Somevaikuttaja Sini Laitinen: ”Meikkaaminen opetti minua arvostamaan itseäni”

Sini Laitinen inspiroituu drag-artisteista, omistaa yli 20 peruukkia ja pitää meikkaamista taiteenlajina.

Sini Laitinen eli Papananaama, 26, on Youtubeen ja Instagramiin sisältöä tekevä meikki-intoilija. Hän rakastaa kirkkaita värejä ja irtoripsiä.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meikki on taidetta

”Meikkaan kahdesta eri syystä. Ensimmäinen on se, että haluan yksinkertaisesti näyttää hyvältä. Eli ihan pokkana sovitan itseni kapitalistisen kauneusihanteen muottiin!

Toinen syyni meikata on enemmän taiteellinen. Olen tykännyt pienestä asti piirtää, ja nykyään piirrän paperin sijasta enemmän naamaani. Kutsun sitä vääntämislaittautumiseksi.

Tunnen vetoa vahvoihin väreihin. Räikeä kakkunaama sopii persoonaanikin paremmin kuin yksinkertainen ripsari ja huulirasvaa -look. Nautin myös näyttävän meikin luomisprosessista. Jokainen meikkini on oma pieni taideprojektinsa.

Vaikka arvostan luonnonkauneutta, on täysin eri tavalla tyydyttävää tehdä naamastaan jotain, mihin oma genetiikka ei taivu.”

Sinin neuvo värikkään silmämeikin tekemiseen: aloita kokeilemalla omien silmien vastaväriä. Jeffree Star Cosmetics Blood Sugar- ja Sugarpill Professional -luomiväripaletit ovat Sinin suosikkeja. NYX Professional Makeup Epic Ink Liner on eyelinereiden ykkönen.

Pandasilmiä ja tiskiainetta

”Olin ehkä 14-vuotias, kun löysin japanilaiset rock-muusikot. Halusin heti näyttää heiltä. Työnsin vanhempieni ostoskoriin kaupassa Lumenen mustavalkoisen luomiväriduon: tavoitteenani olivat klassiset pandasilmät. Harjoittelin vessassa silmämeikin tekemistä tunteja. Silloin olin tyytyväinen, mutta jälkikäteen ajateltuna lopputulos oli varmaan aika hirveä. Samoihin aikoihin aloin käyttää myös erilaisia piilolinssejä.

Kun pääsin vaihto-oppilaaksi Japaniin, inspiroiduin paikallisesta pissistyylistä. Kasvatin pidemmät hiukset ja kiharsin niitä, mutta pidin pandasilmät ja piilarit. Silmämeikkini olivat siis jo silloin näyttäviä, nyt ne ovat vain hioutuneet vuosien varrella.

”Hyvä itsetunto on elämän mittainen projekti. Sitä kehittääkseen pitää oppia hyväksymään oman ulkonäkönsä ongelmat.”

Instagramin myötä löysin paljon uusia ihmisiä, joilta ottaa oppia. Contour- ja highlight-buumit muuttivat tapaani meikata. Huomasin myös ilokseni, että markkinoilla on koko ajan enemmän pigmenttirikkaita ja laadukkaita meikkejä.

Nykyään drag-artistit ovat suurin inspiraation lähteeni. Imp Kid, Naomi Smalls ja Ellis Atlantis ovat kestosuosikkejani. En katso oikeastaan ollenkaan videotutoriaaleja, lähinnä vain kuvia. Saatan inspiroitua vaikkapa tiskiainepullon väreistä.

Meikkaamiseni elämänkaari on ollut vaihteleva, ja tapani meikata kehittyy koko ajan – viimeisen muotonsa se saavuttanee vasta haudassa.”

Karvaisia asusteita

”Kun pukeudun, hakeudun aina tiettyjen värien pariin. Ne ovat sininen, punainen, keltainen, oranssi, turkoosi, violetti ja pinkki. Välttelen mustaa, enkä osta murrettuja sävyjä. Printtejä en juurikaan käytä. Silmämeikkini sanelee usein päivän asuni, koska tietyt meikkivärit sulkevat pois tiettyjä vaatteita. Pidän yhtenäisestä kokonaisuudesta, jossa meikki istuu hyvin yhteen asun kanssa.

Mietin pitkään, millaiseksi haluaisin tyyliäni kehittää. Värien kuratointi on helpottanut pukeutumista.

”Jos en käyttäisi peruukkeja, olisin todella usein myöhässä ja tukka huonosti.”

Peruukit ovat minulle asuste siinä missä hatutkin. Niiden ansiosta minulla on aina asuun sopivat hiukset! Peruukkien käyttäminen myös vähentää omien hiusten rasitusta. Jos ulkona sataa, ei tarvitse stressata siitä, että kampaus menee pilalle. Jos en käyttäisi peruukkeja, olisin todella usein myöhässä ja tukka huonosti. Minulla on ainakin 20 peruukkia, joista suosikkini on tällä hetkellä iso, blondi ja kihara peruukki. Se päässä tunnen itseni megabeibeksi.

Oman tukkani leikkasin vähän aikaa sitten polkaksi. Yritän pitää siitä mahdollisimman hyvää huolta. En esimerkiksi ikinä tee lämpökäsittelyä ilman suojaseerumia.

Sebastian Professional -hiuslakka silottaa hiukset ja on sopivan kevyt, mutta jämäkkä. Stylbrid 9 -muotovaahto suojaa hiuksia ja parantaa tekstuuria. Amikan Heat Defense -seerumi tekee lämpökäsittelystä hiuksille vähemmän tuskallista.

Fake it till you make it

”Meikkaaminen on tuonut minulle paljon lisää itsevarmuutta. Meikin avulla kasvoistaan saa tehtyä ihan millaiset tahansa. Se tuo hetkellisesti eräänlaista kuvitteellita itsevarmuutta. Teininä suttaamani pandakajaalitkin toimivat niin: uskalsin näyttäytyä kaupungilla, kun näytin mielestäni hyvältä.

Vaikka meikkaaminen on vaikuttanut vahvasti itsetuntooni, olen oppinut varmemmaksi myös meikittömästä itsestäni. Nykyään voin huoletta käydä kaupungilla ilman meikkiä. Hyvä itsetunto on elämän mittainen projekti. Sitä kehittääkseen pitää oppia hyväksymään oman ulkonäkönsä ongelmat.

Meikkaaminen auttaa löytämään itsestä piirteitä, joita ei muuten osaisi arvostaa.”

Lue myös:

Sabina Särkkä: ”Jos tukkani on hyvin, kaikki on hyvin”

Johanna Puhakka: ”Sunnuntaisin pidän kotona kauneusiltoja”

YleX-juontaja Alma Hätönen, 28: ”Ulkonäköä ei tarvitse ottaa vakavasti”

Teksti TOMMI NIKKOLA kuvat Hanna Linnakko
Kuvat Hanna Linnakko