisivuilla kauneudenhoitoa koskeviin kysymyksiin, jonka jälkeen juttu jatkuu kauneusammattilaisen kanssa Facebookin Messengerissä tai Whatsappissa. Tulosten perusteella valitaan eri valmistajien kosmetiikkaa, jotka toimitetaan kotiin.

– Ajatuksena on, että ihmisen ja tekoälyn yhteistyö on toimivampaa ja tehokkaampaa kuin pelkästään koneen tai pelkästään ihmisen, selittää yrityksen perustaja Anna-Riitta Vuorenmaa.

Glamlinin tietokanta tallentaa tietoa tuotteista ja esimerkiksi siitä, onko asiakas ostanut saman putelin uudestaan.

– Tekoäly toimii sitä paremmin, mitä enemmän dataa se saa. Se siis oppii koko ajan. Glamlin hyötyy eniten asiakkaiden palautteista ja kokemuksista. Lopulta Glamlin oppii suosittelemaan asiakkaalle tuotetta perustuen keräämäänsä tietoon, Vuorenmaa sanoo.

Mitä tapahtuu myyjille?

Nyt ennustetaan, että teknologiasta tulee tärkeä osa kampaamoita ja kosmetiikkaliikkeitä. Muun muassa Sephora ja japanilainen SK-II-kosmetiikkamerkki ovat tuoneet tekoälyn ja lisätyn todellisuuden kauppoihinsa. Nyt juuri oikeanlaiset tuotteet voi ostaa juttelematta myyjän kanssa lainkaan.

Istuvatko kaikki tulevaisuudessa kotisohvilla painelemassa kasvojaan älylaitteilla ja tilailemassa tuotteita nettikonsultin avulla? Tuskinpa, haastateltavat sanovat.

Professori Toivonen uskoo, että kauneusalan yritykset voisivat hyötyä tekoälystä ottamalla itse uudet laitteet sukkelasti käyttöön. Samaa mieltä on Vuorenmaa Glamlinista.

– Ideaalitilanteessa asiakas saa tarvitsemansa avun, menipä hän kauppaan tai nettiin. Kivijalkakaupoilla on aina paikkansa, mutta myös niiden pitää kehittyä ja palvella asiakasta entistä paremmin, Vuorenmaa sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Termit haltuun!

Tekoäly, artificial intelligence = Kone kykenee jäljittelemään inhimillistä ajattelua ja oppimaan asioita kuten ihminen. Alkeellista tekoälyä hyödyntävät esimerkiksi chatbotit.

Lisätty todellisuus, augmented reality = Tietokoneella tuotetun sisällön ja todellisuuden yhdistämistä. Voit vaikka kokeilla Ikean sohvaa omaan olohuoneeseesi sovelluksen avulla.

Lähteet: Forbes, CNN, Techchrunch, Dazed ja The Verge.

Ilmaiset kauneusekspertit taskussasi:

1. TroveSkin

Ihonhoidon koutsiksi kutsutulla pelimäisellä sovelluksessa ihon kunnolle asetetaan tavoite, kuten pienemmät ihohuokoset. Kehitystä seurataan päivittäin.

2. ModiFace

Saman nimen alta löytyy omat sovellukset kynsilakkojen, silmien värin ja erilaisten meikkien testailuun. Live-sovelluksella pystyy taltioimaan videon erilaisista tyylikokeiluista.

3. YouCam Makeup – Magic Selfie Cam

Lisättyä todellisuutta hyödyntävä sovellus on loistava apu esimerkiksi hiusvärien testailemiseen. Se kertoo myös ihosi iän ja laskee jopa rypyt.

Lue myös:

Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää tämän hetken kauneustrendeistä!

Onko ihosi kuiva ja eloton? Kokeile näitä tehokkaita pikavinkkejä

8 ihonhoitomokaa, joihin liian monet sortuvat

Teksti Ida Valpas
Kuvat Imaxtree