pitkät hiukset

Haaveena pitkät hiukset? 10 keinoa nopeuttaa hiusten kasvua

Ammattilaiset antavat kuuman vinkin: terveet hiukset = pidemmät hiukset.

Olet ehkä joskus kokenut saman kuin mekin, heti hiusten leikkaamisen jälkeen toivot, ettet olisi tehnyt sitä virhettä. Tämän hetken trendi on polkka, missä mitassa tahansa. Emme varmasti voi kieltää, ettemme toisinaan haikailisi pitkien hiusten perään.

Älä heitä toivoasi kokonaan pitkien hiusten suhteen, se vaatii kärsivällisyyttä. Hius kasvaa noin sentin kuukaudessa, joten polkasta pitkiin hiuksiin menee useampi kuukausi. Hiusten on myös oltava hyväkuntoiset, jotta ne voivat kasvaa täyteen mittaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Saako vitamiineilla pitkät hiukset?

Ikävää sanoa, mutta hiusten kasvua tukevat valmisteet eivät tee ihmeitä. Terveellisestä ruokavaliosta saa vitamiineja ja muita hiusten hyvinvointia lisääviä aineita, kuten biotiinia ja foolihappoa. Jos nappaat ravintolisiä purkista, annoksen tuplaamisella ei ole merkitystä, sillä keho pitää kiinni vain tarvitsemastaan määrästä.

Kiinnitä enemmän huomiotasi ruokavalioon, jos se ei ole tarpeeksi monipuolinen tai olet stressaantunut, hiusten kasvu voi hidastua ja hiukset alkavat helposti voida huonommin. Stressitilassa keho käyttää kaikki saamansa ravintoaineet ja energian normaaleihin elintoimintoihin eikä hiuksille riitä niistä. Tällöin voit kärsiä vitamiininpuutoksesta. Jos epäilet puutosta, ole yhteydessä lääkäriin, jotta saat varmuuden siitä, mitä ravintoainetta tarvitset lisää.

2. Kannattaako hiuksia leikata?

Ikuinen mysteeri: kasvavatko hiukset nopeammin, kun niitä leikkaa usein? Eivät, mutta ne näyttävät leikkauksen jälkeen terveemmiltä. Kun ohuemmat ja huonokuntoiset latvat saksitaan pois, hiukset voivat paremmin.

Jos hiuksissa on paljon kaksihaaraisia ja kuivia latvoja, hiukset katkeavat helpommin. Se saa hiukset näyttämään ohuemmilta ja katkeilun vuoksi pitkät hiukset jäävät vain haaveeksi. Jos et siis leikkaa hiuksiasi säännöllisesti, ne lyhenevät lopulta itsestään. Hiuksia kannattaa leikata noin kolmen kuukauden välein.

3. Kuinka usein hiukset tulisi pestä, jottei kasvu hidastuisi?

Yllättävän moni jättää hiusten pesun jälkeen hoitoaineen laittamatta. Se on tärkein osa pesua – erityisesti jos tavoittelet pitkiä hiuksia. Helli siis hiuksiasi hoitoaineilla ja -naamioilla mahdollisimman usein. Shampoopesujen välissäkin voit käyttää pesevää hoitoainetta, se on hellempi hiuksillesi. Ekstrajuttuna huuhdo suihkun lopuksi hiukset kylmällä vedellä, se sulkee hiussuomut paremmin. Tiedämme, kylmä suihku ei ole nautinto kenellekään – paitsi hiuksillesi!

4. Kuinka usein hoitoainetta pitäisi käyttää?

Hoitoainetta tulisi käyttää joka ikinen kerta, kun kastelet hiukset. Se on paras ystäväsi kasvatusvaiheessa. Värjääminen ja lämpölaitteilla muotoilu aiheuttavat hiuslatvojen ohenemista ja hiuksesta tulee huonokuntoisempi, se tarkoittaa enemmän katkeilua ja lyhyempiä hiuksia. Hoitoaine on siis ensimmäinen täsmäaseesi taistelussa kohti pitkiä hiuksia!

5. Hiusnaamioilla pitkät hiukset?

Jos hiuksesi ovat pitkät, ulottuvat olkapäille tai pidemmällekin, ne ovat kasvaneet jo kahdesta kolmeen vuotta. Se tarkoittaa, että ne vaativat toisinaan vielä enemmän hoitoa, kuin hoitoaine voi tarjota. Kaupasta saatavien naamioiden lisäksi kehotamme kokeilemaan tehohoitona naamiota, jonka voit valmistaa itse. Voit kokeilla esimerkiksi öljypohjaista naamiota ennen pesua.

Resepti on yksinkertainen, sekoita keskenään vain seuraavat ainesosat: muutama desi oliiviöljyä ja teelusikallinen manteliöljyä, makadamiapähkinäöljyä ja jojobaöljyä

Koska öljyt jäävät hiukseen ja tekevät siitä rasvaisen, kannattaa hoito suorittaa ennen pesua. Kastele hiukset, mutta pyyhekuivaa ne ennen seoksen levittämistä. Anna vaikuttaa kymmenen minuuttia ennen shampoota ja hoitoainetta. Peseminen ei vie kaikkia öljyjen ainesosia pois hiuksista, mutta ei jätä niitä rasvaisiksi. Seoksesta hiuksiin jää muun muassa vahvistavia ja suojaavia rasvahappoja.

6. Voiko lämpölaitteilla muotoilu hidastaa hiusten kasvua?

Mikään hiusten muotoiluun tarkoitettu lämpölaite ei ainakaan edesauta hiustesi kasvua, sillä hius kärsii joka kerta. Hellitä siis hieman! Kun hiuksesi ovat terveet ja hyväkuntoiset, ne myös kasvavat terveempinä ja katkeilevat vähemmän. Jos lämpölaitteiden käytön lopettaminen on täysi mahdottomuus, kokeile harventaa käyttöä ja muista ainakin lämpösuojatuotteen käyttö jokaisella kerralla. Jos muotoilulaitteessasi on lämmönsäätömahdollisuus, aseta alhaisempi lämpötila ja varaa muotoiluun hieman normaalia enemmän aikaa.

7. Voiko vaalennetuista hiuksista kasvaa pitkät?

Vaalennus avaa joka kerta hiussuomuja ja vaurioittaa hiuksia huomattavasti. Erityisesti, jos luonnollinen hiusvärisi on tumma, joudutaan usein tekemään voimakkaampi vaalennus ja hiukset kärsivät enemmän. Käsitellyt, erityisesti vaalennetut hiukset katkeilevat helpommin, mikä tarkoittaa useampia leikkauskertoja, ja se on joka kerta muutama sentti pois kasvatusprojektistasi. Jos haluat hiustesi kasvavan nopeammin, jätä platinablondi haaveeksi – tai odottamaan polkkabuumiasi.

8. Nopeuttaako hiusten harjaaminen kasvamista?

Harjaaminen ja kampaaminen ovat välttämätön asia hiusten hoidossa, jotta ne pysyvät kunnossa. Varo kuitenkin harjaamasta liian voimakkaasti. Erityisesti märkänä hiukset katkeilevat helposti, joten muistutamme helläkätisyydestä, liian varovainen et voi olla. Jos harjaat hiuksesi märkänä, älä yritä kertavedolla päästä latvaan saakka, vaan harjaa varoen pienissä osioissa. Suosi luonnonharjaksista valmistettua harjaa, se on hellävaraisempi hiuksillesi.

9. Millainen tyynyliina olisi paras hiuksille?

Jos heräät usein pörröpäänä hiukset takulla, puuvillainen tyynyliinasi saattaa olla syypää tähän. Suosittelemme kokeilemaan silkkistä tai satiinista versiota. Niissä pinta on sileämpi ja aiheuttaa vähemmän hankausta.

Kannattaa myös miettiä hiusten kuivaamista pyyhkeen sijaan t-paitaan tai hiuksille tarkoitettuun hellävaraisempaan pyyhkeeseen. Perinteinen kylpypyyhe on karkea, verrattuna paitaan.Pyyhkeen kääriminen hiuksiin suihkun jälkeen – useimmiten vielä liian tiukalle – saa hiukset katkeilemaan entistä helpommin.

10. Pilaako ponnari pitkät hiukset?

Tiedämme varmasti jokainen, että samassa paikassa ponnarin pitäminen päivästä toiseen saa hiukset katkeilemaan ja päälaelle ilmestyy helposti haituvia. Sinun ei tarvitse luopua luottokampauksestasi kokonaan, mutta vaihtele ponnarin paikkaa ja vaihda kiinnitysväline vaikka löysempään hiusdonitsiin tai loihdi nuttura pinnien ja klipsien avulla.

Pitkien hiusten ABC:

Lopputulemana pääsemme taas siihen, että terveet hiukset kasvavat helpommin pitkiksi. Et voi saada pitkiä hiuksia yhdessä yössä, etkä edes parissa kuukaudessa, mutta voit nopeuttaa kasvua. Pidä hiukset kosteutettuina, vähennä lämpölaitteiden käyttöä ja pysyttele kaukana hiusväreistä.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

10 ongelmaa, jotka vain pitkähiuksiset ymmärtävät

Näin hoidat itsellesi täydelliset hiukset

10 keinoa saada hyvinvoivat hiukset

Teksti Ida Suntio
Kuvat Fotolia