Sienet, marjat ja levät ovat ihonhoidon uudet ihmeaineet – joko olet kokeillut näitä?

Sienet, levät ja marjat ovat nyt ihonhoidon hehkutetuimpia aineosia. Näistä syistä sinäkin haluat seuraavaksi sivellä kasvoille metsän ja meren herkkuja.

Lumenen Harmonia-turvenaamio syväpuhdistaa ihoa ja avaa tukkeutuneita ihohuokosia, 24,90 e.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuhansia vuosia vanha turve

Suosta saatava turve on kerännyt itseensä vuosituhansien varrella runsaasti tehoaineita, kuten humushappoja, joiden uskotaan hoitavan ja kosteuttavan ihoa jopa solutasolla. Varmasti turpeen tiedetään kosteuttavan, syväpuhdistavan ja pehmentävän ihoa. Turvetta käytetään esimerkiksi kosteusvoiteissa, mutta ehdottomasti parhaan lopputuloksen saa, kun kropalle sivelee paksun kerroksen turvenaamiota saunan ajaksi.

Seerumin alle levitettävä, pakurikääpää ja tyrniä sisältävä Originsin Dr. Weil Mega-Mushroom Skin Relief -emulsio on ihanteellinen pintakuivalle ja kiristävälle iholle. 36,50 e.

Pigmenttiläiskiin pakurikääpää

Sienivoiteen levittely iholle ei ehkä kuulosta järin seksikkäältä, mutta kun mielikuvan yli pääsee, sienistä voi hyvinkin tulla uusi ihonhoitorutiinin suosikkiaines. Koivussa kasvava lahottajasieni, pakurikääpä, rauhoittaa ihoa ja helpottaa esimerkiksi rosaceasta eli ruusufinnistä kärsiviä kasvoja sekä voi tasoittaa ihon pigmenttiläiskiä. Pakurikäävästä on löydetty yli kaksisataa erilaista hoitavaa ja kosteuttavaa ainetta, ja se sisältää huomattavan paljon muun muassa antioksidantteja, jotka nopeuttavat ihon uusiutumista.

Kaikille ihotyypeille sopiva Flow Cosmeticsin mustikkavoide on superkosteuttava, mutta toimii varsinkin talvella myös meikin alla. 29,30 e.

Pohjoisen supermarjat

Mustikka, puolukka ja lakka kasvavat Lapin ankarissa olosuhteissa erityisen täyteen tehoaineita: pohjoisen kasvukausi on lyhyt, mutta kesällä läpi vuorokauden paistava aurinko pakkaa marjat todellisiksi antioksidantti- ja vitamiinipommeiksi. Kosmetiikkaa varten marjoista puristetaan siemenöljyä tai tehdään marjauutetta. Lakassa on erityisesti rasvahappoja ja A-vitamiinia, jotka ovat erinomaisia anti-age-ainesosia. Puolukassa erityistä on E-vitamiini, joka kosteuttaa ja tasoittaa ihon väriä. Metsämustikan vahvuus taas on sen tumman värin antavat antosyaanit, joissa on todella paljon ihoa hoitavia ja korjaavia antioksidantteja.

Biothermin Skin Oxygen Strengthening Concentrate -seerumissa on mukana kunnon tujaus chlorellaa. 49,90 e.

Meren antimet

Meri on edelleen ihmiselle melkoinen mysteeri, mutta sen pohjasta on onnistuttu löytämään hämmästyttävän paljon iholle hyödyllisiä kasveja. Uintiretkellä varpaiden väliin tarttuvat pienet punaiset ja ruskeat leväkasvit sisältävät tietynlaista sokeria, joka auttaa ihoa uudistumaan. Perinteinen vihreä merilevä sisältää C- ja E-vitamiineja, jotka kosteuttavat ihoa ja suojaavat sitä UV-säteilyltä. Superfoodina tunnettu chlorella saattaa hyvinkin olla seuraava aktiivihiili: sisäisesti detox-tyyppisesti nautittu aine on nyt mukana yhä useammissa ihonhoitotuotteissa. Chlorella sisältää runsaasti B-vitamiinia sekä sinkkiä ja magnesiumia, jotka rauhoittavat herkistynyttä ihoa.

Koivunmahla on pääosassa Dermosilin Nature-sampoossa, joka saa hennonkin tukan tuntumaan tuuheammalta. 6,70 e.

Kotimetsän puu

Nurkan takana kasvavat koivu ja mänty ovat molemmat hieman yllättäen täynnä kroppaa helliviä aineita. Männynkuoresta valmistetaan uutetta, joka voiteisiin lisättynä auttaa ihoa tuottamaan kollageenia ja hyaluronihappoa. Se myös tasoittaa juonteita. Keväisin kerättävä koivunmahla on suosittu anti-age-tuotteiden ainesosa, sillä se hidastaa ihosolujen ikääntymistä. Hiustenhoidossa koivumahla tekee tukasta tuuheamman ja vahvemman tuntuisen.

Hoitavia aineita on yhä useammin mukana myös meikeissä: Korennon seerumi-poskipuna hoitaa samalla ihoa muun muassa mustikan, puolukan ja ruusunmarjojen öljyjen avulla. 35 e.

Uudet ihmeöljyt

Älä anna tyrniöljyn erikoisen tuoksun pelästyttää: kasvoöljyt ovat usein suurimmaksi osaksi ehtaa tavaraa, joten mukaan ei yleensä ole lisätty keinotekoisia hajusteita. Antioksidantteja piukeana pullisteleva tyrni on omiaan rauhoittamaan ekseeman ja rosacean vaivaamaa ihoa, ja se voi myös auttaa aknen hoidossa. Tyrniöljy yhdistettynä sinkkioksidiin muodostaa myös luonnollisen aurinkosuojan. Huippumallit vannovat ruusunmarjaöljyn nimeen, eikä ihme: öljyn luvataan tasoittavan ihon pintajuonteita, kirkastavan ja kiinteyttävän ihoa. Lisäksi sen sisältämät A- ja C-vitamiinit voivat jopa häivyttää arpia säännöllisellä käytöllä.

Juttuun on haastateltu mukaan Inari Arctic Cosmetics -brändin perustaja ja toimitusjohtaja Sirkku Hahnia sekä Estée Lauder Finlandin Artistry Trainer & Retail Coordinator Cecilia Meliniä.

Teksti SIINA LEPPÄ Kuvat Imaxtree ja valmistajat