pigmenttimuutokset

4 keinoa välttyä ihon pigmenttimuutoksilta

Ei läiskiä minulle, kiitos.

Pigmenttimuutokset voivat saada alkunsa ihan pienestä, jopa epäpuhtauksista. Pelkkä tulehtunut näppy saattaa jäädä iholle tummemman alueen. Myös UV-säteilylle altistuminen ruokkii pigmenttimuutoksia. Näin voi tapahtua kenelle tahansa.

Tummentumia voidaan kuitenkin hoitaa, eikä niistä tarvitse kärsiä loppuelämää. Näiden neljän vinkin avulla voit välttyä kasvojen tummilta täpliltä ja aloittaa jo syntyneiden pigmenttimuutosten taltuttamisen saman tien. Muutoksen voit huomata jo neljässä viikossa. Muista myös ehkäistä uusien epäpuhtauksien syntyminen.

1. Finni – älä purista, nipistä tai edes koske

Kyllä, tiedämme sen olevan vaikeaa. Jos olet joskus antanut houkutukselle vallan, tiedät, mihin finnien omatoiminen puristelu johtaa: tulehtuneeseen, entistä suurempaan finniin ja rupeen.

Hoida näppyä mieluummin muutamia kertoja päivässä hydrokortisonivoiteella. Hydrokortisoni ehkäisee tulehduksia, joten se vähentää punoitusta. Hydrokortisoni on parempi keino kuin perinteiset finnituotteet, jotka sisältävät kuivattavaa salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia. Ne kuivattavat ja ärsyttävät myös finniä ympäröivää ihoa, mikä johtaa helposti pigmenttimuutoksiin.

Muista hygienia erityisesti näppyjen kanssa, ja lisää tuotteita kasvoille vain puhtain käsin.

2. Panosta puhdistukseen

Käytä kasvojen puhdistukseen tarkoitettua harjaa kolmesti viikossa. Se ei ainoastaan puhdista ihoa tehokkaasti, vaan poistaa myös kuollutta ihosolukkoa. Kun turha solukko saadaan pois tieltä, iho ottaa entistä paremmin vastaan tehoaineita, jotka vaalentavat tummia alueita.

Muista pitää harjastasi hyvää huolta: pese se huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen ja vaihda uuteen kuukauden välein. Näin vältät uusien bakteerien pääsyn ihollesi.

3. Kirkasta kasvoja seerumilla

Lisää ihonhoitorutiineihisi kirkastava seerumi. Valitse tuote, joka sisältää C-vitamiinia, niasiiniamidia tai kojihappoa. Iäkkäälle iholle sopii retinolia sisältävä tuote. Pigmenttimuutokset vaativat aikaa vaaletakseen, johtuivatpa ne näppäristä sormistasi tai ah niin ihanasta auringosta, mutta seerumi nopeuttaa pigmenttimuutosten häviämistä huomattavasti.

4. Suojaa auringolta, joka päivä

Muista kasvojen aurinkosuojavoide, ihan joka päivä. Suojakertoimen tulee olla vähintään 30. Kunnollinen voide suojaa syöpäriskiltä, mutta sen lisäksi se säästää ihoa UV-säteiden aiheuttamilta pigmenttimuutoksilta.

Kun UV-säteet osuvat iholle, hipiää suojaava pigmentti eli melaniini tulee esiin ehkäisemään palamista. Tätä ihon luonnollista puolustautumisreaktiota kutsutaan rusketukseksi. Vaikka et palaisikaan helposti, muista silti aurinkosuoja. Päivetys on ihanaa, mutta pintaa syvemmällä aurinko tekee tuhoja, jotka myöhemmin näkyvät pigmenttimuutoksina.

Koska pahimmat pigmenttimuutosten aiheuttajat ovat tulehtuneet näpyt ja aurinko, mieti, mitä ne tekevät yhdessä. Pidä siis erityishuolta, että suojaat tulehtuneet finnit auringolta.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

Sienet, marjat ja levät ovat ihonhoidon uudet ihmeaineet – joko olet kokeillut näitä?

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Somevaikuttaja Sini Laitinen: ”Meikkaaminen opetti minua arvostamaan itseäni”

Teksti Ida Suntio
Kuvat Imaxtree