pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys – 11 vinkkiä, joiden avulla pääset eroon siitä

Kerromme nyt 11 vinkkiä, joiden avulla voit päästä eroon pahanhajuisesta hengityksestä, tai ainakin ehkäiset sitä.

Pahanhajuinen hengitys on inhottava vaiva, jonka varmasti kaikki me olemme kokeneet. Se voi johtua monesta eri asiasta, kuten ruokavaliosta tai suuhygieniasta ja usein herätessä hengitys ei ole raikkaimmasta päästä. Toisinaan se ilmenee juuri silloin, kun sitä vähiten toivoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Puhdista kieli

Yksi yleisin syy, joka aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen, on suussa elävä, anaerobinen bakteeri. Nimensä mukaisesti se vihaa happea. Koska koko ajan suuhumme tulee ilmaa, bakteeri kaivautuu happea pakoon syvemmälle suun onkaloihin aiheuttaen tulehdusta muun muassa ikenissä. Tämä bakteeri saa epämiellyttävän hajun aikaan. Muista hampaiden harjauksen yhteydessä puhdistaa myös kielesi siihen tarkoitetulla välineellä, tai kokeile vaikka lusikalla.

2. Käytä suuvettä, jossa on happea

Koska anaerobinen bakteeri ei pidä hapesta, käytä sitä vastaan suuvettä, johon on lisätty happea. Se nopeuttaa bakteerien häviämistä. Kurlaamalla suuvesi ylettää paikkoihin, jota et muuten pääse putsaamaan. Bakteerilla on tapana kerrostua nielurisoihin – nam! Voit myös purskuttaa suolavettä, joka irrottaa kerääntymiä tai pyydä lääkäriäsi tarkistamaan tarvitsevatko nielurisasi puhdistusta.

3. Huolehdi riittävästä veden juonnista

”Juo enemmän vettä” on aina varma ratkaisu kaikkeen, ainakin jos kauneustoimittajilta kysytään. Sama toimii tässäkin asiassa. Elimistön kuivuminen ja nestehukka vähentävät syljen eritystä, mikä taas lisää pahanhajuista hengitystä. Sylki pitää suun terveenä, sillä syljellä on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka estävät bakteerin kasvamista suussa. Sylki aloittaa myös ruuansulatuksen ja pitää hampaiden pinnan liukkaana, jottei ruoka tartu niihin. Mitä enemmän ruokaa jää suuhusi, sitä enemmän ravintoa bakteerit saavat.

4. Huuhtele alkoholittomalla suuvedellä

Huolellinen kosteutus vähentää hengityksen hajua, joten kuivuminen lisää sitä. Alkoholi kuivattaa suuta, joka taas lisää bakteerien kasvua. Ongelmasi voikin olla alkoholia sisältävä suuvesi. Jos et jaksa kipittää kauppaan, tuunaa oma suuvetesi sekoittamalla teelusikallinen soodaa kupilliseen lämmintä vettä ja lisää siihen vielä piparminttuöljyä. Ruokasoodalla on luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia ja piparminttuöljy raikastaa hengityksen.

5. Nappaa välipalaksi omena tai muuta rouskuvaa, terveellistä ruokaa

Nyt kipin kapin ruokakaupan heviosastolle! Romanttista, eikö? Kovat, rouskuvat ruuat, kuten omena, selleri ja porkkana voivat poistaa hampaidesi väliin jäänyttä ruokaa ja samalla myös bakteereita. Kuvittele hedelmät ja vihannekset luonnon omana hammasharjana.

6. Valitse sokeriton purkka, jossa on xylitolia

Purkka vähentää pahanhajuista hengitystä monesta syystä. Pureskelu lisää syljen eritystä, mikä vähentää hengityksen hajua aiheuttavia bakteereja suussa. Purkan mukana suusta irtoaa ruuan jäämiä ja purukumin antibakteerinen xylitoli vähentää suun bakteereita.

7. Valitse probioottisia ruokia

Hengityksen haju riippuu myös suoliston voinnista. Probioottisten ruokien, kuten kimchin ja jogurtin syöminen lisää suoliston hyvien bakteereiden määrää. Kun hyviä bakteereita on enemmän, huonoilla on vähemmän kasvualustaa. Suoliston huonot bakteerit voivat myös kulkeutua ruuansulatuskanavaa pitkin suuhun ja saada hengityksen haisemaan.

8. Syö tuoretta minttua ja persiljaa

Hassua – mutta toimii. Jos deitit ovat jo alkaneet, tilaa juomasi mintulla tai pyydä ruuan lisukkeeksi parsaa. Minttu raikastaa hengityksen ja parsa taas sisältää klorofylliä eli lehtivihreää, joka taistelee aiemmin mainittuja rikkiyhdisteitä vastaan.

9. Harjaa ja lankaa. Joka. Ikinen. Päivä.

Lankaus kuulostaa ekstrastepiltä, mutta on oikeasti hyvin olennainen osa suun hoitoa. Hampaiden harjaaminen vähentää plakkia ja bakteereita hampaiden etu- ja takaosasta sekä purupinnoilta, mutta lankaamalla pääset myös hampaiden väleihin. Jos et lankaa, tapahtuu seuraavaa:

Syljen mineraalit, kuten kalsium ja fosfaatit voivat saada hampaiden väleissä olevan plakin kovenemaan hammaskiveksi, joka on pullollaan huonoja bakteereita. Bakteerit voivat päästä syvemmälle ikeniin ja aiheuttaa tulehdusta. Ientulehdus saa aikaan veren vuotoa hampaita harjatessa ja se voi johtaa jopa vakavampiin iensairauksiin.

Suurin syy pahanhajuiseen hengitykseen ovat huonot bakteerit, mutta niiden aiheuttaessa iensairauksia, pahanhajuinen hengitys on ongelmistasi pienin.

10. Lopeta tupakointi

Tupakka yksinkertaisesti haisee pahalta, mutta se häiritsee myös kehon immuunijärjestelmän luonnollista toimintaa. Immuunijärjestelmän heikentyessä keho ei pysty normaalisti taistelemaan bakteereita vastaan. Pahanhajuinen hengitys ja iensairaudet ovat siis yleisiä tupakan aiheuttamia ongelmia.

11. Käy säännöllisesti hammaslääkärillä

Säännöllinen puhdistus hammaslääkärillä tulisi tehdä vähintään kahdesti vuodessa, riippuen suusi kunnosta. Jos hengityksen haju vaivaa sinua, älä epäröi mainita siitä hammaslääkärillesi. Mikäli olet jo yrittänyt kaikkia kotikonsteja ja huolehtinut suusi hygieniasta, ehkä hammaslääkärisi osaa auttaa asian kanssa.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

10 syytä, miksi aamuseksi on parasta (ja miksi sitä pitäisi harrastaa enemmän)

Saisiko olla yksi (tai useampi) hyvä kauneusniksi? Listasimme 15 vinkkiä, joilla muutat kauneusrutiinisi lopullisesti

9 asiaa, jotka tapahtuvat yökyläillessäsi kundin luona ekaa kertaa

Teksti Ida Suntio